SKŁADNIKI
daktyle 100%*, suszone, niesiarkowane, bez pestek
* produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
OPIS
Daktyle to słodkie, jadalne owoce palmy daktylowej, która pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Daktyle są uprawiane od tysięcy lat i są podstawowym pożywieniem w wielu krajach regionu. Są bogate w naturalne cukry, błonnik oraz różne witaminy i minerały i są wykorzystywane na wiele sposobów, w tym jako słodzik, jako samodzielna przekąska oraz jako składnik wypieków, wyrobów cukierniczych i pikantnych dań. Istnieje wiele różnych odmian daktyli, które mogą różnić się rozmiarem, kolorem, smakiem i konsystencją. Niektóre z najpopularniejszych odmian to daktyle Medjool, Deglet Noor i Barhi. Uprawiane w słońcu posiadają dużo słodyczy. Idealna przekąska, jak i dodatek do dań. Bardzo cenione wśród bakalii. Cukry występujące w daktylach to cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna 1229 KJ / 290 KCAL
Tłuszcz 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 65,3 g
w tym cukry 20,5 g
Błonnik 8,7 g
Białko 2,0 g
Sól 0,088 g
INFORMACJA ALERGENNA
gluten, ORZECHY (brazylijskie, NERKOWCA, włoskie, laskowe, migdały), ORZESZKI ZIEMNE, SOJĘ, SEZAM, seler
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W suchym i chłodnym miejscu. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.
Opinie
Opinii jeszcze nie ma.