Na zimowe wieczory nie ma to jak bajecznie kolorowa rozgrzewająca zupa marchwiowa. Generalnie z zupami robię tak, że gotuję więcej wywaru, wekuję go w słoikach 1-litrowych i gdy przychodzi mi ochota na zupę, jej przygotowanie zajmuje mi mniej więcej 15 minut. Tym razem też tak było, gdy po przyjściu do domu zachciało mi się pożywnego gorącego dania, a rozgrzewająca zupa marchwiowa nadawała się do tego wyśmienicie! Dodatkowo zaletą takiej zupy jest wyjątkowo mała liczba składników potrzebna do jej przyrządzenia.
Składniki:
- 0,5 litra bulionu (z warzyw lub mięsa
- 3 duże marchewki
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1 mały seler
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka startego drobno świeżego imbiru
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- sól
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
Przygotowanie dania Rozgrzewająca zupa marchwiowa:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem, lekko posolić. W międzyczasie pokroić pozostałe warzywa w talarki i gdy cebula będzie gotowa, dodać je na patelnię. Delikatnie podsmażyć uważając, aby przygotowana wcześniej cebula nam się nie spaliła. Następnie podgrzać w osobnym garnku bulion, dosypać przygotowane warzywa i dusić aż zmiękną. Dodać imbir. Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksować wszystko, na samym końcu dodając sok z pomarańczy. Gotowe!