Kiedy na dworze szaro i buro, na moim talerzu gości jesienna zupa z groszku. Wesołe zielone kuleczki to oczywiście jej główny składnik, bo nic nie daje tak wyrazistej zieleni w potrawach jak one. A wierzcie mi, jesienna zupa z groszku ma intensywnie zielony, soczysty kolor. Nie znam żadnego innego warzywa, które mogłoby nadać taką barwę potrawom. Nie próbujcie też uzyskać takiego koloru z groszku konserwowego z puszki – żadnych szans! Jesienna zupa z groszku rządzi się swoimi prawami!
Przepis na danie jesienna zupa z groszku jest prosty, szybki i tani. Wiadomym jest, że najwięcej odżywczych właściwości mają warzywa świeże. Kiedy jednak trudno o nie jesienią lub zimą, sięgam po mrożonki.
Groszek jest bogatym źródłem białka i błonnika, więc świetnie sprawdza się w dietach osób odchudzających się i wegetarian.
Ma też sporo wapnia, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Zielona jesienna zupa doskonale smakuje z grzankami – do wyboru, czy zrobionymi z bułki pszennej, czy chleba żytniego lub z gotowym groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- 750 ml rosołu z warzyw (na mięsie lub w wersji wegetariańskiej bez)
- 600 g mrożonego groszku (1 opakowanie groszku to zazwyczaj 400g)
- 1 mała cebula
- 1 ser mozzarella lub topiony śmietankowy
Przygotowanie dania Jesienna zupa z groszku
Gotujemy przygotowany wcześniej wywar z warzyw i wrzucamy do niego cebulę i groszek na czas podany na opakowaniu – rozpiętość czasu jest różna u różnych producentów i waha się od 3- 15 minut. Po tym czasie odcedzamy groszek na sicie, przelewając wywar do garnka. Cebulę wyrzucamy, a ugotowany groszek miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy do niej ser topiony lub ser mozzarella i ponownie miksujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Wlewamy uzyskaną masę do wywaru, gotujemy ok 5 minut. Danie jesienna zupa z groszku podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!