Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Nadziewana papryka

Jeśli potrzebuję widowiskowego dania i okrzyków zachwytu, nadziewana papryka nadaje się do tego wyśmienicie! Efektowny wygląd, złudzenie, że się narobiłam (tak, tak, tylko złudzenie!) i ten smak… Tak, nadziewana papryka to danie w sam raz dla wymagających gości lub po prostu dla tych, na których chcemy wywrzeć wrażenie. Proste składniki i szybkie przygotowanie sprawiają, że nadziewana papryka gości na moim stole bardzo często.

Składniki:

nadzienie do papryki

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni roztopić 1 łyżkę oleju kokosowego. Jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki, dodać sól, pieprz i smażyć razem z cebulą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po usmażeniu pieczarek wyłożyć je do miski i na tej samej patelni rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego i drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę zeszklić, dodać mięso mielone (lub ugotowaną kaszę), sól i pieprz . W wersji wegetariańskiej ograniczyć ilość tłuszczu – kasza nie wymaga długiego smażenia w dużej ilośc tłuszczu, bo zrobi się „ciapowata” :-). Gdy mięso się podsmaży, wymieszać razem z przygotowanymi wcześniej pieczarkami. Pomidory pokroić i podsmażyć z solą i pieprzem na patelni. Jeśli używamy przecieru, lekko podsmażyć go na patelni. Kilka łyżek dodać do nadzienia, resztę zostawić na sos. Ser żółty zetrzeć na tarce. 1/3 sera dodac do nadzienia i delikatnie wymieszać. Przygotować papryczki: odciąć łodygi i wydrążyć w środku. Nafaszerować przygotowanym nadzieniem, posypać niewielką ilością startego sera żółtego. Włożyć do żaroodpornego szkła wypełnionego sosem z pomidorów. Zapiekać bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.

WAŻNE: wszystkie składniki można przygotować wcześniej. Gdy przyjdą goście, przygotowujemy tylko papryczki i faszerujemy gotowym nadzieniem.

Nie musisz szukać składników do tego przepisu! Masz je u nas – wystarczy wejść do sklepu!

cebula zolta swieza
papryka czerwona
pomidory krojone bez skory
ser cheddar
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa