Sezon na┬ácukini─Ö trwa, wi─Öc przyszed┼é czas na┬ámakaron warzywny z┬ácukini─ů w┬ároli g┼é├│wnej. ┼╗eby na┬átalerzu zrobi┼éo si─Ö bardziej kolorowo, doda┼éam marchew i┬ámakaron warzywny wyszed┼é jak marzenie! Podawa─ç mo┼╝na go z┬ádowolnym ulubionym sosem, ja robi─Ö go z┬ásosem ┼Ťmietanowym i┬ászpinakiem.

Składniki:

  • 1 spora marchewka 
  • 1 cukinia
  • 100 g szpinaku
  • ┼Ťmietanka 18%
  • s├│l
  • pieprz
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Marchew obieramy, a cukini─Ö myjemy dok┼éadnie pod bie┼╝─ůc─ů wod─ů. Specjalnym no┼╝ykiem kroimy marchew i cukini─Ö a┼╝ powstan─ů charakterystyczne makaronowe nitki. W mi─Ödzyczasie myjemy szpinak (lub rozmra┼╝amy) i na odrobinie rozgrzanego oleju dusimy go. Podlewamy ┼Ťmietank─ů, dodajemy s├│l i pieprz i chwil─Ö jeszcze dusimy. W tym czasie nitki marchewki i cukinii wrzucamy na gor─ůc─ů lekko osolon─ů wod─Ö i gotujemy ok 2 minut. Po tym czasie odcedzamy na sitku. Dosypujemy do sosu ┼Ťmietanowego ze szpinakiem i delikatnie mieszamy.