Wegańskie kotlety mają to do siebie, że wbrew powszechnie panującej opinii, przygotowuje się je bardzo szybko. Nie potrzeba do nich jajka, mąki ani innych wynalazków, jakie do tradycyjnych kotletów mielonych się dodaje. W przypadku takiego dania jak wegańskie kotlety z kaszy gryczanej, samo przygotowanie zajmuje max 20 minut, nie licząc czasu na ugotowanie i przestudzenie kaszy i innych składników. Kotlety z kaszy gryczanej przygotowuję z kaszy gryczanej palonej, ale można wymieszać pół na pół – kaszę paloną i niepaloną. Do doskonałości dochodziłam długo: najpierw była kasza z samymi warzywami. Warzywa zostały z rosołu i coś z nimi trzeba było zrobić. Ale czegoś jednak w smaku brakowało. Dodałam cebulę. Nie, to nie było to. Przygotowałam więc pieczarki podsmażone z cebulką. I to był strzał w dziesiątkę. Poniżej sprawdzony przepis na kotlety z kaszy gryczanej w wersji dla wegan i nie tylko.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej palonej (1 saszetka)
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki
- 500 g pieczarek
- pół małego selera
- 1 duża cebula
- 1 łyżka stołowa zmielonego siemienia lnianego
- tłuszcz do smażenia (u mnie – olej kokosowy)
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie dania Kotlety z kaszy gryczanej
Marchewki, pietruszki i seler gotujemy w lekko osolonej wodzie lub wykorzystujemy te warzywa, które użyliśmy do przygotowania np. rosołu. Jednocześnie, w osobnym garnku, gotujemy kaszę gryczaną. Pieczarki drobno kroimy, a cebulę siekamy. Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego wrzucamy najpierw cebulę, a gdy się trochę przyrumieni dodajemy pieczarki i smażymy razem ok. 10-13 minut. Ugotowana kaszę studzimy, a ugotowane i przestudzone warzywa trzemy na tarce z grubszymi dziurkami. Następnie starte warzywa, pieczarki z cebulą oraz kaszę, mieszamy razem w garnku. Siemię lniane wsypujemy do kubka lub szklanki i zalewamy 3 łyżkami gorącej przegotowanej wody. Powstały „glut” wlewamy do garnka ze wszystkimi składnikami. Dodajemy przyprawy – wg uznania. Po wymieszaniu odstawiamy na ok 1 godzinę (opcjonalnie – można smażyć kotlety od razu, ale z doświadczenia wiem, że jak wszystko razem trochę postoi, to smak jest zdecydowanie lepszy). Formujemy kotleciki ściskając je mocno, aby pozbyć się powietrza pomiędzy ziarnami kaszy. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i smażymy do zarumienienia się kotlecików.
Tak przygotowana porcja wystarcza na 1 obiad dla 2 osób.
Kotlety z kaszy gryczanej można podawać same lub z polewając je np. sosem pieczarkowym.