Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Kasza gryczana ze szpinakiem

Muszę to napisać: przygotowanie dania z kaszy gryczanej jest wyzwaniem, bo ryzyko, że powstanie brązowa mazia jest zawsze i kasza gryczana ze szpinakiem nie jest tu wyjątkiem. Pierwotnie planowałam wyłącznie kaszę gryczaną z sosem pieczarkowym – ot takie najprostsze z prostych i szybciutkie danie. Jednak wygląd tak przygotowanej potrawy skutecznie mnie do niej zniechęcił. Sorry, ale moje posiłki muszą być kolorowe i już. Tak też powstała kasza gryczana ze szpinakiem.

kasza szpinak

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej palonej (1 woreczek)
  • 100-150 g szpinaku (może być mrożony – podana waga jest po rozmrożeniu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia ( u mnie olej kokosowy)

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie
  2. Szpinak rozmrażamy
  3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu aż się zezłoci
  4. Dorzucamy pokrojoną w talarki marchewkę
  5. Dodajemy szpinak i ew. wyciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie) i razem dusimy ok 15 min.
  6. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem

Podawać na ciepło z sosem np.grzybowym, tak jak ja to zrobiłam lub z jakimkolwiek innym jaki macie pod ręką. Danie kasza gryczana ze szpinakiem świetnie smakuje też sama.

Tagi: danie ze szpinakiem, jak podawać szpinak, jak przyrządzić szpinak, kasza gryczana, kasza po wegetariańsku, kasza ze szpinakiem, szpinak, wegetariańskie danie

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego