Soczewica z warzywami i mi─Ösem to przepis tak┼╝e dla ro┼Ťlino┼╝erc├│w ÔÇô wystarczy nie dodawa─ç mi─Ösa, a ca┼é─ů reszt─Ö przepisu zostawi─ç. Soczewica to wci─ů┼╝ niedocenione ┼║r├│d┼éo zdrowia, stosunkowo tanie i wygodne w przygotowaniu. Zawiera ┼╝elazo, bia┼éko, b┼éonnik kwas foliowy i potas. Mog─ů z czystym sumieniem spo┼╝ywa─ç j─ů chorzy na cukrzyc─Ö, gdy┼╝ ma niski indeks glikemiczny.

Mo┼╝na by si─Ö zastanawia─ç, jaki jest sens przygotowywania dania soczewica z warzywami i mi─Ösem, skoro i soczewica bogata jest w bia┼éko, i mi─Öso. Ot├│┼╝ sensu w tym nie ma. Je┼Ťli jednak kto┼Ť uwa┼╝a, ┼╝e bez mi─Ösa nie ma obiadu, w przepisie soczewica z warzywami i mi─Ösem taka opcja te┼╝ istnieje. Wegetarianie spokojnie jeden sk┼éadnik czyli mi─Öso pomijaj─ů, nie trac─ůc nic z wra┼╝e┼ä smakowych. Przepis jest bardzo prosty, nie zawiera wysublimowanych sk┼éadnik├│w. Czas przygotowania to ok. 20 min.

Składniki:

  • 3 ┼Ťrednie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 200 g mielonego mi─Ösa z indyka (opcjonalnie)
  • 4 du┼╝e pomidory (lub pomidory w kawa┼ékach z kartonika)
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (1/2 szklanki w wersji bez mi─Ösa)
  • 1/4 szklanki ┼╝├│┼étej soczewicy (1/2 szklanki w wersji bez mi─Ösa)
  • 2 du┼╝e cebule (1 cebula w wersji bezmi─Ösnej)
  • kilka kryszta┼ék├│w soli himalajskiej
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki pieprzu bia┼éego (opcjonalnie)
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki imbiru (opcjonalnie)
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki kurkumy (opcjonalnie)
  • 1 ┼éy┼╝eczka przyprawy ÔÇ×Papryka w─ÖdzonaÔÇŁ
  • mas┼éo klarowane do sma┼╝enia

Przygotowanie dania soczewica z warzywami i mi─Ösem:

Do garnka wlewamy 1 szklank─Ö wody i zagotowujemy. W mi─Ödzyczasie obieramy marchewk─Ö i pietruszk─Ö i kroimy w talarki. Gdy woda si─Ö zagotuje wrzucamy warzywa. Mieszamy. Kroimy 1 cebul─Ö w kostk─Ö i sma┼╝ymy na ma┼Ťle klarowanym. Gdy si─Ö zeszkli, dodajemy mi─Öso mielone z indyka i wrzucamy kilka kryszta┼ék├│w soli himalajskiej. Mieszamy. Sprawdzamy warzywa ÔÇô gdy si─Ö zacz─Ö┼éy gotowa─ç, dodajemy soczewic─Ö czerwon─ů i ┼╝├│┼ét─ů i gotujemy, od czasu do czasu mieszaj─ůc. Kroimy 2-g─ů cebul─Ö w kostk─Ö i sma┼╝ymy na ma┼Ťle klarowanym na drugiej patelni. Gdy si─Ö zeszkli, dodajemy obrane ze sk├│rki pomidory pokrojone w grub─ů kostk─Ö lub pomidory z kartonika. Sma┼╝ymy razem. Podsma┼╝one pomidory i mi─Öso wrzucamy do garnka z gotuj─ůcymi si─Ö warzywami i soczewic─ů. W razie potrzeby dolewamy wod─Ö. Doprawiamy sol─ů, pieprzem, imbirem, kurkum─ů i koniecznie przypraw─ů ÔÇ×W─Ödzona paprykaÔÇŁ. Po ok. 10-15 minutach danie jest gotowe.

Je┼Ťli wybieramy wersje wegetaria┼äsk─ů, danie saczewica z warzywami i mi─Ösem warto podawa─ç  z kasz─ů, ziemniakami lub pe┼énoziarnistym chlebem. Uzupe┼éniamy w├│wczas aminokwasy, jakich nie ma w bia┼éku pochodzenia ro┼Ťlinnego.