Przepisy mar 21, 202321mar 2023 0 Wytrawne muffiny Dziś mam dla Was przepis na obiad lub kolację, który zwali Was z nóg! Muffiny wytrawne! To będzie jedna... Czytaj dalej
Przepisy mar 5, 20235mar 2023 0 Pieczony kalafior Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na pieczony kalafior! Tak, tak, dobrze widzicie – kalafior pieczony... Czytaj dalej
Przepisy paź 12, 201812paź 2018 0 Zupa krem z buraków Nie czekając na zakwas buraczany, czasami mam ochotę na szybką, rozgrzewającą zupę krem. Buraki znane są dużej zawartości wit.... Czytaj dalej
Wiem co jem lut 26, 201726lut 2017 0 Orzechy: rzeczywiście źródło zdrowia? Wpajana nam od lat, a w ostatnim czasie z coraz większą intensywnością wiedza, że orzechy to źródło wszelkiego dobra, spowodowała, że postanowiłam przyjrzeć się dokładniej temu... Czytaj dalej
Przepisy lut 24, 201724lut 2017 0 Bakłażany faszerowane Uwielbiam bakłażany faszerowane. Wydawać by się mogło, że przygotowanie bakłażana to nic trudnego – ot, wrzucić na grila lub patelnię i gotowe. Ale jeśli chcemy... Czytaj dalej
Przepisy lut 13, 201713lut 2017 0 Zapiekanka na diecie Zapiekanka na diecie to danie, które powstało jako potrzeba zastąpienia dość powszechnych w naszej kulturze i jadłospisie, ziemniaków. Smak podobny, a jednak ziemniaków w tej... Czytaj dalej
Przepisy sty 20, 201720sty 2017 0 Rozgrzewająca zupa marchwiowa Na zimowe wieczory nie ma to jak bajecznie kolorowa rozgrzewająca zupa marchwiowa. Generalnie z zupami robię tak, że gotuję więcej wywaru, wekuję go... Czytaj dalej
Przepisy sty 18, 201718sty 2017 0 Carpaccio wege z buraków Lekkie wegańskie carpaccio z buraków to efektowna potrawa, której sekret smaku tkwi w… sosie. Inspiracją do takiego eksperymentu była przystawka jaką próbowałam w hotelu... Czytaj dalej
Przepisy gru 27, 201627gru 2016 0 Nadziewana papryka Jeśli potrzebuję widowiskowego dania i okrzyków zachwytu, nadziewana papryka nadaje się do tego wyśmienicie! Efektowny wygląd, złudzenie, że się narobiłam (tak, tak,... Czytaj dalej
Przepisy maj 8, 20168maj 2016 0 Makaron warzywny Sezon na cukinię trwa, więc przyszedł czas na makaron warzywny z cukinią w roli głównej. Żeby na talerzu zrobiło się bardziej kolorowo, dodałam marchew... Czytaj dalej
Przepisy maj 4, 20164maj 2016 0 Cukinia z kaszą jaglaną Efektowne danie dla gości to z pewnością cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Szybko się je przygotowuje, a wygląda naprawdę wyśmienicie. Przygotowanie farszu wbrew... Czytaj dalej
Przepisy kwi 18, 201618kwi 2016 0 Makaron z pieczarkami i szpinakiem Sezon na szpinak trwa w najlepsze, dlatego postanowiłam czym prędzej przygotować makaron z pieczarkami i szpinakiem. Szpinak można wówczas przemycić nawet dzieciom, bo... Czytaj dalej
Przepisy kwi 16, 201616kwi 2016 0 Warzywa w sosie kokosowym Potrawy wegetariańskie mają to do siebie, że można kombinować ze sobą różne smaki i kolory i zawsze wychodzi coś ciekawego. Tym razem, ponownie zainspirowana... Czytaj dalej
Przepisy mar 19, 201619mar 2016 0 Naleśniki gryczane bez jajek Naleśniki gryczane bez jajek. Wiele razy próbowałam zrobić naleśniki gryczane bez jajek. I zawsze pojawiał się ten sam problem-nie trzymały się... Czytaj dalej
Przepisy mar 8, 20168mar 2016 0 Wegańskie ciastka bez mąki Przyzwyczajeni do ciast z mąką pszenną i jajkami, trudno nam wyobrazić sobie, ze cokolwiek bez jajek i mąki da się upiec. A jednak! Inspiracją... Czytaj dalej
Testy produktów mar 6, 20166mar 2016 0 Sok warzywny Tymbark – warzywa w kartonie? Czy można powiedzieć, ze sok warzywny Tymbark to warzywa w kartonie? O sokach pisałam już wcześniej sporo, bo zdarza mi się nabrać na telewizyjne... Czytaj dalej
