Poznaj przepis na sernik na zimno z galaretką i z wykorzystaniem owoców jagodowych! Zadowoli nawet osoby z nietolerancja glutenu, bo jest to sernik z galaretką bez jajek, mąki pszennej i innych składników zwykle wykorzystywanych w przygotowywaniu deserów.
Z czego zrobić dobry sernik na zimno z galaretką?
Składniki – spód:
- 150 g daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie przez 30 minut
- 120 g pestek dyni
- 120 g orzechów nerkowca
Składniki – masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki żelatyny lub agar agar
- 4 łyżki wody
Dodatkowo:
- Galaretka cytrynowa bez cukru (można dosłodzić ksylitolem lub innym słodzikiem)
- 200 g borówek, malin lub innych ulubionych owoców
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód dokładnie blendujemy (daktyle dodajemy bez wody).
- Gotową masę wykładamy na spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy na bok do wystygnięcia i stężenia.
- Żelatynę (agar agar) wsypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski wrzucamy twaróg, jogurt, miód i całość blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę z wodą podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Jak tylko się upłynni, dodajemy ją do masy sernikowej cały czas mieszając.
- Tak przygotowaną masę wlewamy na spód daktylowo-orzechowy. Całość wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
- Na wierzchu masy serowej układamy owoce i całość zalewamy tężejącą galaretką.
- Ponownie wkładamy do lodówki i podajemy dopiero, gdy galaretka stężeje.
Smacznego!
Autor: Agnieszka Małek, mgr dietetyki
Jeśli potrzebujesz konsultacji dietetycznej lub chcesz, abym przygotowała dla Ciebie indywidualny plan żywieniowy, napisz do mnie: dietetyk@farma-organiczna.pl