Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Carpaccio wege z buraków

Lekkie wegańskie carpaccio z buraków to efektowna potrawa, której sekret smaku tkwi w… sosie. Inspiracją do takiego eksperymentu była przystawka jaką próbowałam w hotelu Kasprowy w Zakopanem, gdzie gościłam kilka dni temu. Parę prób w domu z uzyskaniem odpowiednie kompozycji i … sami spróbujcie!

Składniki:

Przygotowanie:

Buraka ugotowanego wcześniej w lekko osolonej wodzie studzimy, kroimy na plastry o grubości max.0,5 mm. Układamy na obwodzie talerza sałatę, nieco niżej pokrojone buraki układamy w formie „dachówki”, jeden plasterek na drugim, tak jak w klasycznym carpaccio. W osobnej miseczce umieścić dżem malinowy, wlać 1 łyżkę octu balsamicznego i 2 łyżki oleju. Energicznie wymieszać aż składniki połącza się w jednolitą gładką masę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać trochę przegotowanej zimnej wody. Sos w smaku musi być dość cierpki i wyrazisty, jeśli wydaje się za mdły dodać jeszcze octu, ale uważać aby nie było go za dużo. Polać carpaccio, ew. dodatkowo ustroić ulubioną sałatą. Gotowe!

Jeśli okazałoby się, że ugotowaliście za dużo buraków, można je wykorzystać do przygotowania sałatki do dania głównego na przykład takiej jak tutaj.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego