Potrawy wegetariańskie mają to do siebie, że można kombinować ze sobą różne smaki i kolory i zawsze wychodzi coś ciekawego. Tym razem, ponownie zainspirowana przepisem z „Kuchni biegacza”, przyrządziłam warzywa w sosie kokosowym, nie do końca wierząc, że da się to zjeść. Nie przepadam za mlekiem kokosowym i kokos toleruję jedynie w postaci wiórek w reklamie Rafaelo. Bojąc się powiewu kokosowej bryzy, rozcieńczyłam jednak mleko kokosowe ze zwykłym, krowim, a przygotowane w ten sposób warzywa w sosie kokosowym zyskały nowy wymiar.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 2 cebule
- 500g groszku zielonego (może być mrożony)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka mleka krowiego (lub roślinnego)
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy na złoty kolor. Dosypujemy marchewkę pokrojoną w talarki oraz cukinię. Chwilę smażymy. Przkładamy wszystko do garnka, dodajemy groszek, zalewamy wszystko mlekiem i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.