farma-oraganiczna.pl
Kategoria
Cena
Tag
Kategorie i filtry
Kategoria
Filtruj wg ceny

Kakao i karob

Kakao i karob bez laktozy to produkty, które w połączeniu z napojem roślinnym stanowią całkowicie pozbawiony laktozy napój. Oba produkty są bogate w składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty i minerały, które przyczyniają się do lepszego samopoczucia i lepszej kondycji organizmu. Kakao ceremonialne, o obniżonej zawartości tłuszczu czy surowe i kruszone ziarna kakao – zobacz jaki wybór! Karob to idealny zamiennik kakao, który zawiera więcej błonnika za to mniej kalorii. W smaku nieco różni sie od kakao, jednak niektórzy chętnie stosują go jako zamiennik. Zobacz i wybierz dla siebie!

Marka: 
ISLAVERDE (SEGURA)
Dostępność:

103 w magazynie

39,73 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

230 w magazynie

14,94 

Dodaj do koszyka
Marka: 
TERRA ETICA
Dostępność:

324 w magazynie

33,89 

Dodaj do koszyka
Marka: 
COCOA
Dostępność:

315 w magazynie

60,80 

Dodaj do koszyka
Marka: 
DIET-FOOD
Dostępność:

44 w magazynie

28,48 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

520 w magazynie

55,54 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

217 w magazynie

33,47 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

1006 w magazynie

21,36 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

266 w magazynie

125,31 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

6412 w magazynie

12,75 

Dodaj do koszyka
Dostępność:

465 w magazynie

25,78 

Dodaj do koszyka
Marka: 
BIO PLANET
Dostępność:

1263 w magazynie

10,11 

Dodaj do koszyka

Kakao i karob bez laktozy

Kakao bez laktozy

Kakao bez laktozy, zyskujące coraz większą popularność, jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw, wypieków i napojów. Bogate w przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze jest idealnym wyborem dla osób przepadających za smakiem czekolady, jednak z różnych względów nie mogących jej jeść.

Kakao bez laktozy zawiera polifenole, które korzystnie wpływają na układ sercowo- naczyniowy poprzez wsparcie w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawę krążenia. Przeciwutleniacze obecne w kakao mogą również zapobiegać oksydacyjnemu uszkodzeniu komórek, co w konsekwencji może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Kakao też może zwiększać wydzielanie endorfin i serotoniny, substancji chemicznych związanych z poprawą nastroju i redukcją stresu. Jednocześnie, należy pamiętać, że kakao zawiera związki stymulujące, takie jak teobromina i kofeina, które mogą poprawić koncentrację i wydajność umysłową, ale jednocześnie przyspieszyć akcje serca u osób wrażliwych.

Kakao bez laktozy jest bogate w składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez, miedź i mangan, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, od wspierania układu odpornościowego po utrzymanie zdrowych kości i mięśni.

Karob bez laktozy

Karob bez laktozy, pochodzący z ekologicznych upraw, cieszy się rosnącą popularnością jako alternatywa dla tradycyjnego kakao. Pomimo powszechnego traktowania karobu jako zamiennika kakao, warto wiedzieć, że w smaku oba te produkty nieco różnią się od siebie.

Karob jest bogaty w błonnik, którego ma więcej niż kakao. Pomaga on w regulacji rytmu wypróżnień, wspomaga dietę odchudzającą ponieważ zwiększa uczucie sytości oraz redukuje apetyt. Dzięki obecności tanin, karob może pomagać w redukcji stanów zapalnych oraz łagodzić objawy nieprawidłowej pracy jelit.

Może być stosowany jako bezpieczny składnik wypieków, deserów i innych potraw, imitując smak czekolady.