Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Zupa krem z buraków

Nie czekając na zakwas buraczany, czasami mam ochotę na szybką, rozgrzewającą zupę krem. Buraki znane są dużej zawartości wit. B1 i właściwości wzmacniających układ krwionośny, mięśniowy i korzystny wpływ na funkcję mózgu. Dodatkowo bogate są w przeciwutleniacze, chroniące organizm przed zgubnym wpływem wolnych rodników i powodowanym przez nie rozwojem chorób. Uporczywość czekania na zakwas do przygotowania tradycyjnego barszczu, skutecznie zniechęca jednak przy nagle pojawiającej się nieodpartej ochocie na rozgrzewająca zupę z buraków.

Dlatego, mając ugotowane buraki, najłatwiej jest przygotować zupę krem, która powstaje w ciagu kilkunastu minut i potrafi zdziałać cuda, zwłaszcza zimą.

Składniki:

Przygotowanie dania Zupa krem z buraków:

Czosnek i imbir rozdrabniamy (ja zwykle trę je na drobnej tarce). Buraki kroimy w grube plasterki.

W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobniony czosnek i imbir, chwilkę dusimy, uważając, aby się nie przypiekły. Do tego dodajemy pokrojone buraki, zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym i wlewamy sok z cytryny lub limonki. Gotujemy wszystko razem ok 5-10 minut. Następnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z grzankami, serem feta lub tofu i pestkami dyni.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego