🍎🍐Pachnące naturą i dojrzewające w swoim naturalnym rytmie w otoczeniu soczystej, świeżej zieleni🌱, nasze owoce i warzywa są doskonałym wyborem dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i samopoczucie. W naszym sklepie znajdziesz świeże owoce i warzywa tylko z certyfikowanych gospodarstw, gdzie do uprawy wykorzystane zostały naturalne środki, bez pestycydów i sztucznych nawozów.
180 w magazynie
14,65 zł
693 w magazynie
16,63 zł
Przygotuj się na eksplozję pyszności.💥 Najłatwiejszy sposób na cieszenie się tropikalnym smakiem ananasa zawsze i wszędzie! 🍍🤗 Szukając równowagi nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, które wspomagają utrzymanie mięśni oraz organizmu w dobrym zdrowiu sięgnij po ten tropikalny owoc i wprowadź letnią atmosferę do swojego dnia 🌞 Jest dokładnie tym, czego potrzebujesz, aby dodać sobie energii na cały dzień. 💪 Wypróbuj a będziesz pod wrażeniem! 🤩
810 w magazynie
7,99 zł
64 w magazynie
23,36 zł
‼️ Uwaga wszyscy dbający o zdrowie smakosze! Możesz teraz z łatwością przyrządzać pyszne posiłki, wiedząc, że dobroć naturalnej ciecierzycy tkwi w każdej łyżce. 🤩 Od utrzymania zdrowej wagi, regulację poziomu cukru we krwi, obniżenie poziomu cholesterolu oraz wzmocnienie kości po pielęgnację skóry, ze względu na swoje właściwości nawilżające i przeciwzapalne ciecierzycy, liofilizowana aquafaba może być wyborem dla każdego. Odkryj jej liczne zastosowania. Nie czekaj dłużej – wypróbuj! 🤗
169 w magazynie
36,74 zł
Świeże Bio Awokado! 🥑 Niezależnie od tego, czy jest to dodatek do tostów, dodatek do sałatki, czy po prostu przekąska, to idealne połączenie smaku i zdrowia! 🥑Awokado z uwagi na bogactwo zawartych w nim witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów znalazło swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również jako składnik wielu kosmetyków. Warto po niego sięgnąć, jeżeli myślisz o poprawie kondycji swoich włosów i skóry. Wybierz awokado już dziś! 🤩
104 w magazynie
13,73 zł
20 w magazynie
12,10 zł
81 w magazynie
17,42 zł
🌿Wszystko czego potrzebujesz w jednym warzywie - świeżym bobie! To wszechstronne warzywo jest pełne białka, błonnika i ma niski indeks glikemiczny.😋 Poza tym jest pyszne po ugotowaniu, więc możesz go używać w różnych potrawach. Pożegnaj się z nudnymi posiłkami i zacznij odkrywać wszystkie niesamowite sposoby gotowania z bobem! Ciesz się jego wyjątkowym smakiem i dobrocią w zdrowych dla serca posiłkach, którymi zadziwisz swoich najbliższych. Świeży bób z naszego sklepu to organiczne warzywo, które po prostu musisz mieć w swojej kuchni!
32 w magazynie
110,56 zł
111 w magazynie
34,45 zł
Uwaga wszyscy fanatycy zdrowia - Obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników jagód 💙 Liofilizowane owoce to doskonały sposób na dostarczenie codziennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy o każdej porze roku 👊 Masz ochotę na coś słodkiego, zdrowego i pysznego? Borówka idealnie nadaje się dla każdego ucznia dlatego, że regularne jej spożywanie może pomóc poprawić funkcję mózgu i zdolność uczenia się. 😊 To także przekąska, która natychmiast zatrzymuje apetyt. Rozkoszuj się tym kuszącym smakiem już dziś!🤗
840 w magazynie
8,65 zł
176 w magazynie
9,54 zł
315 w magazynie
92,08 zł
🍑Ten niskokaloryczny owoc w postaci gładkiego przecieru, bogaty jest w składniki odżywcze i błonnik, a także w różne związki roślinne 🌿o właściwościach prozdrowotnych. Wspomaga układ trawienny dzięki zawartości błonnika, który reguluje proces trawienia i zapobiega zaparciom. Ponadto brzoskwinie zawierają duże ilości potasu, który jest kluczowym składnikiem w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Jeśli więc chcesz cieszyć się swoją wymarzoną wagą, a jednocześnie dostarczyć swojemu organizmowi bogactwa składników odżywczych, sięgnij po brzoskwinie już dziś!
