Szukasz makaron贸w, kt贸re zapewni膮 Ci energi臋 i niezapomniany smak 馃挭馃構聽?Pomog膮 w lepszym trawieniu i kontroli wagi? Mamy je馃崫!聽 Z kukurydzy, ry偶owy, gryczany, jaglany, z groszku czy z soczewicy oraz wiele wiele innych. Z glutenem i bez, o r贸偶nych kszta艂tach i d艂ugo艣ciach, nic tylko wybiera膰! Nie zastanawiaj si臋 ju偶 i podejmij decyzj臋, jaki rodzaj makaronu jest najbli偶szy Twojemu sercu i zam贸w go ju偶 teraz z dostaw膮 do domu!
-
-
-
MAKARON (2-JAJECZNY) KRAJANKA CIENKA BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:170 w magazynie
(0 opinii) -
-
-
MAKARON (GRYCZANY) SPAGHETTI BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:368 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (GRYCZANY) 艢WIDERKI BEZGLUTENOWY BIO 250 g (ALB NATUR)
Marka:Dost臋pno艣膰:1611 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (GRYCZANY) 艢WIDERKI FUSILLI BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:273 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KONJAC TYPU NOODLE SPAGHETTI) BEZGLUTENOWY BIO 385 g
Marka:Dost臋pno艣膰:9550 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KONJAC TYPU NOODLE TAGLIATELLE) BEZGLUTENOWY BIO 385 g
Marka:Dost臋pno艣膰:9058 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KONJAC TYPU NOODLE THAI STYLE) BEZGLUTENOWY BIO 385 g
Marka:Dost臋pno艣膰:14379 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KONJAC TYPU NOODLE W KSZTA艁CIE RY呕U) BEZGLUTENOWY BIO 385 g
Marka:Dost臋pno艣膰:7846 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KONJAC TYPU NOODLE) BEZGLUTENOWY BIO 385 g
Marka:Dost臋pno艣膰:57326 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) FUSILLI BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:303 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:270 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:106 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) SPAGHETTI BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:390 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) SPAGHETTI BEZGLUTENOWY BIO 500 g
Marka:Dost臋pno艣膰:694 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) SPAGHETTI BEZGLUTENOWY BIO 500 g
Marka:Dost臋pno艣膰:753 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) 艢WIDERKI BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:865 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANO – RY呕OWY) TAGLIATELLE BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:251 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANY TR脫JKOLOROWY) MARGHERITE BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:41 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANY) DLA DZIECI 呕ABKI BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:177 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANY) 艢WIDERKI FUSILLI BEZGLUTENOWY BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:1261 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (KUKURYDZIANY) 艢WIDERKI FUSILLI BEZGLUTENOWY BIO 300 g
Marka:Dost臋pno艣膰:74 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (ORKISZOWY JAJECZNY) NITKA BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:2043 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (ORKISZOWY JAJECZNY) WST膭呕KA BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:214 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (ORKISZOWY KOLOROWY) JE呕YKI BIO 250 g
Marka:Dost臋pno艣膰:645 w magazynie
(0 opinii) -
-
-
-
MAKARON (ORKISZOWY RAZOWY) SPAGHETTI BIO 400 g
Marka:Dost臋pno艣膰:163 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (ORKISZOWY RAZOWY) SPAGHETTI BIO 500 g
Marka:Dost臋pno艣膰:171 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (ORKISZOWY RAZOWY) SPAGHETTI BIO 500 g
Marka:Dost臋pno艣膰:175 w magazynie
(0 opinii) -
MAKARON (ORKISZOWY RAZOWY) SPIRELLI BIO 400 g
Marka:Dost臋pno艣膰:422 w magazynie
(0 opinii) -
Istnieje wiele rodzaj贸w makaron贸w, z kt贸rych ka偶dy mo偶na wykorzysta膰 zale偶nie od upodobania. Najpopularniejsze typy to m.in. spaghetti, makaron, fettuccine i penne.
Spaghetti to d艂ugi, cienki makaron, kt贸ry cz臋sto robi si臋 z m膮ki pszennej i wody. Jest dobrym 藕r贸d艂em w臋glowodan贸w oraz dostarcza niewielk膮 ilo艣膰 bia艂ka i 偶elaza.
Fettuccine (lub inaczej tagliatelle)to p艂aski, szeroki makaron w formie wst膮偶ek, cz臋sto u偶ywany w kremowych sosach. Jest r贸wnie偶 wytwarzany z m膮ki pszennej i wody i jest dobrym 藕r贸d艂em w臋glowodan贸w.
Penne to kr贸tki makaron w kszta艂cie rurki, cz臋sto u偶ywany do sa艂atek makaronowych i zapiekanek.
