Przyzwyczajeni do ciast z mąką pszenną i jajkami, trudno nam wyobrazić sobie, że cokolwiek bez jajek i mąki da się upiec. A jednak! Inspiracją na ciastka z ziaren bez mąki był przepis z książki „Kuchnia dla biegaczy”. Przepis trochę zmodyfikowałam i tak oto powstały ciastka, które z czystym sumienie wkładam do szkolnego plecaka dziecka. Nie mają grama mąki i jajek, a zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia przyciąga nawet sąsiadów!!! Owoce wykorzystane w przepisie kupiłam niesiarkowane, suszone na słońcu. Zawsze to trochę chemii w organizmie mniej.
Składniki na danie Wegańskie ciastka bez mąki
- płatki owsiane 2 szklanki
- 1/4 szklanki żurawiny
- 10 suszonych daktyli
- 5 suszonych moreli
- 5 łyżek stołowych ziaren siemienia lnianego
- 3 łyzki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 5 łyżek kakao
- 80 ml wody
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 8 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz wody wsypujemy do miski i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy wodę i znów krótko miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Rozkładamy masę na grubość ok. 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 15 minut. Po tym czasie ostrożnie odwracamy na blasze i znów zapiekamy ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż całkowicie wystygnie i dopiero potem kroić.
Smacznego!