Sezon na cukinię trwa, więc przyszedł czas na makaron warzywny z cukinią w roli głównej. Żeby na talerzu zrobiło się bardziej kolorowo, dodałam marchew i makaron warzywny wyszedł jak marzenie! Podawać można go z dowolnym ulubionym sosem, ja robię go z sosem śmietanowym i szpinakiem.
Składniki:
- 1 spora marchewka
- 1 cukinia
- 100 g szpinaku
- śmietanka 18%
- sól
- pieprz
- olej kokosowy
Przygotowanie:
Marchew obieramy, a cukinię myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Specjalnym nożykiem kroimy marchew i cukinię aż powstaną charakterystyczne makaronowe nitki. W międzyczasie myjemy szpinak (lub rozmrażamy) i na odrobinie rozgrzanego oleju dusimy go. Podlewamy śmietanką, dodajemy sól i pieprz i chwilę jeszcze dusimy. W tym czasie nitki marchewki i cukinii wrzucamy na gorącą lekko osoloną wodę i gotujemy ok 2 minut. Po tym czasie odcedzamy na sitku. Dosypujemy do sosu śmietanowego ze szpinakiem i delikatnie mieszamy.