Fussili (lub inaczej tortiglioni) to makaron w kszta艂cie 艣widerk贸w. Najcz臋艣ciej u偶ywany jest do sa艂atek makaronowych, zapiekanek lub samodzielnie z zawiesistymi sosami. U nas w sklepie dost臋pny r贸wnie偶 w kolorze zielonym (groszkowe fussili) lub
Conchiglioni – makaron muszle聽wykorzystywany do zup (ma艂e muszelki) lub nape艂niany farszem i zapiekany z serem i sosem (du偶e muszle)
Pappardelle –聽 to makaron w kszta艂cie d艂ugich, szerokich wst膮偶ek. Od tagliatelle r贸偶ni si臋 tym, 偶e wst膮偶ki w pappardelle s膮 szersze. Zwykle podawany jest w zwini臋tej postaci z gulaszem lub zawiesistymi sosami.
Rigatoni – makaron w kszta艂cie du偶ych rurek. Od makaronu penne r贸偶ni si臋 tym, 偶e jest od niego wi臋kszy, a ko艅ce ma 艣ci臋te na r贸wno
Linguine – d艂ugi makaron podobny do spaghetii od kt贸rego r贸偶ni sie tym, 偶e jest grubszy i聽 sp艂aszczony.
Makaron mo偶na r贸wnie偶 wytwarza膰 z innych rodzaj贸w m膮ki, takich jak kukurydza, ry偶, komosa ry偶owa i m膮ka z ro艣lin str膮czkowych (ciecierzyca, soczewica itp.), kt贸re mog膮 mie膰 inn膮 warto艣膰 od偶ywcz膮. Na przyk艂ad makaron z m膮ki pe艂noziarnistej ma wi臋cej b艂onnika ni偶 makaron z rafinowanej m膮ki pszennej.
Makaron gryczany
Makaron gryczany jest rodzajem makaronu, kt贸ry jest wykonany z m膮ki gryczanej, czyli m膮ki pochodz膮cej z ziaren gryki. Gryka jest zbo偶em bogatym w bia艂ko, b艂onnik i sk艂adniki mineralne, takie jak magnez, fosfor i potas.
Makaron gryczany jest uwa偶any za bardziej od偶ywczy ni偶 tradycyjny makaron pszenny, poniewa偶 zawiera wi臋cej bia艂ka i b艂onnika. Bia艂ko jest wa偶ne dla utrzymania i rozwoju mi臋艣ni, a b艂onnik pomaga w utrzymaniu prawid艂owej pracy jelit i trawienia oraz prawid艂owego poziomu cukru we krwi.
Makaron gryczany jest r贸wnie偶 uwa偶any za lekkostrawny i lepiej przyswajalny ni偶 makaron pszenny, co oznacza, 偶e u os贸b 藕le reaguj膮cych na pszenice, b臋dzie stanowi艂 cenna alternatyw臋.
Makaron gryczany nie zawiera glutenu, jest wi臋c r贸wnie偶 uwa偶any za dobry wyb贸r dla os贸b z celiaki膮 lub nietolerancj膮 glutenu.
Jak w przypadku wszystkich produkt贸w zbo偶owych, wa偶ne jest, aby uwa偶a膰 na wielko艣膰 porcji i po艂膮czenie z innymi sk艂adnikami, aby unikn膮膰 nadmiernego spo偶ycia kalorii.
Makaron jaglany
Makaron jaglany to rodzaj makaronu wytwarzanego z m膮ki jaglanej, kt贸ra pochodzi z bezglutenowych ziaren prosa. W艂a艣ciwo艣ci zdrowotne tego rodzaju makronu s膮 ogromne:
- jest bezglutenowy: Makaron jaglany jest wytwarzany z m膮ki jaglanej, kt贸ra nie zawiera glutenu, dzi臋ki czemu jest dobrym rozwi膮zaniem dla os贸b z celiaki膮 lub nietolerancj膮 glutenu.
- jest bogaty w b艂onnik: Jest dobrym 藕r贸d艂em b艂onnika pokarmowego, kt贸ry mo偶e wspom贸c zdrowe trawienie i regularne wypr贸偶nienia.
- ma mniej kalorii: Makaron jaglany ma mniej kalorii ni偶 tradycyjny makaron z m膮ki pszennej, co mo偶e by膰 korzystne dla kontroli wagi.
- jest bogaty w bia艂ko: Zapewnia dobre 藕r贸d艂o bia艂ka, kt贸re jest niezb臋dne do budowy i naprawy tkanek w organizmie.
- Zawiera niezb臋dne minera艂y, takie jak magnez, fosfor i potas, kt贸re s膮 wa偶ne dla utrzymania mocnych ko艣ci i z臋b贸w oraz prawid艂owego funkcjonowania mi臋艣ni i nerw贸w.
