Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 karton pomidor├│w np.->takich
  • t┼éuszcz do sma┼╝enia (u mnie olej kokosowy)
  • s├│l
  • pieprz
  • przyprawa Papryka w─Ödzona

Przygotowanie:

Cukinie myjemy dok┼éadnie pod bie┼╝─ůc─ů wod─ů. Obcinamy ko┼äc├│wki z obu stron, nast─Öpnie kroimy w s┼éupki grubo┼Ťci ok.0,5 cm. Marchewki obieramy i kroimy w kr─ů┼╝ki. Cebul─Ö kroimy w kostk─Ö i sma┼╝ymy na rozgrzanym t┼éuszczu a┼╝ lekko zbr─ůzowieje. Do garnka nalewamy wod─Ö i wrzucamy marchewk─Ö, usma┼╝on─ů cebul─Ö i cukini─Ö. Doprawiamy sol─ů i pieprzem. Wrzucamy do garnka pomidory, doprawiamy przypraw─ů Papryka w─Ödzona i dusimy, a w razie potrzeby gdyby okaza┼éo si─Ö, ┼╝e leczo jest za g─Öste dolewamy wod─Ö. Podajemy z kasz─ů, ry┼╝em lub pieczywem.

Tagi: z czym podawać kaszę gryczana, danie główne, danie warzywne, kasza z warzywami, leczo, leczo warzywne, leczo wegetariańskie, leczo wece, pyszne leczo, warzywa w sosie, warzywa z ryżem.