Efektowne danie dla gości to z pewnością cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Szybko się je przygotowuje, a wygląda naprawdę wyśmienicie. Przygotowanie farszu wbrew pozorom nie jest czasochłonne, wystarczy przygotować raz i można wykorzystać do -> zapiekanych kluseczek, spaghetti czy innych para-włoskich dań. Można go przyrządzić w wersji wegetariańskiej i z mięsem- wszystko zależy od upodobań. Farsz można też zamrozić i na wypadek niespodziewanych gości, zaopatrzyć się jedynie w świeżą cukinię, a zachwyt gości gwarantowany.
Składniki:

- 3 spore cukinie
- 2 ugotowane marchewki (mogą być pozostałe z zupy)
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę jaglaną znajdziesz-> tutaj)
- twardy ser (u mnie kozi, ale może też być zwykły żółty)
- przecier pomidorowy
- 2 pomidory
- 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania Cukinia faszerowana kaszą jaglaną:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone (opcjonalnie), poddusić razem z cebulą, dodać sól i pieprz. Starte na tarce z grubymi okami marchewki i pietruszkę wrzucić do cebuli i mięsa. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i przecier pomidorowy. Dusić razem ok 10 minut. Dosypać ugotowaną kaszę jaglaną. Dusić razem ok. 5 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wybrać środek i powstałe „łódeczki” wypełnić farszem z warzyw i kaszy jaglanej. Posypać startym na drobnej tarce serem. Blachę posmarować olejem, położyć cukinie i zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok 15-20 minut. Smacznego!