184 w magazynie
19,82 zł 17,90 zł
Odrobina słodyczy, która robi różnicę 🍑 Odkryj idealną równowagę pomiędzy pięknym zapachem i wyglądem, a walorami prozdrowotnymi zamkniętymi w tym Słonecznym Owocu. Jedzenie brzoskwiń poprzez bogactwo witaminy C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu, korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry, utrzymując ją jędrną i elastyczną. 🤩 Od wzmacniania organizmu w walce z infekcjami poprzez ochronę przed wolnymi rodnikami - Brzoskwinie są niezawodne!
337 w magazynie
17,29 zł
53 w magazynie
10,04 zł
62 w magazynie
10,43 zł
120 w magazynie
35,90 zł
36 w magazynie
14,45 zł
624 w magazynie
77,57 zł
96 w magazynie
13,28 zł
Szczypiorek zawiera związki, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i mogą wspomóc układ odpornościowy. Ponadto zapewnia szereg korzyści dla zdrowia serca, w tym obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Szczypiorek ponadto bogaty jest w związki, które działają jak naturalne przeciwutleniacze i mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Związki te to flawonoidy, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
141 w magazynie
7,63 zł
309 w magazynie
8,69 zł
33 w magazynie
16,24 zł
1033 w magazynie
6,80 zł
534 w magazynie
20,10 zł
1577 w magazynie
9,66 zł
Na wszystkie zapracowane, zabiegane osoby przychodzi czasem potrzeba odpoczynku i chwili dla siebie. Jednak nie możemy sobie pozwolić na rezygnację ze zdrowego odżywiania. Jak temu sprostać? Odpowiedzią jest ciecierzyca! Właściwości i zastosowanie tego warzywa w kuchni mogą Ci pomóc w codziennym życiu. Ma delikatny, lekko słony smak i charakteryzuje się bardzo mocnymi walorami smakowymi. Zawiera białko roślinne (25%), skrobię (22%), witaminy (B1, B2, B3), magnez i żelazo. To idealna opcja dla wegan i osób aktywnych fizycznie.
1277 w magazynie
10,98 zł
Świeże EKO owoce i warzywa zawierają więcej witamin i minerałów niż te uprawiane przy użyciu związków chemicznych odpowiadających za ich doskonały wygląd i szybki wzrost. Oferowane przez nas EKO warzywa i owoce posiadają certyfikat nadany przez Bioekspert Sp. z o.o., jednostkę certyfikującą w rolnictwie ekologicznym upoważnioną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (nr certyfikatu PL-EKO-04).
Świeże owoce i warzywa są doskonałym źródłem błonnika, dlatego wskazane są w diecie osób z problemami układu pokarmowego. Dzięki zawartości witamin A, E, C, B i beta-karotenu, poprawiają odporność, a u osób odchudzających się mogą stanowić zamiennik przekąsek, gdyż w większości są niskokaloryczne. U dzieci, dzięki zawartości wapnia, żelaza, fluoru, magnezu, cynku, miedzi i jodu, wspomagają wzrost i rozwój. U osób zmagających się z cukrzycą lub nietolerancją glukozy, warto sięgać po nieco mniej dojrzałe, aby ograniczyć podaż cukru, którego ilość wzrasta w miarę dojrzewania. Owoce i warzywa korzystnie wpływają też na układ krwionośny, hamując rozwój nadciśnienia i miażdżycy. Poprawiają koncentrację i pamięć.
Naturalny kolor warzyw i owoców może być wskazówką, jak zadbać o swoje zdrowie w sposób celowany.
Zielone brokuły, brukselka, jarmuż, pietruszka lub szpinak są bogatym źródłem żelaza. Przeciwutleniacze (antocyjany i likopen), a więc związki działające antynowotworowo, znajdują się głównie w czerwonych owocach i warzywach, takich jak papryka, czerwona cebula, buraki, rzodkiewka, pomidory, wiśnie, czereśnie, truskawki, granaty czy żurawina.
Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa to bogactwo beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. Wspomagają więc wzrok, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomagają też walkę z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Zawierają witaminę C i potas, co korzystnie wpływa na serce i poprawia odporność.
