Dla urozmaicenia sobie 偶ycia, do艣膰 cz臋sto robi臋 do chleba bezmi臋sne pasty r贸偶nego rodzaju. Na przyk艂ad przygotowana niedawno w ramach eksperymentu kulinarnego pasta z soczewicy i sera bia艂ego czyli twarogu, przesz艂a moje naj艣mielsze oczekiwania.

Po艂膮czenie tych dw贸ch sk艂adnik贸w w postaci takiego dania jak pasta z soczewicy i twarogu, doprawionych tylko sol膮 i pieprzem, okaza艂o si臋 aksamitnym, przepysznym i pachn膮cym dodatkiem zar贸wno do pieczywa, jak i do spa艂aszowania w pojedynk臋.

Aby pasta z soczewicy i sera bia艂ego powsta艂a szybko, u偶y艂am do niej soczewicy czerwonej, bo najszybciej si臋 gotuje i nawet jak nie upilnujemy i troch臋 nam si臋 rozgotuje, te偶 dramatu nie b臋dzie, bo przecie偶 i tak za chwile wyl膮duje w malakserze.

Sk艂adniki:

  • Soczewica czerwona 3/4-1 szklanki
  • Ser bia艂y (twar贸g) 鈥 150 g
  • 1 艣rednia cebula
  • oliwa
  • s贸l
  • pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy 3 szklanki osolonej wody. Wrzucamy soczewic臋 i gotujemy do 20 minut a偶 b臋dzie mi臋kka. W mi臋dzyczasie cebul臋 kroimy w kostk臋 i podsma偶amy na oliwie a偶 b臋dzie jasno br膮zowa, studzimy. Ugotowan膮 soczewic臋 ods膮czamy (je艣li nie wch艂on臋艂a ca艂ej wody), studzimy.

Gdy cebula i soczewica b臋d膮 letnie, wk艂adamy wszystko do malaksera (soczewica, cebula, twar贸g) i miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy s贸l i pieprz do smaku dobrze mieszaj膮c.

Zjadamy z聽pieczywem lub bez. Mo偶na te偶 wykorzysta膰 t臋 past臋 jako nadzienie do聽pierog贸w. Smakuje wy艣mienicie.