Muszę to napisać: przygotowanie dania z kaszy gryczanej jest wyzwaniem, bo ryzyko, że powstanie brązowa mazia jest zawsze i kasza gryczana ze szpinakiem nie jest tu wyjątkiem. Pierwotnie planowałam wyłącznie kaszę gryczaną z sosem pieczarkowym – ot takie najprostsze z prostych i szybciutkie danie. Jednak wygląd tak przygotowanej potrawy skutecznie mnie do niej zniechęcił. Sorry, ale moje posiłki muszą być kolorowe i już. Tak też powstała kasza gryczana ze szpinakiem.

Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej palonej (1 woreczek)
- 100-150 g szpinaku (może być mrożony – podana waga jest po rozmrożeniu)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia ( u mnie olej kokosowy)
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie
- Szpinak rozmrażamy
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu aż się zezłoci
- Dorzucamy pokrojoną w talarki marchewkę
- Dodajemy szpinak i ew. wyciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie) i razem dusimy ok 15 min.
- Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem
Podawać na ciepło z sosem np.grzybowym, tak jak ja to zrobiłam lub z jakimkolwiek innym jaki macie pod ręką. Danie kasza gryczana ze szpinakiem świetnie smakuje też sama.
Tagi: danie ze szpinakiem, jak podawać szpinak, jak przyrządzić szpinak, kasza gryczana, kasza po wegetariańsku, kasza ze szpinakiem, szpinak, wegetariańskie danie
Warning: Undefined variable $prev in /home/platne/serwer198206/public_html/farma-organiczna.pl/wp-content/themes/fo/inc/template-tags.php on line 71
Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /home/platne/serwer198206/public_html/farma-organiczna.pl/wp-content/themes/fo/inc/template-tags.php on line 71