Potrawy wegetaria┼äskie maj─ů to┬ádo siebie, ┼╝e┬ámo┼╝na kombinowa─ç ze┬ásob─ů r├│┼╝ne smaki i┬ákolory i┬ázawsze wychodzi co┼Ť ciekawego. Tym razem, ponownie zainspirowana przepisem z┬áÔÇ×Kuchni biegaczaÔÇŁ, przyrz─ůdzi┼éam warzywa w┬ásosie kokosowym, nie do┬áko┼äca wierz─ůc, ┼╝e┬áda si─Ö to┬ázje┼Ť─ç. Nie przepadam za┬ámlekiem kokosowym i┬ákokos toleruj─Ö jedynie w┬ápostaci wi├│rek w┬áreklamie Rafaelo. Boj─ůc si─Ö powiewu kokosowej bryzy, rozcie┼äczy┼éam jednak mleko kokosowe ze┬ázwyk┼éym, krowim, a┬áprzygotowane w┬áten spos├│b warzywa w┬ásosie kokosowym zyska┼éy nowy wymiar.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 2 cebule
  • 500g groszku zielonego (mo┼╝e by─ç mro┼╝ony)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka krowiego (lub ro┼Ťlinnego)
  • s├│l
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Oliw─Ö rozgrzewamy na patelni, wsypujemy pokrojon─ů w kostk─Ö cebule i szklimy na z┼éoty kolor. Dosypujemy marchewk─Ö pokrojon─ů w talarki oraz cukini─Ö. Chwil─Ö sma┼╝ymy. Przk┼éadamy wszystko do garnka, dodajemy groszek, zalewamy wszystko mlekiem i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ry┼╝em lub makaronem.