Decydując się na EKO owoce i warzywa, możemy wzbogacać nasz codzienny jadłospis przez cały rok. Najlepiej jeść je na surowo, dodając do jogurtów, płatków lub musli, a warzywa gotować, piec i dusić lub też spożywać na surowo. Miksując np. truskawki z naturalnym kefirem lub mlekiem roślinnym, otrzymamy owocowy, orzeźwiający napój. Gotowane buraki z rukolą, sosem balsamicznym i oliwą możemy jeść w postaci wegańskiego carpaccio. W przypadku dolegliwości brzusznych, surowa marchewka pomoże nam przy zaparciach, a gotowana w biegunce.
Owoce i warzywa są podstawą diety wegetariańskiej. Ma ona korzystny wpływ na nasz organizm, dostarczając najważniejszych składników pozwalających zachować zdrowie i energię przez długi czas. Braki białka uzupełniamy produktami strączkowymi, takimi jak fasola, groch, soja, soczewica czy ciecierzyca. Przy nietolerancji roślin strączkowych, warto rozważyć zmianę formy ich przygotowywania i podawać w postaci past, kotletów lub przetworów takich jak tofu czy tempeh. Warto też gotować je w świeżej wodzie, innej niż ta która służyła do namaczania. Dodając sodę oczyszczoną do gotowanych strączków, zmniejszamy też ilość związków odpowiedzialnych za wytwarzanie gazów. Ze strączków można przygotować pożywne kremowe zupy, pasty do pieczywa lub bezglutenowe desery.
Nasze suszone EKO owoce i warzywa są w 100% naturalne i nie zawierają sztucznych dodatków. Suszenie EKO warzyw i owoców odbywa się na słońcu lub gorącym powietrzem. Sezonowość warzyw i owoców nie pozwala nam cieszyć się ich świeżości przez cały rok, dlatego suszenie jest naturalnym sposobem przedłużania trwałości. Suszenie może odbywać się metodą konwekcyjną – czyli powietrzno-owiewową, kontaktową – gdy czynnikiem suszącym jest wymiennik ciepła, podczerwienią – gdy energia cieplna jest przekazywana w postaci promienników podczerwieni lub metodą suszenia kontaktowego w podciśnieniu. EKO warzywa i owoce nie zawierają związków siarki, stosowanej jako konserwant chroniący przed pleśnią. Te siarkowane zachowują żywe kolory, natomiast suszone naturalnie blakną w procesie suszenia, co często zniechęca do ich kupowania, gdyż wyglądają mniej atrakcyjnie. Dwutlenek siarki to bezbarwny, duszący gaz, który ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, jest sztucznie uzyskiwany poprzez spalanie siarki. Symbol E 220 na opakowaniu oznacza użycie związków siarki (siarczany, siarczyny) w procesie przygotowania produktu. Taki proces powoduje jednak utratę cennej witaminy B12. Obecność związków siarkowych w suszonych owocach i warzywach może powodować bóle głowy, duszności z napadami astmatycznymi czy nudności.
Suszone owoce i warzywa zawierają dużo cukru, dlatego lepiej spożywać je jako szybką i wysokoenergetyczną przekąskę razem z innymi daniami.
Liofilizowanie owoców jest jedna z najlepszych metod suszenia owoców i warzyw. Odbywa się ono przez wymrażanie wody. Owoce i warzywa mrozi się najpierw w temperaturze do -40 st. C, co ma na celu pozbycie się wszelkich związków powodujących fermentację naturalnego produktu, bakterii chorobotwórczych i pleśni. Następnie wytwarza się próżnię, niezbędną do rozpoczęcia parowania wody. Takie produkty zachowują w pełni swój smak i zapach oraz wszystkie wartości odżywcze. Ponieważ suszenie odbywa się ze stanu zamrożonego, witaminy i składniki aktywne zachowują w pełni swoje właściwości.
Owoce i warzywa służą nam więc do poprawy zdrowia i samopoczucia. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, a także różnorodnych – bo każdy gatunek ma swoje właściwości lecznicze. Pamiętajmy też o tym, żeby świeże owoce i warzywa myć dokładnie przed spożyciem.
GlobalMED Solutions
Farma Organiczna
Ekologiczne produkty z dostawą do domu
© 2023 farma-organiczna.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.