Zawsze wydawa艂o mi si臋, 偶e przygotowanie takiego dania jak pieczarki faszerowane czymkolwiek, to kupa roboty, ba艂aganu w kuchni i po艣wi臋cenie mn贸stwa czasu. My艣la艂am tak, dop贸ki nie zrobi艂am dania pieczarki faszerowane szpinakiem. Jako, 偶e mamy zim臋 i 艣wie偶yzny nie u艣wiadczysz, korzystam z osi膮gni臋膰 technologii typu zamra偶arka i jak chc臋 szybko przygotowa膰 atrakcyjnie wygl膮daj膮ce, a przy tym smaczne danie, wyci膮gam zmro偶one li艣cie szpinaku i w ci膮gu 15 minut przygotowuj臋 pieczarki faszerowane szpinakiem. Ile bym ich nie zrobi艂a, znikaj膮 w okamgnieniu. Znikaj膮 na gor膮co, parz膮c j臋zyki i na zimno, jako przek膮ska w tak zwanym mi臋dzyczasie.

Sk艂adniki:

  • 8 du偶ych pieczarek
  • 80 g rozmro偶onych i ods膮czonych z wody li艣ci szpinaku
  • 40 g sera twardego (u mnie twardy kozi, ale mo偶e te偶 by膰 zwyk艂y ser 偶贸艂ty)
  • 1 du偶y pomidor
  • 1 z膮bek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 艣rednia cebula
  • s贸l
  • pieprz
  • gaka muszkato艂owa
  • t艂uszcz do sma偶enia (u mnie olej kokosowy)

Przygotowanie dania Pieczarki faszerowane szpinakiem:

Pieczarki obieramy usuwaj膮c n贸偶ki. Pomidora sparzamy wrz膮tkiem i聽obieramy ze聽sk贸rki. Usuwamy gniazdo i聽kroimy na聽4 cz臋艣ci. Odstawiamy. Obieramy i聽kroimy drobno cebul臋 nast臋pnie podsma偶amy j膮 na聽patelni z聽rozgrzanym t艂uszczem, a偶 nabierze z艂otego koloru. W聽mi臋dzyczasie kroimy drobno n贸偶ki pieczarek i聽dosypujemy do聽cebuli, razem dusimy. Po聽ok 7 minutach dosypujemy przygotowane wcze艣niej pomidory. Zn贸w razem dusimy, a偶 pomidory ca艂kowicie si臋 rozpadn膮 (mo偶emy im troch臋 pom贸c, rozgniataj膮c widelcem). wrzucamy na聽patelni臋 ods膮czony i聽wyp艂ukany szpinak i聽dusimy a偶 szpinak b臋dzie mi臋kki. Dodajemy czosnek, s贸l i聽pieprz do聽smaku oraz聽szczypt臋 ga艂ki muszkato艂owej. Kapelusze pieczarek nadziewamy jeszcze ciep艂膮 szpinakow膮 mas膮 鈥 najwygodniej nak艂ada膰 j膮 ma艂膮 艂y偶eczk膮, 偶eby聽kapelusze si臋 nie ubrudzi艂y. W艂膮czamy piekarnik i聽nagrzewamy go do聽180 st. C. Czekaj膮c, a偶 si臋 piekarnik nagrzeje, 艣cieramy ser na聽tarce i聽posypujemy mas臋 w聽kapeluszach. Zapiekamy ok. 20 minut 鈥 聽zwykle do聽lekkiego zbr膮zowienia sera (jak na聽obrazku). Zjadamy jako gor膮c膮 lub zimna przystawk臋.

pieczarki ze szpinakiem