馃馃Pachn膮ce natur膮 i dojrzewaj膮ce w swoim naturalnym rytmie w otoczeniu soczystej, 艣wie偶ej zieleni, nasze warzywa s膮 doskona艂ym wyborem dla ka偶dego, kto dba o swoje zdrowie i samopoczucie.W naszym sklepie znajdziesz 艣wie偶e warzywa tylko z certyfikowanych gospodarstw, gdzie do uprawy wykorzystane zosta艂y naturalne 艣rodki, bez pestycyd贸w i sztucznych nawoz贸w.
-
-
-
-
-
BURACZKI CZERWONE GOTOWANE TALARKI BIO (POLSKA) (oko艂o 0,40 kg)
Dost臋pno艣膰:67 w magazynie
(0 opinii) -
BURAK CZERWONY 艢WIE呕Y BIO (opakowanie zbiorcze) ok. 5 kg
Marka:Dost臋pno艣膰:40 w magazynie
(0 opinii) -
-
-
-
BURAKI KISZONE NA CARPACCIO BEZGLUTENOWE BIO 460 g (240 g)
Marka:Dost臋pno艣膰:45 w magazynie
(0 opinii) -
BURAKI TARTE GOTOWANE NA PARZE BEZGLUTENOWE BIO 720 g
Marka:Dost臋pno艣膰:39 w magazynie
(0 opinii) -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
CIECIERZYCA W ZALEWIE BEZGLUTENOWA BIO 310 g (180 g)
Marka:Dost臋pno艣膰:28 w magazynie
(0 opinii) -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
FASOLA CZARNA W ZALEWIE BEZGLUTENOWA BIO 400 g (240 g) (PUSZKA)
Marka:Dost臋pno艣膰:1625 w magazynie
(0 opinii)
艢wie偶e EKO warzywa zawieraj膮 wi臋cej witamin i minera艂贸w ni偶 te uprawiane przy u偶yciu zwi膮zk贸w chemicznych odpowiadaj膮cych za ich doskona艂y wygl膮d i szybki wzrost. Oferowane przez nas EKO warzywa聽posiadaj膮 certyfikat nadany przez Bioekspert Sp. z o.o., jednostk臋 certyfikuj膮c膮 w rolnictwie ekologicznym upowa偶nion膮 przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (nr certyfikatu PL-EKO-04).
Warzywa – dlaczego warto je je艣膰?
艢wie偶e warzywa s膮 doskona艂ym 藕r贸d艂em b艂onnika, dlatego wskazane s膮 w diecie os贸b z problemami uk艂adu pokarmowego. Dzi臋ki zawarto艣ci witamin A, E, C, B i beta-karotenu, poprawiaj膮 odporno艣膰, a u os贸b odchudzaj膮cych si臋 mog膮 stanowi膰 zamiennik przek膮sek, gdy偶 w wi臋kszo艣ci s膮 niskokaloryczne. U dzieci, dzi臋ki zawarto艣ci wapnia, 偶elaza, fluoru, magnezu, cynku, miedzi i jodu, wspomagaj膮 wzrost i rozw贸j. U os贸b zmagaj膮cych si臋 z cukrzyc膮 lub nietolerancj膮 glukozy, warto si臋ga膰 po nieco mniej dojrza艂e, aby ograniczy膰 poda偶 cukru, kt贸rego ilo艣膰 wzrasta w miar臋 dojrzewania. Warzywa korzystnie wp艂ywaj膮 te偶 na uk艂ad krwiono艣ny, hamuj膮c rozw贸j nadci艣nienia i mia偶d偶ycy. Poprawiaj膮 koncentracj臋 i pami臋膰.
Jedz kolorowo!
Naturalny kolor warzyw mo偶e by膰 wskaz贸wk膮, jak zadba膰 o swoje zdrowie w spos贸b celowany.
Zielone broku艂y, brukselka, jarmu偶, pietruszka lub szpinak s膮 bogatym 藕r贸d艂em 偶elaza. Przeciwutleniacze (antocyjany i likopen), a wi臋c zwi膮zki dzia艂aj膮ce antynowotworowo, znajduj膮 si臋 g艂贸wnie w czerwonych owocach i warzywach, takich jak papryka, czerwona cebula, buraki czy聽rzodkiewka
呕贸艂te i pomara艅czowe warzywa to bogactwo beta-karotenu, z kt贸rego powstaje witamina A. Wspomagaj膮 wi臋c wzrok, poprawiaj膮 wygl膮d sk贸ry, w艂os贸w i paznokci, wspomagaj膮 te偶 walk臋 z nadci艣nieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Zawieraj膮 witamin臋 C i potas, co korzystnie wp艂ywa na serce i poprawia odporno艣膰.
Warzywa w diecie
Decyduj膮c si臋 na EKO warzywa, mo偶emy wzbogaca膰 nasz codzienny jad艂ospis przez ca艂y rok. Warzywa mo偶emy gotowa膰, piec i dusi膰 lub te偶 spo偶ywa膰 na surowo. 聽Gotowane buraki z rukol膮, sosem balsamicznym i oliw膮 mo偶emy je艣膰 w postaci wega艅skiego carpaccio. W przypadku dolegliwo艣ci brzusznych, surowa marchewka pomo偶e nam przy zaparciach, a gotowana w biegunce.
Warzywa s膮 podstaw膮 diety wegetaria艅skiej. Ma ona korzystny wp艂yw na nasz organizm, dostarczaj膮c najwa偶niejszych sk艂adnik贸w pozwalaj膮cych zachowa膰 zdrowie i energi臋 przez d艂ugi czas. Braki bia艂ka uzupe艂niamy produktami str膮czkowymi, takimi jak fasola, groch, soja, soczewica czy ciecierzyca. Przy nietolerancji ro艣lin str膮czkowych, warto rozwa偶y膰 zmian臋 formy ich przygotowywania i podawa膰 w postaci past, kotlet贸w lub przetwor贸w takich jak tofu czy tempeh. Warto te偶 gotowa膰 je w 艣wie偶ej wodzie, innej ni偶 ta kt贸ra s艂u偶y艂a do namaczania. Dodaj膮c sod臋 oczyszczon膮 do gotowanych str膮czk贸w, zmniejszamy te偶 ilo艣膰 zwi膮zk贸w odpowiedzialnych za wytwarzanie gaz贸w. Ze str膮czk贸w mo偶na przygotowa膰 po偶ywne kremowe zupy, pasty do pieczywa lub bezglutenowe desery.