馃崬Czy kiedykolwiek chodzi艂o Ci po g艂owie, aby upiec pyszny, pachn膮cy chleb i bu艂ki w kilka minut 馃? Teraz mo偶esz zrobi膰 to z naszymi mieszankami! Mamy szerok膮 gam臋 mieszanek, od pikantnych po s艂odkie, wi臋c zawsze mo偶esz znale藕膰 co艣 nowego do spr贸bowania. Nie wahaj si臋 – naj艣wie偶sze pieczywo i bu艂ki s膮 w zasi臋gu r臋ki! Wystarczy doda膰 troch臋 wody, wymiesza膰, upiec i cieszy膰 si臋 smakiem jak z piekarni! A do tego mamy ogrooomny wyb贸r m膮k tradycyjnych, jak i bezglutenowych. A wszystko to w zasi臋gu jednego klikni臋cia koszyka!
M膮ki wytwarza si臋 powszechnie ze zb贸偶 glutenowych, takich jak pszenica, j臋czmie艅, owies i 偶yto. Natomiast m膮ki bezglutenowe, po kt贸re coraz cz臋艣ciej si臋gaj膮 mi艂o艣nicy zdrowego stylu 偶ycia,聽 s膮 wytwarzane z ziaren lub innych 藕r贸de艂, kt贸re nie zawieraj膮 glutenu, bia艂ka wyst臋puj膮cego w pszenicy, j臋czmieniu i 偶ycie. M膮ki owsiane cz臋sto s膮 zanieczyszczone glutenem, dlatego niejednokrotnie r贸wnie偶 ten typ m膮ki uznaje si臋 za tak膮, kt贸ra zawiera gluten. M膮ki bezglutenowe s膮 stosowane g艂贸wnie przez osoby z celiaki膮 lub nadwra偶liwo艣ci膮 na gluten, kt贸re nie toleruj膮 glutenu w swojej diecie.
Niekt贸re korzy艣ci p艂yn膮ce ze stosowania m膮k bezglutenowych obejmuj膮:
- lepsze trawienie: m膮ki bezglutenowe s膮 艂atwiej trawione przez osoby z celiaki膮 lub nadwra偶liwo艣ci膮 na gluten
- zwi臋kszona r贸偶norodno艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych: m膮ki bezglutenowe s膮 cz臋sto wytwarzane z r贸偶nych ziaren, nasion i orzech贸w, takich jak migda艂y, orzechy kokosowe, gryka i sorgo, kt贸re mog膮 zapewni膰 szerszy zakres sk艂adnik贸w od偶ywczych ni偶 tradycyjna m膮ka pszenna
- korzystniejszy wp艂yw na mas臋 cia艂a: m膮ki bezglutenowe maj膮 cz臋sto mniej kalorii i w臋glowodan贸w ni偶 m膮ki glutenowe, co mo偶e pom贸c w kontrolowaniu wagi
- lepsza kontrola poziomu cukru we krwi: M膮ki bezglutenowe wytwarzane z pe艂nych ziaren, takich jak br膮zowy ry偶, komosa ry偶owa i proso, mog膮 pom贸c regulowa膰 poziom cukru we krwi
W ofercie naszego sklepu mamy szeroki wyb贸r m膮k bezglutenowych takich jak:聽 m膮ka kasztanowa, gryczana, jaglana, kokosowa, kukurydziana, ry偶owa, migda艂owa i wiele wiele innych.
Dysponujemy te偶 gotowymi mieszankami, z kt贸rych niewielkim wysi艂kiem mo偶esz upiec 艣wie偶y chleb lub bu艂eczki na niedzielne 艣niadanie.
Je艣li tylko masz tak膮 mo偶liwo艣膰, niezale偶nie od tego czy wolisz tradycyjne m膮ki glutenowe czy te bez glutenu, wybieraj m膮ki pe艂noziarniste.
M膮ka pe艂noziarnista zawiera wi臋cej sk艂adnik贸w od偶ywczych ni偶 m膮ka rafinowana, poniewa偶 jest wytwarzana z ca艂ego j膮dra ziarna, w tym otr臋b贸w, zarodk贸w i bielma. M膮ka pe艂noziarnista jest dobrym 藕r贸d艂em:
- b艂onnika,
- witamin i minera艂贸w, w tym witamin z grupy B, 偶elaza i cynku.
- mo偶e pom贸c zmniejszy膰 ryzyko niekt贸rych chor贸b przewlek艂ych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.
Jednak spo偶ywanie zbyt du偶ej ilo艣ci m膮ki lub spo偶ywanie m膮ki rafinowanej mo偶e prowadzi膰 do przyrostu masy cia艂a i zwi臋kszonego ryzyka chor贸b przewlek艂ych, dlatego r贸b to z rozs膮dkiem i r贸偶nicuj swoj膮 diet臋, aby ka偶dego dnia dostarczy膰 swojemu organizmowi tego, co jest dla niego najlepsze.