farma-oraganiczna.pl
Kategoria
Cena
Tag
Kategorie i filtry
Kategoria
Filtruj wg ceny

Sosy

Poznaj nasze sosy keto – do spaghetti, dań azjatyckich i sałatek. Przygotowane tylko z naturalnych składników, bez zbędnych chemicznych wzmacniaczy smaku sprawią, że Twoje dania będą wyjątkowe! Sos sojowy bezglutenowy czy sos pomidorowy nie mają dla nas tajemnic. Wybierz swój ulubiony i ciesz się smakiem zdrowia! Sprawdź teraz!

Marka: 
SKWIERAWSKI STEFAN
Dostępność:

133 w magazynie

16,19 

Dodaj do koszyka
Marka: 
VITALIANA
Dostępność:

3847 w magazynie

12,19 

Dodaj do koszyka
Marka: 
LA BIO IDEA
Dostępność:

2410 w magazynie

14,42 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

6289 w magazynie

14,80 

Dodaj do koszyka
Marka: 
AMAIZIN
Dostępność:

113 w magazynie

14,54 

Dodaj do koszyka
Marka: 
AMAIZIN
Dostępność:

113 w magazynie

14,54 

Dodaj do koszyka
Marka: 
ZWERGENWIESE
Dostępność:

231 w magazynie

18,22 

Dodaj do koszyka
Marka: 
ZWERGENWIESE
Dostępność:

160 w magazynie

18,37 

Dodaj do koszyka
Marka: 
ALCE NERO
Dostępność:

1968 w magazynie

14,65 

Dodaj do koszyka
Marka: 
FOLLOWFOOD
Dostępność:

82 w magazynie

29,58 

Dodaj do koszyka
Marka: 
ALCE NERO
Dostępność:

33 w magazynie

23,50 

Dodaj do koszyka
Marka: 
LA BIO IDEA
Dostępność:

23 w magazynie

26,34 

Dodaj do koszyka
Marka: 
KROKUS
Dostępność:

132 w magazynie

16,21 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

202 w magazynie

20,18 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

88 w magazynie

31,16 

Dodaj do koszyka
Marka: 
LIMA
Dostępność:

139 w magazynie

25,40 

Dodaj do koszyka
Marka: 
TERRASANA
Dostępność:

129 w magazynie

27,96 

Dodaj do koszyka
Marka: 
LIMA
Dostępność:

166 w magazynie

38,20 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

78 w magazynie

37,55 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

281 w magazynie

60,70 

Dodaj do koszyka
Marka: 
HORECA
Dostępność:

21 w magazynie

231,61 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

348 w magazynie

31,79 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

301 w magazynie

48,23 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

578 w magazynie

16,62 

Dodaj do koszyka
Marka: 
ZWERGENWIESE
Dostępność:

877 w magazynie

17,82 

Dodaj do koszyka

Sosy keto

Spośród licznych sosów dostępnych w naszej ofercie, znajdziesz sosy pomidorowe, sojowe, warzywne i wiele innych.

Sosy keto – Sos sojowy

Sos sojowy to tradycyjna przyprawa stosowana od wieków w kuchni azjatyckiej. Zwykle wytwarza się go z soi, pszenicy, wody i soli morskiej. Składniki fermentują w pojemnikach cedrowych lub dębowych przez kilka lat, w wyniku czego powstaje bogaty i aromatyczny płyn wykorzystywany do ryb i dan z ryżu. Sos sojowy Tamari natomiast produkowany jest bez dodatku pszenicy, dzięki czemu jest alternatywą bezglutenową.

Czy sos sojowy jest zdrowy?

To, czy sos sojowy będzie dla Ciebie zdrowy czy nie, zależy od jego składników. Sosy sojowe niskiej jakości są często wytwarzane z odtłuszczonej mąki sojowej, chemicznie przetworzonych ziaren, rafinowanej soli i dodatków, takich jak glutaminian sodu (MSG) i karmel, który ma zadanie nadać mu charakterystyczny kolor. Często zawierają też cukier i konserwanty. Z kolei wysokiej jakości sosy sojowe powstają z organicznych składników, będący gwarancją zdrowia i naturalnego pochodzenia.

Wątpliwości co do potencjalnego zdrowia sosu sojowego wynikają z możliwej obecności w nim histaminy –  związku należącego do grupy amin biogennych, które w naszym organizmie poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny i noradrenaliny, mogą powodować pewne specyficzne objawy takie jak kołatania serca, przyspieszenie akcji serca, nadmierne drżenie mięśniowe lub nadpotliwość.

Podczas fermentacji soi bakteria zwana Tetragenococcus halophilus, ma zdolność wytwarzania histaminy. Składa się z dwóch podgrup: wytwarzających i nie wytwarzających histaminy.  Jeśli w procesie fermentacji dominować będzie większa liczba podgrup T. halophilus wytwarzających histaminę, wówczas po spożyciu takiego sosu objawy mogą być bardziej nasilone. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyj tutaj.

Odmiany sosu sojowego

  • Sos sojowy Shoyu – to sos sojowy zawierający pszenicę. Ma łagodny smak i jest powszechnie stosowany do gotowania i przyprawiania różnych potraw. Jeśli więc nie wiesz jaki sos sojowy wybrać do sushi, ten będzie dla Ciebie idealny.
  • Sos sojowy Tamari jest bezglutenowy i  wytwarzany głównie z nasion soi, bez dodatku pszenicy. Ma gęstą i ciemną konsystencję, a dominującym smakiem jest umami.
  • Sos sojowy Koikuchi – jest wytwarzany w równych proporcjach z soi i pszenicy. Może być słodko-kwaśny z odrobiną goryczki. Świetnie komponuje się z duszonymi warzywami, piklami, tofu i jajkami.
  • Sos sojowy Usukuchi- zdecydowania najlżejszy i bardziej słony niż inne sosy sojowe. Zwykle wykorzystuje się go w zupach i potrawach zawierających wodorosty, ryby, tofu lub jajka.
  • Sos sojowy Saishikomi – podwójnie fermentowany, wytwarzana poprzez dodanie gotowego sosu sojowego do solanki zamiast użycia słonej wody.
  • Sos sojowy Shiro, znany jest również jako biały sos sojowy. Powstaje w wyniku krótszej fermentacji i zawiera niewielki procent nasion soi w porównaniu do innych sosów sojowych. Ma łagodny i lekko słodki smak i jest powszechnie stosowany do przyprawiania zup.

Jeśli więc chcesz wybrać odpowiedni sos sojowy na keto diecie lub jakiekolwiek inne sosy keto to pamiętaj, że zawsze kluczowa jest jakość. Wybieraj wysokiej jakości organiczne sosy sojowe wytwarzane tradycyjnymi metodami fermentacji. Będą one nie tylko smaczne, ale także wolne od szkodliwych dodatków i konserwantów.

regulamin sklepu internetowego