Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Sernik na zimno z galaretką

Poznaj przepis na sernik na zimno z galaretką i z wykorzystaniem owoców jagodowych! Zadowoli nawet osoby z nietolerancja glutenu, bo jest to sernik z galaretką bez jajek, mąki pszennej i innych składników zwykle wykorzystywanych w przygotowywaniu deserów.

Z czego zrobić dobry sernik na zimno z galaretką?

Składniki – spód:

 

Składniki – masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki żelatyny lub agar agar
  • 4 łyżki wody

 

Dodatkowo:

Sernik na zimno z galaretką

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód dokładnie blendujemy (daktyle dodajemy bez wody).
  2. Gotową masę wykładamy na spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  3. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy na bok do wystygnięcia i stężenia.
  4. Żelatynę (agar agar) wsypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski wrzucamy twaróg, jogurt, miód i całość blendujemy na gładką masę.
  5. Żelatynę z wodą podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Jak tylko się upłynni, dodajemy ją do masy sernikowej cały czas mieszając.
  6. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód daktylowo-orzechowy. Całość wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
  7. Na wierzchu masy serowej układamy owoce  i całość zalewamy tężejącą galaretką.
  8. Ponownie wkładamy do lodówki i podajemy dopiero, gdy galaretka stężeje.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa