Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Bakłażany faszerowane

Uwielbiam bakłażany faszerowane. Wydawać by się mogło, że przygotowanie bakłażana to nic trudnego – ot, wrzucić na grila lub patelnię i gotowe. Ale jeśli chcemy zadziwić najbliższych, proponuje włożyć odrobine więcej wysiłku i podać bakłażany faszerowane serem fetą lub mozzarrelą oraz szpinakiem. Wyjątkowa kompozycja wizualna i smakowa. Proste składniki, szybkie przygotowanie a na stole może zagościć wyśmienite danie, o które z pewnością upomną się goście gdy choć raz go spróbują.

Składniki:

Przygotowanie dania Bakłażany faszerowane:

Bakłażana pokroić wzdłuż na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Włożyć do miski z osoloną wodą i potrzymać ok.5-10 minut. W międzyczasie pokroić cebule w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dusić chwile ze szpinakiem. Gdy szpinak będzie już bardzo miękki dodać ser i chwilę dusić razem dopóki ser się nie rozpuści i nie będzie stanowić w miarę jednej całości z cebulą i szpinakiem. W czasie jak szpinak, cebula i ser będą się dusić na patelni, zająć się bakłażanem – plastry osuszyć papierowym ręcznikiem, usmażyć na grillu. Przygotowaną masę ze szpinaku, cebuli i sera układać na plastrach bakłażana, następnie zawijać w ruloniki i układać obok siebie w formie żaroodpornej wypełnionej passatą pomidorową. Całość posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok.15-20 minut. Zwykle można podawać jako samodzielne danie lub z ulubioną sałatą.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa