Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Warzywa w sosie kokosowym

Potrawy wegetariańskie mają to do siebie, że można kombinować ze sobą różne smaki i kolory i zawsze wychodzi coś ciekawego. Tym razem, ponownie zainspirowana przepisem z „Kuchni biegacza”, przyrządziłam warzywa w sosie kokosowym, nie do końca wierząc, że da się to zjeść. Nie przepadam za mlekiem kokosowym i kokos toleruję jedynie w postaci wiórek w reklamie Rafaelo. Bojąc się powiewu kokosowej bryzy, rozcieńczyłam jednak mleko kokosowe ze zwykłym, krowim, a przygotowane w ten sposób warzywa w sosie kokosowym zyskały nowy wymiar.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 2 cebule
  • 500g groszku zielonego (może być mrożony)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka krowiego (lub roślinnego)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzewamy na patelni, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy na złoty kolor. Dosypujemy marchewkę pokrojoną w talarki oraz cukinię. Chwilę smażymy. Przkładamy wszystko do garnka, dodajemy groszek, zalewamy wszystko mlekiem i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa