Zapiekanka na diecie to danie, kt贸re powsta艂o jako potrzeba zast膮pienia do艣膰 powszechnych w naszej kulturze i jad艂ospisie, ziemniak贸w. Smak podobny, a jednak ziemniak贸w w tej zapiekance nie u艣wiadczycie. Kolejnym eksperymentem w tym daniu by艂 olej ry偶owy, bo po tym jak odkry艂am, 偶e olej kokosowy zawiera spore ilo艣ci salicylan贸w, postanowi艂am go zast膮pi膰 czym艣 bardziej dla mnie przyjaznym. Olej ry偶owy ma wysok膮 temperatur臋 dymienia, nadaje si臋 wi臋c do sma偶enia, zapiekania i wszelkich eksperyment贸w kulinarnych wymagaj膮cych wysokiej temperatury. Zapiekanka na diecie mo偶e by膰 przygotowana wy艂膮cznie z warzyw lub z niewielkim dodatkiem makaronu.

Sk艂adniki:

Przygotowanie:

Warzywa (opr贸cz cebuli i szpinaku) kroimy w talarki i obsma偶amy na oleju, doprawiaj膮c w trakcie przygotowywania sol膮, pieprzem i ga艂k膮 muszkatow膮. Cebul臋 kroimy w kostk臋 i sma偶ymy na osobnej patelni. Dodajemy do niej szpinak i razem dusimy. Doprawiamy sol膮 i odrobin膮 ga艂ki muszkato艂owej. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przygotowane warzywa (opr贸cz szpinaku i cebuli) osuszamy z t艂uszczu papierowym r臋cznikiem. W formie 偶aroodpornej uk艂adamy warstwami: ugotowany makaron, warzywa, szpinak, starty ser 偶贸艂ty. Na samej g贸rze uk艂adamy kr膮偶ki kalarepy, posypujemy wszystko startym serem. Ca艂o艣膰 zalewamy 艣mietank膮. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 15-20 minut, a偶 ser si臋 roztopi a kalarepa dobrze zarumieni.

Sami przyznajcie, 偶e zapiekanka na diecie do z艂udzenia przypomina klasyczne ziemniaczane zapiekanki, a na dodatek ca艂kiem podobnie smakuje!