Nale艣niki gryczane bez jajek.
Wiele razy pr贸bowa艂am zrobi膰 nale艣niki gryczane bez jajek. I zawsze pojawia艂 si臋 ten sam problem-nie trzyma艂y si臋 kupy, przy przewracaniu robi艂 si臋 z nich glut, podczas sma偶enia robi艂y si臋 bulgocz膮ce dziurki w cie艣cie i nijak nie mog艂am uzyska膰 konsystencji cho膰by zbli偶onej do tej, jak膮 maj膮 klasyczne nale艣niki. Dzi艣 podj臋艂am pr贸b臋 ponownie, modyfikuj膮c poprzednie przepisy, z kt贸rych nic nie wychodzi艂o, w nadziei, 偶e tym razem si臋 uda. Najwi臋kszym wyzwaniem jest brak jajka, kt贸re pe艂ni rol臋 lepiszcza, a w moim przepisie koniecznie chcia艂am zast膮pi膰 je siemieniem lnianym. I jak tak patrz臋 z perspektywy poprzednich nieudanych pr贸b, to chyba w艂a艣nie nadmiar siemienia by艂 powodem, kt贸ry nie pozwoli艂 mi osi膮gn膮膰 sukcesu. A oto jakie proporcje tym razem przyj臋艂am, a kt贸rych efekt mo偶ecie zobaczy膰 na zdj臋ciu.
Sk艂adniki:
- szklanka m膮ki gryczanej jasnej
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1 艂y偶eczka mielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
- 1 szklanka mleka kokosowego (mo偶e by膰 r贸wnie偶 inne)
- 1 艂y偶eczka cukru
- 1 艂y偶eczka soli

Przygotowanie dania Nale艣niki gryczane bez jajek
M膮k臋 gryczana i skrobi臋 mieszamy razem. Siemi臋 lniane zalewamy 3 艂y偶eczkami zimnej wody i odstawimy na chwil臋, 偶eby zg臋stnia艂o. Do garnka wsypujemy m膮k臋 ze skrobi膮, dolewamy mleko i wod臋, dosypujemy cukier i s贸l. Z powsta艂ej zg臋stnia艂ej mieszaniny siemienia i wody bierzemy 1 艂y偶eczk臋 i wrzucamy do reszty sk艂adnik贸w. Ca艂o艣膰 miksujemy na g艂adk膮 mas臋.
Na patelni rozgrzewamy niewielk膮 ilo艣膰 t艂uszcz (u mnie olej kokosowy). T艂uszcz musi si臋 dobrze rozgrza膰, aby ciastko nie przywiera艂o do patelni. Nalewamy ciasto na rozgrzany t艂uszcz i sma偶ymy. Przy odwracaniu nale艣nik musi by膰 w miar臋 sztywny. Sma偶ymy na drugiej stronie, a potem zjadamy ze smakiem z ulubionym s艂odkim dodatkiem.