- Mo偶e pom贸c regulowa膰 poziom cukru we krwi: Wysoka zawarto艣膰 b艂onnika i bia艂ka w makaronie jaglanym mo偶e pom贸c regulowa膰 poziom cukru we krwi, co czyni go dobrym rozwi膮zaniem dla os贸b z cukrzyc膮 lub problemami z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi.
Nale偶y pami臋ta膰, 偶e korzy艣ci p艂yn膮ce z makaronu jaglanego b臋d膮 bardziej widoczne, gdy b臋dzie on spo偶ywany jako cz臋艣膰 zbilansowanej diety oraz w po艂膮czeniu z innymi pokarmami bogatymi w sk艂adniki od偶ywcze.
Makaron jaglany ma bardziej orzechowy smak i delikatniejsz膮 konsystencj臋 ni偶 makaron pszenny i przyzwyczajenie si臋 do niego mo偶e zaj膮膰 troch臋 czasu.
Makaron konjac (keto makaron)
Makaron konjac, znany r贸wnie偶 jako makaron shirataki, to rodzaj niskow臋glowodanowego, niskokalorycznego makaronu wytwarzanego z korzenia ro艣liny konjac, kt贸ra pochodzi z Azji. Korze艅 konjac jest przetwarzany i mielony na m膮k臋, kt贸r膮 nast臋pnie miesza si臋 z wod膮 w celu utworzenia ciasta, z kt贸rego formuje si臋 r贸偶ne formy, w tym makaron.
Makaron Konjac to dobra opcja dla os贸b, kt贸re chc膮 ograniczy膰 spo偶ycie w臋glowodan贸w i kalorii. Jest to r贸wnie偶 dobra opcja dla os贸b z cukrzyc膮 lub problemami z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi, poniewa偶 ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, 偶e nie powoduje gwa艂townego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Makaron Konjac jest r贸wnie偶 dobrym rozwi膮zaniem dla os贸b, kt贸re chc膮 schudn膮膰. Ma bardzo nisk膮 kaloryczno艣膰 i wysok膮 zawarto艣膰 b艂onnika, kt贸ry pomaga zachowa膰 na d艂ugo uczucie syto艣ci. Dodatkowo jest to r贸wnie偶 dobra opcja dla os贸b z celiaki膮 lub nietolerancj膮 glutenu, poniewa偶 nie zawiera glutenu.
Warto jednak zauwa偶y膰, 偶e makaron konjac mo偶e mie膰 wyra藕ny zapach po otwarciu, mo偶e by膰 艣luzowaty i nie ma smaku. Niekt贸re osoby mog膮 uzna膰 tekstur臋 za nieatrakcyjn膮 i przyzwyczajenie si臋 do niej mo偶e zaj膮膰 troch臋 czasu. Ponadto wa偶ne jest, aby sprawdza膰 etykiety pod k膮tem dodanych sk艂adnik贸w, takich jak m膮ka, kt贸re mog膮 zwi臋ksza膰 kalorie, w臋glowodany i inne warto艣ci od偶ywcze.
Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany to rodzaj makaronu wytwarzanego z m膮ki kukurydzianej, kt贸ra nie zawiera glutenu. Potencjalne korzy艣ci zdrowotne tego makaronu, spo偶ywanego jako cz臋艣膰 zbilansowanej diety, to:
- brak glutenu – dobre rozwi膮zanie dla os贸b z celiaki膮 lub nietolerancj膮 glutenu.
- bogactwo b艂onnika – wspomaganie zdrowego trawienia i regularnych wypr贸偶nie艅
- dobre 藕r贸d艂o bia艂ka – niezb臋dne do budowy i naprawy tkanek w organizmie.
- niska zawarto艣膰 t艂uszczu– korzystne dla kontroli wagi.
- obecno艣膰 niezb臋dnych minera艂贸w, takich jak magnez, fosfor, cynk i potas, kt贸re bior膮 udzia艂 w utrzymywaniu mocnych ko艣ci i z臋b贸w oraz zdrowych funkcji mi臋艣ni i nerw贸w.
- niski indeks glikemiczny oznacza, 偶e nie powoduje gwa艂townego wzrostu poziomu cukru we krwi, co czyni go dobrym rozwi膮zaniem dla os贸b z cukrzyc膮 lub problemami z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi.
Warto zauwa偶y膰, 偶e makaron kukurydziany nie jest tak powszechnie dost臋pny jak inne rodzaje makaron贸w, a jego profil od偶ywczy mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od jako艣ci kukurydzy i zastosowanych metod przetwarzania. Dlatego warto kupowa膰 makaron z pewnego 藕r贸d艂a i zr贸wnowa偶onych upraw.