farma-oraganiczna.pl
Kategoria
Cena
Tag
Kategorie i filtry
Kategoria
Filtruj wg ceny

Warzywa i strączki

🥕🥒Pachnące naturą i dojrzewające w swoim naturalnym rytmie w otoczeniu soczystej, świeżej zieleni, nasze warzywa i strączki bez cukru są doskonałym wyborem dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i samopoczucie.W naszym sklepie znajdziesz warzywa i strączki bez cukru tylko z certyfikowanych gospodarstw, gdzie do uprawy wykorzystane zostały naturalne środki, bez pestycydów i sztucznych nawozów.

Dostępność:

663 w magazynie

16,89 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

35 w magazynie

24,04 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

520 w magazynie

8,73 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

835 w magazynie

8,04 

Dodaj do koszyka
Marka: 
POLSKA
Dostępność:

62 w magazynie

11,96 

Dodaj do koszyka
Marka: 
LA BIO IDEA
Dostępność:

125 w magazynie

7,46 

Dodaj do koszyka
Marka: 
POLSKA
Dostępność:

32 w magazynie

8,15 

Dodaj do koszyka
Marka: 
POLSKA
Dostępność:

45 w magazynie

10,57 

Dodaj do koszyka
Marka: 
POLSKA
Dostępność:

38 w magazynie

30,81 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

148 w magazynie

14,82 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

143 w magazynie

16,79 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

36 w magazynie

11,26 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

44 w magazynie

27,36 

Dodaj do koszyka
Marka: 
NATURAVENA
Dostępność:

345 w magazynie

11,37 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

354 w magazynie

18,62 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

614 w magazynie

10,68 

Dodaj do koszyka
Marka: 
POLSKA
Dostępność:

119 w magazynie

42,88 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

87 w magazynie

8,84 

Dodaj do koszyka
Marka: 
NATURAVENA
Dostępność:

949 w magazynie

17,81 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

256 w magazynie

18,50 

Dodaj do koszyka
Marka: 
NATURAVENA
Dostępność:

131 w magazynie

15,28 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

40 w magazynie

135,24 

Dodaj do koszyka
Marka: 
LA BIO IDEA
Dostępność:

535 w magazynie

9,76 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

1541 w magazynie

10,45 

Dodaj do koszyka
Marka: 
HORECA
Dostępność:

33 w magazynie

79,11 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

661 w magazynie

8,84 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

397 w magazynie

24,14 

Dodaj do koszyka
Marka: 
RUNOLAND
Dostępność:

97 w magazynie

20,34 

Dodaj do koszyka
Marka: 
NATURAVENA
Dostępność:

519 w magazynie

10,45 

Dodaj do koszyka
Marka: 
NATURAVENA
Dostępność:

699 w magazynie

14,02 

Dodaj do koszyka
Marka: 
NATURAVENA
Dostępność:

9846 w magazynie

7,35 

Dodaj do koszyka

Warzywa i strączki bez cukru zawierają więcej witamin i minerałów niż te uprawiane przy użyciu związków chemicznych odpowiadających za ich doskonały wygląd i szybki wzrost. Oferowane przez nas EKO warzywa i strączki posiadają certyfikat nadany przez Bioekspert Sp. z o.o., jednostkę certyfikującą w rolnictwie ekologicznym upoważnioną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (nr certyfikatu PL-EKO-04).

Warzywa – dlaczego warto je jeść?

Świeże warzywa są doskonałym źródłem błonnika, dlatego wskazane są w diecie osób z problemami układu pokarmowego. Dzięki zawartości witamin A, E, C, B i beta-karotenu, poprawiają odporność, a u osób odchudzających się mogą stanowić zamiennik przekąsek, gdyż w większości są niskokaloryczne. U dzieci, dzięki zawartości wapnia, żelaza, fluoru, magnezu, cynku, miedzi i jodu, wspomagają wzrost i rozwój. U osób zmagających się z cukrzycą lub nietolerancją glukozy, warto sięgać po nieco mniej dojrzałe, aby ograniczyć podaż cukru, którego ilość wzrasta w miarę dojrzewania. Warzywa korzystnie wpływają też na układ krwionośny, hamując rozwój nadciśnienia i miażdżycy. Poprawiają koncentrację i pamięć.

Jedz kolorowo!

Naturalny kolor warzyw może być wskazówką, jak zadbać o swoje zdrowie w sposób celowany.

Zielone brokuły, brukselka, jarmuż, pietruszka lub szpinak są bogatym źródłem żelaza. Przeciwutleniacze (antocyjany i likopen), a więc związki działające antynowotworowo, znajdują się głównie w czerwonych owocach i warzywach, takich jak papryka, czerwona cebula, buraki czy rzodkiewka

Żółte i pomarańczowe warzywa to bogactwo beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. Wspomagają więc wzrok, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomagają też walkę z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Zawierają witaminę C i potas, co korzystnie wpływa na serce i poprawia odporność.

Warzywa w diecie

Decydując się na EKO warzywa, możemy wzbogacać nasz codzienny jadłospis przez cały rok. Warzywa możemy gotować, piec i dusić lub też spożywać na surowo.  Gotowane buraki z rukolą, sosem balsamicznym i oliwą możemy jeść w postaci wegańskiego carpaccio. W przypadku dolegliwości brzusznych, surowa marchewka pomoże nam przy zaparciach, a gotowana w biegunce.

Warzywa i strączki bez cukru są podstawą diety wegetariańskiej. Ma ona korzystny wpływ na nasz organizm, dostarczając najważniejszych składników pozwalających zachować zdrowie i energię przez długi czas. Braki białka uzupełniamy produktami strączkowymi, takimi jak fasola, groch, soja, soczewica czy ciecierzyca. Przy nietolerancji roślin strączkowych, warto rozważyć zmianę formy ich przygotowywania i podawać w postaci past, kotletów lub przetworów takich jak tofu czy tempeh. Warto też gotować je w świeżej wodzie, innej niż ta która służyła do namaczania. Dodając sodę oczyszczoną do gotowanych strączków, zmniejszamy też ilość związków odpowiedzialnych za wytwarzanie gazów. Ze strączków można przygotować pożywne kremowe zupy, pasty do pieczywa lub bezglutenowe desery.