Dla urozmaicenia sobie życia, dość często robię do chleba bezmięsne pasty różnego rodzaju. Na przykład przygotowana niedawno w ramach eksperymentu kulinarnego pasta z soczewicy i sera białego czyli twarogu, przeszła moje najśmielsze oczekiwania.

Połączenie tych dwóch składników w postaci takiego dania jak pasta z soczewicy i twarogu, doprawionych tylko solą i pieprzem, okazało się aksamitnym, przepysznym i pachnącym dodatkiem zarówno do pieczywa, jak i do spałaszowania w pojedynkę.

Aby pasta z soczewicy i sera białego powstała szybko, użyłam do niej soczewicy czerwonej, bo najszybciej się gotuje i nawet jak nie upilnujemy i trochę nam się rozgotuje, też dramatu nie będzie, bo przecież i tak za chwile wyląduje w malakserze.

Składniki:

  • Soczewica czerwona 3/4-1 szklanki
  • Ser biały (twaróg) – 150 g
  • 1 średnia cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy 3 szklanki osolonej wody. Wrzucamy soczewicę i gotujemy do 20 minut aż będzie miękka. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż będzie jasno brązowa, studzimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy (jeśli nie wchłonęła całej wody), studzimy.

Gdy cebula i soczewica będą letnie, wkładamy wszystko do malaksera (soczewica, cebula, twaróg) i miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku dobrze mieszając.

Zjadamy z pieczywem lub bez. Można też wykorzystać tę pastę jako nadzienie do pierogów. Smakuje wyśmienicie.