Przepisy lut 26, 201626lut 2016 0 Pyszne leczo z cukinii Składniki: 2 cukinie 2 marchewki 1 cebula 1 karton pomidorów np.->takich tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy) sól pieprz przyprawa Papryka wędzona Przygotowanie: Cukinie myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Obcinamy końcówki... Czytaj dalej
Przepisy lut 24, 201624lut 2016 0 Kasza gryczana ze szpinakiem Muszę to napisać: przygotowanie dania z kaszy gryczanej jest wyzwaniem, bo ryzyko, że powstanie brązowa mazia jest zawsze i kasza gryczana ze szpinakiem nie... Czytaj dalej
Przepisy lut 22, 201622lut 2016 0 Zapiekanka wegetariańska z kalarepą Skąd wziął się pomysł na takie danie jak zapiekanka wegetariańska z kalarepą? Zwykle zapiekanki wegetariańskie przygotowywane są na bazie ziemniaków. A choć lubię... Czytaj dalej
Przepisy lut 19, 201619lut 2016 0 Pasta z marchwi i soczewicy Mam wiele ulubionych dodatków do chleba, a jednym z nich jest pasta z marchwi i soczewicy. Połączenie warzyw z soczewicą zawsze dobrze się sprawdza, a pasta... Czytaj dalej
Testy produktów lut 15, 201615lut 2016 0 Płatki Crunchy z pełnego ziarna owsa Nie będę oryginalna, gdy napiszę, że lubię płatki na śniadanie. A że naturę mam taką, że dokładnie przyglądam się temu, co jem, pod lupę wzięłam... Czytaj dalej
Przepisy lut 13, 201613lut 2016 0 Pieczarki faszerowane szpinakiem Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie takiego dania jak pieczarki faszerowane czymkolwiek, to kupa roboty, bałaganu w kuchni i poświęcenie mnóstwa czasu. Myślałam... Czytaj dalej
Testy produktów lut 11, 201611lut 2016 0 Sok z marchwi i jabłek – Tłocznia Maurera Jak mogę unikam soków z koncentratów, także wtedy gdy jest to sok z marchwi i jabłek. Niby to nic złego, ot rozcieńczony w wodzie koncentrat. Dziękuję,... Czytaj dalej
Przepisy lut 9, 20169lut 2016 0 Pizza na szpinaku Ugniatanie ciasta na tradycyjną pizzę skutecznie zniechęca mnie do robienia tego w domu, więc takie danie jak pizza na szpinaku oszczędza mi sporo... Czytaj dalej
Wiem co jem lut 8, 20168lut 2016 0 Co w pieczywie piszczy – czyli czy chleb ciemny jest lepszy niż jasny? Czy ktoś zadaje sobie trud, żeby poznać skład chleba? Bułek? Bagietek fittness? I czy rzeczywiście dokładnie wiemy, co w pieczywie piszczy –... Czytaj dalej
Przepisy lut 6, 20166lut 2016 0 Pasta z bobu i groszku Uwielbiam kolorowe dania, takie jak na przykład pasta z bobu i groszku lub zupa dyniowa. Soczyście pomarańczowe albo zielone kolory na talerzu sprawiają,... Czytaj dalej
Przepisy lut 3, 20163lut 2016 0 Risotto z kaszy jaglanej i warzyw Gdy nie mam co zrobić z nadmiarem kaszy jaglanej, a zwykle gotuję jej trochę więcej, przyrządzam risotto z kaszy jaglanej i warzyw. Warzywa zwykle... Czytaj dalej
Przepisy sty 30, 201630sty 2016 0 Sok z natki pietruszki – witaminowa bomba Ze wszystkich soków samodzielnie zrobionych, najbardziej lubię sok z natki pietruszki. Gdy pierwszy raz usłyszałam o tym, że z takiej zieleniny można zrobić napój, postukałam... Czytaj dalej
Wiem co jem sty 27, 201627sty 2016 0 Naturalna witamina C – gdzie jej szukać? Aby witamina C miała jakikolwiek wpływ na nasz organizm, nie wystarczy połknąć cudowną tabletkę. Ludzki organizm jest zbyt skomplikowany (a może... Czytaj dalej
Testy produktów sty 25, 201625sty 2016 0 Chleb gryczany w supermarkecie czyli wielka bezglutenowa ściema Mam wrażenie, że osoby, które z powodów zdrowotnych musiały wyeliminować wszelkie pokarmy zawierające gluten, zdobyły wyższy stopień wtajemniczenia, gdyż życie zmusiło ich do uważnego... Czytaj dalej