Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Makaron warzywny

Sezon na cukinię trwa, więc przyszedł czas na makaron warzywny z cukinią w roli głównej. Żeby na talerzu zrobiło się bardziej kolorowo, dodałam marchew i makaron warzywny wyszedł jak marzenie! Podawać można go z dowolnym ulubionym sosem, ja robię go z sosem śmietanowym i szpinakiem.

Składniki:

  • 1 spora marchewka 
  • 1 cukinia
  • 100 g szpinaku
  • śmietanka 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Marchew obieramy, a cukinię myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Specjalnym nożykiem kroimy marchew i cukinię aż powstaną charakterystyczne makaronowe nitki. W międzyczasie myjemy szpinak (lub rozmrażamy) i na odrobinie rozgrzanego oleju dusimy go. Podlewamy śmietanką, dodajemy sól i pieprz i chwilę jeszcze dusimy. W tym czasie nitki marchewki i cukinii wrzucamy na gorącą lekko osoloną wodę i gotujemy ok 2 minut. Po tym czasie odcedzamy na sitku. Dosypujemy do sosu śmietanowego ze szpinakiem i delikatnie mieszamy.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa