Kiedy na dworze szaro i buro, na moim talerzu go艣ci jesienna zupa z groszku. Weso艂e zielone kuleczki to oczywi艣cie jej g艂贸wny sk艂adnik, bo nic nie daje tak wyrazistej zieleni w potrawach jak one. A wierzcie mi, jesienna zupa z groszku ma intensywnie zielony, soczysty kolor. Nie znam 偶adnego innego warzywa, kt贸re mog艂oby nada膰 tak膮 barw臋 potrawom. Nie pr贸bujcie te偶 uzyska膰 takiego koloru z groszku konserwowego z puszki 鈥 偶adnych szans! Jesienna zupa z groszku rz膮dzi si臋 swoimi prawami!

Przepis na聽danie jesienna zupa z聽groszku jest prosty, szybki i聽tani. Wiadomym jest, 偶e聽najwi臋cej od偶ywczych w艂a艣ciwo艣ci maj膮 warzywa 艣wie偶e. Kiedy jednak trudno o聽nie jesieni膮 lub zim膮, si臋gam po聽mro偶onki.

Groszek jest bogatym 藕r贸d艂em bia艂ka i聽b艂onnika, wi臋c 艣wietnie sprawdza si臋 w聽dietach os贸b odchudzaj膮cych si臋 i聽wegetarian.

Ma te偶 sporo wapnia, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Zielona jesienna zupa doskonale smakuje z grzankami 鈥 do wyboru, czy zrobionymi z bu艂ki pszennej, czy chleba 偶ytniego lub z gotowym groszkiem ptysiowym.

Sk艂adniki:

  • 750 ml roso艂u z warzyw (na mi臋sie lub w wersji wegetaria艅skiej bez)
  • 600 g mro偶onego groszku (1 opakowanie groszku to zazwyczaj 400g)
  • 1 ma艂a cebula
  • 1 ser mozzarella lub topiony 艣mietankowy

Przygotowanie dania Jesienna zupa z groszku

Gotujemy przygotowany wcze艣niej wywar z warzyw i wrzucamy do niego cebul臋 i groszek na czas podany na opakowaniu 鈥 rozpi臋to艣膰 czasu jest r贸偶na u r贸偶nych producent贸w i waha si臋 od 3- 15 minut. Po tym czasie odcedzamy groszek na sicie, przelewaj膮c wywar do garnka. Cebul臋 wyrzucamy, a ugotowany groszek miksujemy na g艂adk膮 mas臋, nast臋pnie dodajemy do niej ser topiony lub ser mozzarella i ponownie miksujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Wlewamy uzyskan膮 mas臋 do wywaru, gotujemy ok 5 minut. Danie jesienna zupa z groszku podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!