Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Pizza na szpinaku

Ugniatanie ciasta na tradycyjną pizzę skutecznie zniechęca mnie do robienia tego w domu, więc takie danie jak pizza na szpinaku oszczędza mi sporo czasu. Pracując na pełnym etacie rzadko mam siłę na bawienie się w super kucharkę, dlatego odkrycie „ciasta” szpinakowego, na którym można upiec pizzę, było dla mnie objawieniem. Aby przygotować danie pizza na szpinaku, korzystam ze szpinaku mrożonego, chociaż można wykorzystać również świeże liście, jeśli się takie w sezonie posiada. Przepis jest szybki w przygotowaniu, a po zjedzeniu nie ma tego charakterystycznego uczucia ciężkości, jakie zwykle towarzyszy mi po zjedzeniu pizzy na cieście drożdżowym. Pizza na szpinaku smakuje wyśmienicie i myślę, że przekonają się do niej nie tylko wegetarianie.

Składniki:

pizza weganska
  • 100 g szpinaku (może być mrożony, ale podana waga jest po rozmrożeniu)
  • 100 g sera twardego (u mnie twardy kozi, ale może być zwykły żółty)
  • 1 średniej wielkości pomidor (do pokrojenia na pizzę)
  • 4 duże pomidory (na sos) lub pomidory z kartonu
  • 5 średnich pieczarek (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko (lub zamiast jajka 1 łyżeczka sproszkowanego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżeczkami wody)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy, dodajemy jajko lub rozpuszczone siemię lniane, ponownie miksujemy. Ser ścieramy na tarce i 70 g dodajemy do szpinaku dokładnie mieszając (nie miksujemy), dodajemy sól, pieprz i zioła. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką szpinak rozcierając go na kształt koła. Zapiekamy w piekarniku przez ok 15-20 minut. W tym czasie kroimy pomidory i cebulę w krążki, a ew. pieczarki w zależności od upodobań –  w drobną kostkę lub wzdłuż. Pomidory na sos sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki, następnie miksujemy z solą, pieprzem i ziołami. Gdy „ciasto” szpinakowe się upiecze, ostrożnie ściągamy go razem z papierem z blachy, delikatnie odklejamy od papieru (najbezpieczniej przy użyciu szerokiego noża) i przekładamy na świeżo przygotowany papier na blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, na którym kładziemy pomidory, cebulę i ew. pieczarki. Posypujemy pozostałym startym serem i ziołami i  ponownie zapiekamy przez ok. 15 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego