Sezon na szpinak trwa w najlepsze, dlatego postanowiłam czym prędzej przygotować makaron z pieczarkami i szpinakiem. Szpinak można wówczas przemycić nawet dzieciom, bo taka potrawa smakuje wyśmienicie, a przygotowanie jej nie jest tak skomplikowane, jakby to się komuś mogło wydawać. Oczywiście poza sezonem można wykorzystać również szpinak mrożony, ważne jednak, aby były to mrożone liście, a nie szpinak w postaci, która po rozmrożeniu przypomina zieloną ciapę. Do dania Makaron z pieczarkami i szpinakiem nie trzeba wielu składników, za to podczas przygotowań w mieszkaniu pachnie obietnicą smakowitego obiadu!
Składniki:

- 500 g pieczarek
- 2 spore pęczki świeżego szpinaku
- 1 pierś z kurczaka (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
- 1 średnia cebula
- śmietanka 30% 250 ml
- makaron typu spagetti (u mnie z brązowego ryżu)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy na 4 części, a nóżki na 2. Na patelni rozgrzewamy sporą łyżkę stołową oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie liście szpinaku dokładnie płuczemy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę stołową oleju i wrzucamy szpinak. Mieszamy, żeby się nie przypalił, aż sporo zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy przygotować potrawę z mięsem: pierś kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso, doprawiając solą i pieprzem. Podsmażamy na złoty kolor. Do sporego rondla wlewamy śmietankę, podgrzewamy i wrzucamy do niej usmażone pieczarki i ew. mięso. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu ok 10 min. Na końcu dodajemy szpinak.
Podajemy z makaronem lub ryżem.