Ugniatanie ciasta na tradycyjn─ů pizz─Ö skutecznie zniech─Öca mnie do robienia tego w domu, wi─Öc takie danie jak pizza na szpinaku oszcz─Ödza mi sporo czasu. Pracuj─ůc na pe┼énym etacie rzadko mam si┼é─Ö na bawienie si─Ö w super kuchark─Ö, dlatego odkrycie ÔÇ×ciastaÔÇŁ szpinakowego, na kt├│rym mo┼╝na upiec pizz─Ö, by┼éo dla mnie objawieniem. Aby przygotowa─ç danie pizza na szpinaku, korzystam ze szpinaku mro┼╝onego, chocia┼╝ mo┼╝na wykorzysta─ç r├│wnie┼╝ ┼Ťwie┼╝e li┼Ťcie, je┼Ťli si─Ö takie w sezonie posiada. Przepis jest szybki w przygotowaniu, a po zjedzeniu nie ma tego charakterystycznego uczucia ci─Ö┼╝ko┼Ťci, jakie zwykle towarzyszy mi po zjedzeniu pizzy na cie┼Ťcie dro┼╝d┼╝owym. Pizza na szpinaku smakuje wy┼Ťmienicie i my┼Ťl─Ö, ┼╝e przekonaj─ů si─Ö do niej nie tylko wegetarianie.

Składniki:

pizza weganska
  • 100 g szpinaku (mo┼╝e by─ç mro┼╝ony, ale podana waga jest po rozmro┼╝eniu)
  • 100 g sera twardego (u mnie twardy kozi, ale mo┼╝e by─ç zwyk┼éy ┼╝├│┼éty)
  • 1 ┼Ťredniej wielko┼Ťci pomidor (do pokrojenia na pizz─Ö)
  • 4 du┼╝e pomidory (na sos) lub pomidory z kartonu
  • 5 ┼Ťrednich pieczarek (opcjonalnie)
  • 1 ┼Ťrednia cebula
  • 1 jajko (lub zamiast jajka 1 ┼éy┼╝eczka sproszkowanego siemienia lnianego wymieszanego z 3 ┼éy┼╝eczkami wody)
  • s├│l
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy, dodajemy jajko lub rozpuszczone siemi─Ö lniane, ponownie miksujemy. Ser ┼Ťcieramy na tarce i 70 g dodajemy do szpinaku dok┼éadnie mieszaj─ůc (nie miksujemy), dodajemy s├│l, pieprz i zio┼éa. W mi─Ödzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blasze wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia nak┼éadamy ┼éy┼╝k─ů szpinak rozcieraj─ůc go na kszta┼ét ko┼éa. Zapiekamy w piekarniku przez ok 15-20 minut. W tym czasie kroimy pomidory i cebul─Ö w kr─ů┼╝ki, a ew. pieczarki w zale┼╝no┼Ťci od upodoba┼ä ÔÇô  w drobn─ů kostk─Ö lub wzd┼éu┼╝. Pomidory na sos sparzamy wrz─ůtkiem, zdejmujemy sk├│rk─Ö, usuwamy gniazda i kroimy na ─çwiartki, nast─Öpnie miksujemy z sol─ů, pieprzem i zio┼éami. Gdy ÔÇ×ciastoÔÇŁ szpinakowe si─Ö upiecze, ostro┼╝nie ┼Ťci─ůgamy go razem z papierem z blachy, delikatnie odklejamy od papieru (najbezpieczniej przy u┼╝yciu szerokiego no┼╝a) i przek┼éadamy na ┼Ťwie┼╝o przygotowany papier na blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, na kt├│rym k┼éadziemy pomidory, cebul─Ö i ew. pieczarki. Posypujemy pozosta┼éym startym serem i zio┼éami i  ponownie zapiekamy przez ok. 15 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa!