farma-oraganiczna.pl
Kategoria
Cena
Tag
Kategorie i filtry
Kategoria
Filtruj wg ceny

Jaja

Jaja keto w diecie to cenne źródło wartościowego białka oraz innych składników odżywczych. Korzystnie wpływają na poziom ciśnienia tętniczego. Wg zaleceń nie powinno się spożywać więcej niż 7 jajek tygodniowo przez osoby zdrowe. Osoby z cukrzycą lub nietolerancją glukozy oraz otyłością, powinny zachować większą ostrożność w spożyciu jajek. Sprawdź!

Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

828 w magazynie

19,98 

Dodaj do koszyka
Marka: 
SZERSZEŃ
Dostępność:

193 w magazynie

19,98 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

266 w magazynie

35,50 

Dodaj do koszyka
Marka: 
SZERSZEŃ
Dostępność:

158 w magazynie

12,13 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

302 w magazynie

26,92 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

308 w magazynie

22,48 

Dodaj do koszyka
Marka: 
SŁAWOMIR KAŁEK
Dostępność:

823 w magazynie

10,94 

Dodaj do koszyka
Marka: 
DARIUSZ KRÓLIK
Dostępność:

2285 w magazynie

12,56 

Dodaj do koszyka

Jaja keto

Jajka stanowią źródło wielu korzystnych substancji odżywczych, obejmujących zarówno białko, jak i żółtko. Oprócz wartościowego białka dostarczają również żelaza, witamin A, D, E, B2, B12 oraz kwas foliowy. Ponadto zawierają cholinę, luteinę, zeaksantynę oraz bioaktywne peptydy, które mogą wywierać korzystny wpływ, w tym działanie przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwutleniające.

Niestety, jajka zawierają również pewne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) oraz cholesterolu pokarmowego, przede wszystkim w żółtku. Jednakże, choć spożycie cholesterolu pokarmowego może nieznacznie podnosić poziom cholesterolu we krwi, niektóre badania sugerują, że spożywanie jaj może prowadzić do zwiększenia rozmiaru cząsteczek LDL, co zmniejsza ich zdolność do tworzenia blaszek miażdżycowych.

Ograniczenie spożycia jaj jest zalecane zwłaszcza osobom z zaburzeniami lipidowymi w badaniach laboratoryjnych, które muszą kontrolować spożycie cholesterolu pokarmowego, utrzymując je poniżej 300 mg dziennie. Jajka mogą także przyczyniać się do nasilenia podatności cząsteczek LDL na utlenienie oraz zwiększać poziom lipidów po posiłku.

Wpływają na niekorzystne działanie nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i mogą prowadzić do produkcji toksycznego związku TMAO. Ten związek, będący produktem przemiany choliny, może powodować szereg negatywnych skutków, w tym uszkodzenia śródbłonka, przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, a także wpływać niekorzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek.

Źródło: Kurier Medyczny 2/2022

regulamin sklepu internetowego