Kakao to co艣 wi臋cej ni偶 zwyk艂y nap贸j! To pot臋ga sk艂adnik贸w od偶ywczych, kt贸re mog膮 mie膰 pozytywny wp艂yw na organizm. Nie tylko zapewni Ci rano zastrzyk energii, ale mo偶e r贸wnie偶 przyczyni膰 si臋 do poprawy koncentracji i og贸lnego samopoczucia. Kakao zawiera magnez, kt贸ry wzmacnia zdrowie serca.Nie tylko 艣wietnie nadaje si臋 na 艣niadanie, ale mo偶e r贸wnie偶 pom贸c Ci poczu膰 si臋 bardziej energicznym przez ca艂y dzie艅.
Jego zamiennik- karob, jest doskona艂ym 藕r贸d艂em sk艂adnik贸w od偶ywczych dla os贸b, kt贸re chc膮 schudn膮膰 lub zachowa膰 zdrowy tryb 偶ycia. Jest niskokaloryczny i bogaty w b艂onnik, kt贸ry pomaga utrzyma膰 uczucie syto艣ci. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, magnez, wap艅 i 偶elazo, kt贸re korzystnie wp艂ywaj膮 na og贸lny stan zdrowia.
-
-
KAKAO CRIOLLO W PROSZKU FAIR TRADE BEZGLUTENOWE BIO 250 g – BECKS COCOA
Dost臋pno艣膰:581 w magazynie
(0 opinii) -
KAKAO DO PICIA (MAKAO) BEZ DODATKU CUKR脫W BEZGLUTENOWE 180 g – PI臉膯 PRZEMIAN
Dost臋pno艣膰:114 w magazynie
(0 opinii) -
-
-
-
KAKAO SPROSZKOWANE O OBNI呕ONEJ ZAWARTO艢CI T艁USZCZU BIO 200 g – BIO PLANET
Dost臋pno艣膰:46 w magazynie
(0 opinii) -
KAKAO SPROSZKOWANE SUROWE NIEODT艁USZCZONE BIO 150 g
Marka:Dost臋pno艣膰:470 w magazynie
(0 opinii) -
KAKAO SPROSZKOWANE SUROWE NIEODT艁USZCZONE BIO 400 g – BIO PLANET
Dost臋pno艣膰:418 w magazynie
(0 opinii) -
KAKAO W PROSZKU FAIR TRADE BEZGLUTENOWE BIO 150 g – ALTERNATIVA
Dost臋pno艣膰:353 w magazynie
(0 opinii) -
-
KAKAO W PROSZKU O OBNI呕ONEJ ZAWARTO艢CI T艁USZCZU FAIR TRADE BEZGLUTENOWE BIO 150 g – ALTERNATIVA
Dost臋pno艣膰:48 w magazynie
(0 opinii) -
-
-
-
-
-
-
-
-
Kakao
Jest g艂贸wnym sk艂adnikiem czekolady i wiadomo, 偶e ma wiele korzy艣ci zdrowotnych. Niekt贸re z nich to:
- W艂a艣ciwo艣ci przeciwutleniaj膮ce: Kakao zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, kt贸re pomagaj膮 chroni膰 organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe cz膮steczki zwane wolnymi rodnikami.
- Lepsze zdrowie serca: badania wykaza艂y, 偶e spo偶ywanie kakao mo偶e poprawi膰 zdrowie serca poprzez obni偶enie ci艣nienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego.
- Poprawa funkcji m贸zgu: Kakao zawiera kofein臋 i teobromin臋, kt贸re s膮 zwi膮zkami, kt贸re mog膮 zwi臋kszy膰 koncentracj臋 i poprawi膰 nastr贸j.
- Poprawa samopoczucia: Wykazano, 偶e teobromina, zwi膮zek znajduj膮cy si臋 w kakao, ma pozytywny wp艂yw na nastr贸j poprzez zmniejszenie uczucia stresu i niepokoju.
- Zwi臋kszona energia: Kakao zawiera kofein臋, kt贸ra mo偶e pom贸c zwi臋kszy膰 poziom energii i poprawi膰 wydajno艣膰 fizyczn膮.
Nale偶y zauwa偶y膰, 偶e korzy艣ci te mog膮 si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od rodzaju i ilo艣ci spo偶ywanego kakao, a tak偶e stanu zdrowia danej osoby i innych czynnik贸w zwi膮zanych z jej stylem 偶ycia.
Karob
Stosowany jako zamiennik kakao, karob jest uwa偶any za zdrow膮 偶ywno艣膰 z kilku powod贸w:
- Ma nisk膮 zawarto艣膰 kalorii: Karob ma mniej kalorii w por贸wnaniu do czekolady i jest dobr膮 alternatyw膮 dla os贸b, kt贸re chc膮 ograniczy膰 ilo艣膰 spo偶ywanych kalorii.
- Jest bogaty w b艂onnik: Karob jest dobrym 藕r贸d艂em b艂onnika pokarmowego, kt贸ry pomaga regulowa膰 trawienie i powodowa膰 d艂u偶sze uczucie syto艣ci.
- Ma nisk膮 zawarto艣膰 t艂uszczu i kofeiny
- Zawiera przeciwutleniacze: Karob jest 藕r贸d艂em przeciwutleniaczy, kt贸re pomagaj膮 chroni膰 organizm przed szkodliwym dzia艂aniem wolnych rodnik贸w.
- Zawiera minera艂y: Karob jest dobrym 藕r贸d艂em minera艂贸w, takich jak wap艅, magnez i 偶elazo.
Karob nale偶y spo偶ywa膰 w ramach zbilansowanej diety.