Opis
SKŁADNIKI
ciecierzyca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania.
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka dla wegetarian. Można je również wykorzystać do przygotowania past, takich jak hummus czy falafel. Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej, którą można znaleźć w wielu różnych kuchniach na całym świecie. Są spożywane przez ludzi od ponad 7000 lat i są uprawiane na Bliskim Wschodzie od 4500 lat.
Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka dla wegetarian, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które są potrzebne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania.
Na wszystkie zapracowane, zabiegane osoby przychodzi czasem potrzeba odpoczynku i chwili dla siebie. Jednak nie możemy sobie pozwolić na rezygnację ze zdrowego odżywiania. Jak temu sprostać? Odpowiedzią jest ciecierzyca! Właściwości i zastosowanie tego warzywa w kuchni mogą Ci pomóc w codziennym życiu. Ma delikatny, lekko słony smak i charakteryzuje się bardzo mocnymi walorami smakowymi. Zawiera białko roślinne (25%), skrobię (22%), witaminy (B1, B2, B3), magnez i żelazo. To idealna opcja dla wegan i osób aktywnych fizycznie.
Ciecierzyca to bardzo uniwersalny produkt spożywczy, który możesz urozmaicić swoje codziennie posiłki. Możesz ją dodawać do sałatek lub tworzyć dipy, hummus lub pasty do kanapek . Ciecierzycę można stosować jako alternatywę dla mięsa lub jako samodzielny produkt i źródło białka roślinnego – jako pyszną i sycącą przekąskę! Smażona cieciorka również doskonale sprawdza się na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.
Jej obecność w diecie pomaga utrzymać optymalną masę ciała poprzez utrzymujące się uczucie sytości przez długi czas oraz regulację metabolizmu tłuszczów i glukozy we krwi – co ma duże znaczenia dla sportowców oraz osób dużo pracujących. Wszechstronność ciecierzycy oznacza , że możesz ją dodawać do sałatek , dań warzywnych, past do chleba, sosów a nawet deserów!
Ciecierzyca świetnie sprawdza się też jako składnik domowych sposobów na pielęgnację skóry. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na wykorzystanie ciecierzycy w pielęgnacji skóry:
Maska nawilżająca:
Zmiksuj pół szklanki ugotowanej ciecierzycy z 1 łyżką miodu i 1 łyżką oliwy z oliwek. Nałóż na twarz i pozostaw na około 15 minut. Następnie spłucz wodą.
Peeling:
Zblenduj pół szklanki ugotowanej ciecierzycy z 2 łyżkami płatków owsianych i 2 łyżkami miodu. Nałóż na twarz i delikatnie masuj przez kilka minut, następnie spłucz wodą.
Tonik przeciwzapalny:
Zalej 1 szklankę suchej ciecierzycy 2 szklankami wody i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Przetrzyj twarz płynem z użyciem wacika.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz – 4,6 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
Węglowodany – 45 g,
w tym cukry – 11 g
Błonnik – 17 g
Białko – 22 g
Sól – 0,06 g
Bardzo staraliśmy się, aby dane dotyczące tego produktu były poprawne. Nie możemy jednak wykluczyć, że mogą zdarzyć się błędy, które nie mogą stanowić podstawy do roszczeń konsumenckich. W takiej sytuacji poinformuj nas jak najszybciej, abyśmy mogli dokonać stosownych korekt.
Daj nam znać, jeśli zauważyłaś/zauważyłeś błędne dane tego produktu: sklep@farma-organiczna.pl
Na razie nie ma opinii o produkcie.