Je艣li potrzebuj臋 widowiskowego dania i okrzyk贸w zachwytu, nadziewana papryka nadaje si臋 do tego wy艣mienicie! Efektowny wygl膮d, z艂udzenie, 偶e si臋 narobi艂am (tak, tak, tylko z艂udzenie!) i ten smak鈥 Tak, nadziewana papryka to danie w sam raz dla wymagaj膮cych go艣ci lub po prostu dla tych, na kt贸rych chcemy wywrze膰 wra偶enie. Proste sk艂adniki i szybkie przygotowanie sprawiaj膮, 偶e nadziewana papryka go艣ci na moim stole bardzo cz臋sto.

Sk艂adniki:

nadzienie do papryki

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni roztopi膰 1 艂y偶k臋 oleju kokosowego. Jedn膮 cebul臋 pokroi膰 w kostk臋 i zeszkli膰 na oleju. Doda膰 pokrojone drobno pieczarki, doda膰 s贸l, pieprz i sma偶y膰 razem z cebul膮. Doda膰 li艣膰 laurowy i ziele angielskie. Po usma偶eniu pieczarek wy艂o偶y膰 je do miski i na tej samej patelni rozpu艣ci膰 1 艂y偶k臋 oleju kokosowego i drug膮 pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋. Cebul臋 zeszkli膰, doda膰 mi臋so mielone (lub ugotowan膮 kasz臋), s贸l i pieprz . W wersji wegetaria艅skiej ograniczy膰 ilo艣膰 t艂uszczu 鈥 kasza nie wymaga d艂ugiego sma偶enia w du偶ej ilo艣c t艂uszczu, bo zrobi si臋 鈥瀋iapowata鈥 :-). Gdy mi臋so si臋 podsma偶y, wymiesza膰 razem z przygotowanymi wcze艣niej pieczarkami. Pomidory pokroi膰 i podsma偶y膰 z sol膮 i pieprzem na patelni. Je艣li u偶ywamy przecieru, lekko podsma偶y膰 go na patelni. Kilka 艂y偶ek doda膰 do nadzienia, reszt臋 zostawi膰 na sos. Ser 偶贸艂ty zetrze膰 na tarce. 1/3 sera dodac do nadzienia i delikatnie wymiesza膰. Przygotowa膰 papryczki: odci膮膰 艂odygi i wydr膮偶y膰 w 艣rodku. Nafaszerowa膰 przygotowanym nadzieniem, posypa膰 niewielk膮 ilo艣ci膮 startego sera 偶贸艂tego. W艂o偶y膰 do 偶aroodpornego szk艂a wype艂nionego sosem z pomidor贸w. Zapieka膰 bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.

WA呕NE: wszystkie sk艂adniki mo偶na przygotowa膰 wcze艣niej. Gdy przyjd膮 go艣cie, przygotowujemy tylko papryczki i faszerujemy gotowym nadzieniem.

Nie musisz szuka膰 sk艂adnik贸w do tego przepisu! Masz je u nas – wystarczy wej艣膰 do sklepu!





cebula zolta swieza
papryka czerwona
pomidory krojone bez skory
ser cheddar