Sezon na szpinak trwa w najlepsze, dlatego postanowi┼éam czym pr─Ödzej przygotowa─ç makaron z pieczarkami i szpinakiem. Szpinak mo┼╝na w├│wczas przemyci─ç nawet dzieciom, bo taka potrawa smakuje wy┼Ťmienicie, a przygotowanie jej nie jest tak skomplikowane, jakby to si─Ö komu┼Ť mog┼éo wydawa─ç. Oczywi┼Ťcie poza sezonem mo┼╝na wykorzysta─ç r├│wnie┼╝ szpinak mro┼╝ony, wa┼╝ne jednak, aby by┼éy to mro┼╝one li┼Ťcie, a nie szpinak w postaci, kt├│ra po rozmro┼╝eniu przypomina zielon─ů ciap─Ö. Do dania Makaron z pieczarkami i szpinakiem nie trzeba wielu sk┼éadnik├│w, za to podczas przygotowa┼ä w mieszkaniu pachnie obietnic─ů smakowitego obiadu!

Składniki:

makaron z grzybami
  • 500 g pieczarek
  • 2 spore p─Öczki ┼Ťwie┼╝ego szpinaku
  • 1 pier┼Ť z kurczaka (mo┼╝na pomin─ů─ç w wersji wegetaria┼äskiej)
  • 1 ┼Ťrednia cebula
  • ┼Ťmietanka 30% 250 ml
  • makaron typu spagetti (u mnie z br─ůzowego ry┼╝u)
  • s├│l
  • pieprz
  • olej do sma┼╝enia (u mnie kokosowy)

Przygotowanie:

Cebul─Ö obieramy i kroimy w kostk─Ö. Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy na 4 cz─Ö┼Ťci, a n├│┼╝ki na 2. Na patelni rozgrzewamy spor─ů ┼éy┼╝k─Ö sto┼éow─ů oleju i podsma┼╝amy na nim cebul─Ö, a┼╝ nabierze z┼éotego koloru. Dodajemy pieczarki i dusimy. Doprawiamy sol─ů i pieprzem. W mi─Ödzyczasie li┼Ťcie szpinaku dok┼éadnie p┼éuczemy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 ┼éy┼╝k─Ö sto┼éow─ů oleju i wrzucamy szpinak. Mieszamy, ┼╝eby si─Ö nie przypali┼é, a┼╝ sporo zmniejszy swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç. Doprawiamy sol─ů i pieprzem. Je┼Ťli chcemy przygotowa─ç potraw─Ö z mi─Ösem: pier┼Ť kurczaka dok┼éadnie myjemy i kroimy w kostk─Ö. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mi─Öso, doprawiaj─ůc sol─ů i pieprzem. Podsma┼╝amy na z┼éoty kolor. Do sporego rondla wlewamy ┼Ťmietank─Ö, podgrzewamy i wrzucamy do niej usma┼╝one pieczarki i ew. mi─Öso. Je┼Ťli sos jest za g─Östy dolewamy wod─Ö. Doprawiamy sol─ů i pieprzem. Dusimy na ┼Ťrednim ogniu ok 10 min. Na ko┼äcu dodajemy szpinak.

Podajemy z makaronem lub ry┼╝em.