Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Pieczony kalafior

Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na pieczony kalafior! Tak, tak, dobrze widzicie – kalafior pieczony wraz z pysznymi przyprawami. Już sam widok tego kolorowego, złocistego dania z przyprawami robi wrażenie, a co dopiero smak!

Z całą pewnością, ten przepis na pieczony kalafior zrobi wrażenie na Waszych gościach podczas przyjęcia lub w zwykłym, domowym obiedzie. To świetna propozycja dla wegan i wegetarian, a także dla osób szukających nowych, zdrowych sposobów na przyrządzenie kalafiora.

Przygotujcie się na prawdziwe kulinarne doznania!

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw należy oczyścić kalafior i pokroić go w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie przygotowujemy marynatę – w misce mieszamy oliwę z oliwek, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz rozdrobniony czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy, a następnie zanurzamy w niej plastry kalafiora, tak aby każdy plaster był dobrze obtoczony w przyprawach. Posypujemy startym serem.

Teraz czas na pieczenie! Kładziemy przyprawione plastry kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 15 minut, aż kalafior będzie miękki i złocisty.

Kiedy już kalafior jest gotowy, możemy go wyjąć z piekarnika i podawać jako przekąskę lub dodatek do głównego dania z mięsem lub ulubioną zieleniną.

To tyle! Nasz przepis na pieczony kalafior jest naprawdę prosty, szybki i przede wszystkim pyszny!

kalafior pieczony

Pamiętajcie, aby eksperymentować z przyprawami – to one nadają kalafiorowi niepowtarzalny smak i aromat. A jeśli jesteście fanami ostrego jedzenia, to dodajcie odrobinę chilli do marynaty i cieszcie się pikantnymi wrażeniami!

Koniecznie wypróbuj ten przepis i daj znać w komentarzu, jak wyszło!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego