Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Sok warzywny Tymbark – warzywa w kartonie?

Czy można powiedzieć, ze sok warzywny Tymbark to warzywa w kartonie? O sokach pisałam już wcześniej sporo, bo zdarza mi się nabrać na telewizyjne reklamy i kolorowe opakowania. Czasami jest miłe rozczarowanie, czasami przykre. Dzisiaj o soku warzywnym Tymbark Vega Prowansalskie Pola.

Opakowanie przyciągające, marchewka i zieleniną z przodu. Świetne marketingowo, fiolet lawendy nawiązujący do stylu prowansalskiego, co jest spójne z nazwą Prowansalskie Pole. Pojemność konkretna, 500 ml. Sok Tymbark Vega to „bogactwo błonnika, kochaj zdrowie, kochaj życie”. I jeszcze jedno bogactwo – tym razem witamin A i C, a witamina A pomaga zachować zdrową skórę, jakby klient miał jeszcze jakieś wątpliwości. Aha, i jeszcze: „ze szczyptą pieprzu, rozmarynu i soli morskiej”

Ale do rzeczy. Marketing marketingiem, taka praca, że sprzedać trzeba. Co więc wyczytałam z drobnego druczku etykiety?:

„Sok z warzyw i owoców częściowo z zagęszczonego przecieru i częściowo z soków zagęszczonych. Przecierowy, pasteryzowany. Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wysoka zawartość błonnika, witamin A i C. Zawartość warzyw i jabłek minimum 88%”

Składniki:

Sok Tymbark
  • przecier pomidorowy z zagęszczonego przecieru
  • przecier marchwiowy (28%)
  • sok jabłkowy (22%) z zagęszczonego soku
  • woda
  • sok z buraków ćwikłowych (3%) z zagęszczonego soku
  • przeciery z cebuli, pietruszki, pora brokuła (1%) i  szpinaku (1%)
  • sok z karczocha (0,1%) z zagęszczonego soku
  • sól morska
  • witamina C
  • pieprz czarny
  • ekstrakt z rozmarynu

Z matematyki nigdy nie byłam za dobra, ale 28+22+3+1+1+0,1 daje razem 55,1% warzyw i owoców wymienionych w składzie. Warzyw i jabłek ma być, zgodnie z deklaracją, minimum 88%, czyli zostaje 32,9% czegoś innego – czy to przecier pomidorowy wymieniony jako pierwszy? Chyba tak, bo innych warzyw tu nie widzę. Ewentualnie woda. Dla niewtajemniczonych- ekstrakt z rozmarynu to nic innego jak naturalny przeciwutleniacz (E 392) stosowany jako konserwant również w tłuszczach, mięsach, zupach w proszku i suplementach. Uznany za bezpieczny. Ale po co konserwanty skoro sok jest pasteryzowany? Nie wiem.

Kaloryczność i zawartość soli: 100 ml zawiera 24 kcal i 0,73g soli, więc jeśli dobrze liczę, z 1 kartonikiem 500 ml wciągniemy 120 kcal i ponad 3 g soli.

Smak warzywny, w sumie bez zastrzeżeń, ale o smakach dyskutować nie należy, bo każdy ma swoje.

Generalnie, nie jest źle. Jako napój pomiędzy posiłkami nasyci i dostarczy energii. Chociaż pewniej bym się czuła wiedząc, co dokładnie mieści się w pozostałych 45% soku.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa