Składniki:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 karton pomidorów np.->takich
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
- sól
- pieprz
- przyprawa Papryka wędzona
Przygotowanie:
Cukinie myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Obcinamy końcówki z obu stron, następnie kroimy w słupki grubości ok.0,5 cm. Marchewki obieramy i kroimy w krążki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż lekko zbrązowieje. Do garnka nalewamy wodę i wrzucamy marchewkę, usmażoną cebulę i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy do garnka pomidory, doprawiamy przyprawą Papryka wędzona i dusimy, a w razie potrzeby gdyby okazało się, że leczo jest za gęste dolewamy wodę. Podajemy z kaszą, ryżem lub pieczywem.
Tagi: z czym podawać kaszę gryczana, danie główne, danie warzywne, kasza z warzywami, leczo, leczo warzywne, leczo wegetariańskie, leczo wece, pyszne leczo, warzywa w sosie, warzywa z ryżem.