Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Pasta z marchwi i soczewicy

Mam wiele ulubionych dodatków do chleba, a jednym z nich jest pasta z marchwi i soczewicy. Połączenie warzyw z soczewicą zawsze dobrze się sprawdza, a pasta z marchwi i soczewicy nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze obłędnie wygląda. A że lubię kolorowe dania, toteż pasta z marchwi i soczewicy przynajmniej 2-3 razy w miesiącu na moim  stole musi się znaleźć. Taka pasta wegetariańska może być zrobiona na przykład z warzyw, które zostają po ugotowaniu zupy. Zawsze to jakieś pożyteczne wykorzystanie resztek, prawda?

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 4 łyżki stołowe soczewicy czerwonej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • cukier
  • oliwa
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Przygotowanie pasty:

Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie (lub wykorzystujemy te, które zostały po ugotowaniu zupy). Studzimy i miksujemy. W osobnym garnku gotujemy wodę, wsypujemy soczewicę, i na 10 min przed końcem gotowania wsypujemy 1 małą łyżeczkę soli. Gotujemy ok 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. W międzyczasie kroimy cebulę na drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy zmiksowane warzywa i ugotowaną soczewicę oraz przyprawy. Razem chwilę dusimy, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody i oliwy. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie, a całą resztę miksujemy na gładką masę. Pasta jest gotowa!

Tagi: co można zrobić z warzyw z zupy, co zamiast wędliny do chleba, danie wegetariańskie, pasta do chleba, pasta wege, pasta z marchwi, pasta z marchwi i soczewicy, pasta z soczewicą, soczewica czerwona

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego