Soczewica z warzywami i mięsem to przepis także dla roślinożerców – wystarczy nie dodawać mięsa, a całą resztę przepisu zostawić. Soczewica to wciąż niedocenione źródło zdrowia, stosunkowo tanie i wygodne w przygotowaniu. Zawiera żelazo, białko, błonnik kwas foliowy i potas. Mogą z czystym sumieniem spożywać ją chorzy na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.
Można by się zastanawiać, jaki jest sens przygotowywania dania soczewica z warzywami i mięsem, skoro i soczewica bogata jest w białko, i mięso. Otóż sensu w tym nie ma. Jeśli jednak ktoś uważa, że bez mięsa nie ma obiadu, w przepisie soczewica z warzywami i mięsem taka opcja też istnieje. Wegetarianie spokojnie jeden składnik czyli mięso pomijają, nie tracąc nic z wrażeń smakowych. Przepis jest bardzo prosty, nie zawiera wysublimowanych składników. Czas przygotowania to ok. 20 min.
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 200 g mielonego mięsa z indyka (opcjonalnie)
- 4 duże pomidory (lub pomidory w kawałkach z kartonika)
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (1/2 szklanki w wersji bez mięsa)
- 1/4 szklanki żółtej soczewicy (1/2 szklanki w wersji bez mięsa)
- 2 duże cebule (1 cebula w wersji bezmięsnej)
- kilka kryształków soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka przyprawy „Papryka wędzona”
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie dania soczewica z warzywami i mięsem:
Do garnka wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchewkę i pietruszkę i kroimy w talarki. Gdy woda się zagotuje wrzucamy warzywa. Mieszamy. Kroimy 1 cebulę w kostkę i smażymy na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso mielone z indyka i wrzucamy kilka kryształków soli himalajskiej. Mieszamy. Sprawdzamy warzywa – gdy się zaczęły gotować, dodajemy soczewicę czerwoną i żółtą i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Kroimy 2-gą cebulę w kostkę i smażymy na maśle klarowanym na drugiej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w grubą kostkę lub pomidory z kartonika. Smażymy razem. Podsmażone pomidory i mięso wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami i soczewicą. W razie potrzeby dolewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i koniecznie przyprawą „Wędzona papryka”. Po ok. 10-15 minutach danie jest gotowe.
Jeśli wybieramy wersje wegetariańską, danie saczewica z warzywami i mięsem warto podawać z kaszą, ziemniakami lub pełnoziarnistym chlebem. Uzupełniamy wówczas aminokwasy, jakich nie ma w białku pochodzenia roślinnego.