Nie czekaj膮c na zakwas buraczany, czasami mam ochot臋 na szybk膮, rozgrzewaj膮c膮 zup臋 krem. Buraki znane s膮 du偶ej zawarto艣ci wit. B1 i w艂a艣ciwo艣ci wzmacniaj膮cych uk艂ad krwiono艣ny, mi臋艣niowy i korzystny wp艂yw na funkcj臋 m贸zgu. Dodatkowo bogate s膮 w przeciwutleniacze, chroni膮ce organizm przed zgubnym wp艂ywem wolnych rodnik贸w i powodowanym przez nie rozwojem chor贸b. Uporczywo艣膰 czekania na zakwas do przygotowania tradycyjnego barszczu, skutecznie zniech臋ca jednak przy nagle pojawiaj膮cej si臋 nieodpartej ochocie na rozgrzewaj膮ca zup臋 z burak贸w.
Dlatego, maj膮c ugotowane buraki, naj艂atwiej jest przygotowa膰 zup臋 krem, kt贸ra powstaje w ciagu kilkunastu minut i potrafi zdzia艂a膰 cuda, zw艂aszcza zim膮.
Sk艂adniki:
- 4 艣rednie buraki
- 1 艂y偶eczka limonki lub cytryny
- z膮bek czosnku
- 1 cm imbiru
- 250 ml bulionu (mo偶e tez by膰 woda, je艣li nie mamy gotowego bulionu)
- 250 ml mleka kokosowego
- s贸l, pieprz
- olej
Przygotowanie dania Zupa krem z burak贸w:
Czosnek i imbir rozdrabniamy (ja zwykle tr臋 je na drobnej tarce). Buraki kroimy w grube plasterki.
W garnku rozgrzewamy 1-2 艂y偶ki oleju, wrzucamy rozdrobniony czosnek i imbir, chwilk臋 dusimy, uwa偶aj膮c, aby si臋 nie przypiek艂y. Do tego dodajemy pokrojone buraki, zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym i wlewamy sok z cytryny lub limonki. Gotujemy wszystko razem ok 5-10 minut. Nast臋pnie miksujemy, doprawiamy sol膮 i pieprzem.
Podajemy z grzankami, serem feta lub tofu i pestkami dyni.
Smacznego!