Kakao i karob bez laktozy to produkty, które w połączeniu z napojem roślinnym stanowią całkowicie pozbawiony laktozy napój. Oba produkty są bogate w składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty i minerały, które przyczyniają się do lepszego samopoczucia i lepszej kondycji organizmu. Kakao ceremonialne, o obniżonej zawartości tłuszczu czy surowe i kruszone ziarna kakao – zobacz jaki wybór! Karob to idealny zamiennik kakao, który zawiera więcej błonnika za to mniej kalorii. W smaku nieco różni sie od kakao, jednak niektórzy chętnie stosują go jako zamiennik. Zobacz i wybierz dla siebie!
103 w magazynie
39,73 zł
324 w magazynie
33,89 zł
315 w magazynie
60,80 zł
217 w magazynie
33,47 zł
1006 w magazynie
21,36 zł
465 w magazynie
25,78 zł
Kakao bez laktozy, zyskujące coraz większą popularność, jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw, wypieków i napojów. Bogate w przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze jest idealnym wyborem dla osób przepadających za smakiem czekolady, jednak z różnych względów nie mogących jej jeść.
Kakao bez laktozy zawiera polifenole, które korzystnie wpływają na układ sercowo- naczyniowy poprzez wsparcie w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawę krążenia. Przeciwutleniacze obecne w kakao mogą również zapobiegać oksydacyjnemu uszkodzeniu komórek, co w konsekwencji może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Kakao też może zwiększać wydzielanie endorfin i serotoniny, substancji chemicznych związanych z poprawą nastroju i redukcją stresu. Jednocześnie, należy pamiętać, że kakao zawiera związki stymulujące, takie jak teobromina i kofeina, które mogą poprawić koncentrację i wydajność umysłową, ale jednocześnie przyspieszyć akcje serca u osób wrażliwych.
Kakao bez laktozy jest bogate w składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez, miedź i mangan, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, od wspierania układu odpornościowego po utrzymanie zdrowych kości i mięśni.
Karob bez laktozy, pochodzący z ekologicznych upraw, cieszy się rosnącą popularnością jako alternatywa dla tradycyjnego kakao. Pomimo powszechnego traktowania karobu jako zamiennika kakao, warto wiedzieć, że w smaku oba te produkty nieco różnią się od siebie.
Karob jest bogaty w błonnik, którego ma więcej niż kakao. Pomaga on w regulacji rytmu wypróżnień, wspomaga dietę odchudzającą ponieważ zwiększa uczucie sytości oraz redukuje apetyt. Dzięki obecności tanin, karob może pomagać w redukcji stanów zapalnych oraz łagodzić objawy nieprawidłowej pracy jelit.
Może być stosowany jako bezpieczny składnik wypieków, deserów i innych potraw, imitując smak czekolady.
GlobalMED Solutions
Farma Organiczna
Ekologiczne produkty z dostawą do domu
© 2023 farma-organiczna.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.