81,75 zł
45 w magazynie
Ciecierzyca jest uważana za jeden z najbardziej odżywczych rodzajów białka dla wegetarian i wegan. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i znacznie więcej białka od ziemniaków, ryżu lub kaszy. Co więcej, zawiera znaczne ilości błonnika i magnezu, które wspomagają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a także poprawiające trawienie i kontrolujące poziom cukru we krwi.
45 w magazynie
bezpłatna dostawa od 250 zł
certyfikowane eko produkty
wysyłka do 48h
bezpieczne płatności
SKŁADNIKI
ciecierzyca* 100% *certyfikowany składnik ekologiczny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania.
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka dla wegetarian. Można je również wykorzystać do przygotowania past, takich jak hummus czy falafel. Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej, którą można znaleźć w wielu różnych kuchniach na całym świecie. Są spożywane przez ludzi od ponad 7000 lat i są uprawiane na Bliskim Wschodzie od 4500 lat.
Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka dla wegetarian, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które są potrzebne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania.
Na wszystkie zapracowane, zabiegane osoby przychodzi czasem potrzeba odpoczynku i chwili dla siebie. Jednak nie możemy sobie pozwolić na rezygnację ze zdrowego odżywiania. Jak temu sprostać? Odpowiedzią jest ciecierzyca! Właściwości i zastosowanie tego warzywa w kuchni mogą Ci pomóc w codziennym życiu. Ma delikatny, lekko słony smak i charakteryzuje się bardzo mocnymi walorami smakowymi. Zawiera białko roślinne (25%), skrobię (22%), witaminy (B1, B2, B3), magnez i żelazo. To idealna opcja dla wegan i osób aktywnych fizycznie.
Ciecierzyca to bardzo uniwersalny produkt spożywczy, który możesz urozmaicić swoje codziennie posiłki. Możesz ją dodawać do sałatek lub tworzyć dipy, hummus lub pasty do kanapek . Ciecierzycę można stosować jako alternatywę dla mięsa lub jako samodzielny produkt i źródło białka roślinnego – jako pyszną i sycącą przekąskę! Smażona cieciorka również doskonale sprawdza się na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.
Jej obecność w diecie pomaga utrzymać optymalną masę ciała poprzez utrzymujące się uczucie sytości przez długi czas oraz regulację metabolizmu tłuszczów i glukozy we krwi – co ma duże znaczenia dla sportowców oraz osób dużo pracujących. Wszechstronność ciecierzycy oznacza , że możesz ją dodawać do sałatek , dań warzywnych, past do chleba, sosów a nawet deserów!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz – 4,6 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
Węglowodany – 45 g,
w tym cukry – 11 g
Błonnik – 17 g
Białko – 22 g
Sól – 0,06 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bardzo staraliśmy się, aby dane dotyczące tego produktu były poprawne. Nie możemy jednak wykluczyć, że mogą zdarzyć się błędy, które nie mogą stanowić podstawy do roszczeń konsumenckich. W takiej sytuacji poinformuj nas jak najszybciej, abyśmy mogli dokonać stosownych korekt.
Daj nam znać, jeśli zauważyłaś/zauważyłeś błędne dane tego produktu: sklep@farma-organiczna.pl
412 w magazynie
17,93 zł
792 w magazynie
11,72 zł
GlobalMED Solutions
Farma Organiczna
Ekologiczne produkty z dostawą do domu
© 2023 farma-organiczna.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.