Wega艅skie kotlety maj膮 to聽do siebie, 偶e聽wbrew powszechnie panuj膮cej opinii, przygotowuje si臋 je bardzo szybko. Nie potrzeba do聽nich jajka, m膮ki ani innych wynalazk贸w, jakie do聽tradycyjnych kotlet贸w mielonych si臋 dodaje. W聽przypadku takiego dania jak wega艅skie kotlety z聽kaszy gryczanej, samo przygotowanie zajmuje max聽20 minut, nie licz膮c czasu na聽ugotowanie i聽przestudzenie kaszy i聽innych sk艂adnik贸w. Kotlety z聽kaszy gryczanej przygotowuj臋 z聽kaszy 聽gryczanej palonej, ale聽mo偶na wymiesza膰 p贸艂 na聽p贸艂 鈥 kasz臋 palon膮 i聽niepalon膮. Do聽doskona艂o艣ci dochodzi艂am d艂ugo: najpierw by艂a kasza z聽samymi warzywami. Warzywa zosta艂y z聽roso艂u i聽co艣 z聽nimi trzeba by艂o zrobi膰. Ale聽czego艣 jednak w聽smaku brakowa艂o. Doda艂am cebul臋. Nie, to聽nie 聽by艂o to. Przygotowa艂am wi臋c pieczarki podsma偶one z聽cebulk膮. I聽to by艂 strza艂 w聽dziesi膮tk臋. Poni偶ej sprawdzony przepis na聽kotlety z聽kaszy gryczanej w聽wersji dla wegan i聽nie tylko.

Sk艂adniki:

kotlety weganskie
  • 100 g kaszy gryczanej palonej (1 saszetka)
  • 3 艣rednie marchewki
  • 2 ma艂e pietruszki
  • 500 g pieczarek
  • p贸艂 ma艂ego selera
  • 1 du偶a cebula
  • 1 艂y偶ka sto艂owa zmielonego siemienia lnianego
  • t艂uszcz do sma偶enia (u mnie 鈥 olej kokosowy)
  • s贸l, pieprz, s艂odka papryka w proszku

Przygotowanie dania Kotlety z kaszy gryczanej

Marchewki, pietruszki i seler gotujemy w lekko osolonej wodzie lub wykorzystujemy te warzywa, kt贸re u偶yli艣my do przygotowania np. roso艂u. Jednocze艣nie, w osobnym garnku, gotujemy kasz臋 gryczan膮. Pieczarki drobno kroimy, a  cebul臋 siekamy. Na rozgrzan膮 patelni臋 z 1 艂y偶k膮 oleju kokosowego wrzucamy najpierw cebul臋, a gdy si臋 troch臋 przyrumieni dodajemy pieczarki i sma偶ymy razem ok. 10-13 minut. Ugotowana kasz臋 studzimy, a ugotowane i przestudzone warzywa trzemy na tarce z grubszymi dziurkami. Nast臋pnie starte warzywa, pieczarki z cebul膮 oraz kasz臋, mieszamy razem w garnku. Siemi臋 lniane wsypujemy do kubka lub szklanki i zalewamy 3 艂y偶kami gor膮cej przegotowanej wody. Powsta艂y 鈥瀏lut鈥 wlewamy do garnka ze wszystkimi sk艂adnikami. Dodajemy przyprawy 鈥 wg uznania. Po wymieszaniu odstawiamy na ok 1 godzin臋 (opcjonalnie 鈥 mo偶na sma偶y膰 kotlety od razu, ale z do艣wiadczenia wiem, 偶e jak wszystko razem troch臋 postoi, to smak jest zdecydowanie lepszy). Formujemy kotleciki 艣ciskaj膮c je mocno, aby pozby膰 si臋 powietrza pomi臋dzy ziarnami kaszy. Rozgrzewamy patelni臋 z olejem kokosowym i sma偶ymy do zarumienienia si臋 kotlecik贸w.

Tak przygotowana porcja wystarcza na 1 obiad dla 2 os贸b.

Kotlety z kaszy gryczanej mo偶na podawa膰 same lub z polewaj膮c je np. sosem pieczarkowym.