Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Co mają w sobie owoce jagodowe?

Owoce jagodowe – smak lata


Sezon na pyszne owoce trwa! Dlatego korzystajmy ile tylko możemy i rozkoszujmy się ich pysznym smakiem. W okresie zimowym wybieramy banany, pomarańcze, mandarynki, natomiast teraz jest czas na owoce jagodowe. Oczywiście ja biorę je pod lupę, ponieważ dla mnie nie liczy się tylko smak, ale i moc wartości odżywczych jakimi są obdarzone. 


Za co tak kochamy owoce jagodowe? Przede wszystkim za smak, ale również za to, że dostarczają nam ogromne ilości witamin. A co najważniejsze duże ilości antyoksydantów, które inaczej zwane są substancjami przeciwutleniającymi.

Owoce jagodowe i antyoksydanty


Czym są antyoksydanty i jaką rolę odgrywają w naszym organizmie? Przyczyniają się one do zmniejszenia stanów zapalnych w naszym organizmie, wspierają układ odpornościowy, chronią przed starzeniem się komórek oraz polepszają wygląd skóry. Istotne działanie jakie posiadają antyoksydanty to ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami. 

Wolne rodniki cechują się dużą aktywnością oraz szkodliwością, ponieważ niszczą materiał genetyczny oraz błony komórkowe co potocznie określamy jako „stres oksydacyjny”. Dlatego istotne jest odpowiednie spożycie produktów będących źródłem antyoksydantów, aby zapobiec niekorzystnym zmianom w naszym organizmie. 

Co mają w sobie owoce jagodowe i dlaczego warto je jeść?

  • Przede wszystkim działanie antyoksydacyjne 
  • Zapobieganie chorobom układu krążenia 
  • Zmniejszenie poziomu cholesterolu 
  • Obniżanie ciśnienia krwi
  • Mają działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe 
  • Zapobiegają infekcji dróg moczowych 
  • Wspomagają wzrok 
  • Zwiększają odporność organizmu 
  • Regulują i wspomagają pracę jelit, dzięki obecności błonnika pokarmowego 


Wszystkie wyżej wymienione korzystne właściwości, które maja w sobie owoce jagodowe, są wynikiem obecności witamin C, A, E, B1, B2, B3, B6 oraz składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.

Czy owoce jagodowe można mrozić?

Jeżeli chcecie zachować smak lata na dłużej, możecie zamrozić swoje ulubione owoce. 

Zamrażanie jest metodą przechowywania żywności która w najmniejszym stopniu wpływa na straty witamin i składników mineralnych z produktów. W szczególności w owocach mrożonych widoczne są małe straty mikroskładników, porównując np. z inną metodą przetwarzania – suszeniem.

Badania naukowe wykazują, że wartość odżywcza produktów mrożonych przechowywanych do 12 miesięcy jest większa od produktów świeżych które były przechowywane w niewłaściwych warunkach w magazynach lub na sklepowych półkach. 


Czy istnieje data ważności mrożonek? Wydawałoby się, że nie. A jednak! Owoce najlepiej przechowywać do 6 miesięcy, aby zapobiec stratom witamin i składników mineralnych oraz aby zachować jak najlepsze właściwości organoleptyczne. 
Owoce jagodowe są idealne do zrobienia pysznych smoothie, ciast lub jako samodzielna przekąska. Zobacz przepis, jak można wykorzystać owoce jagodowe, gdy mamy ochotę na pyszny i zdrowy deser!

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa