P艂atki 艣niadaniowe goszcz膮 w聽moim domu do艣膰 cz臋sto. Szybko si臋 je przygotowuje, bo wystarczy zala膰 mlekiem lub jogurtem i聽gotowe. Problemem by艂o jednak znale藕膰 w聽sklepie takie chrupki 艣niadaniowe, kt贸re b臋d膮 zawiera艂y jak najmniej ulepszaczy, spulchniaczy i聽innych poprawiaczy smaku, kt贸rych聽p艂atki 艣niadaniowe pe艂ne s膮 w聽krzycz膮cych z聽ekranu telewizora reklam. Wiadomo, jak si臋 co艣 nie sprzedaje, trzeba to聽wrzuci膰 do聽TV, bo przecie偶 jak telewizja pokazuje, to聽znaczy, 偶e聽dobre i聽p艂atki 艣niadaniowe nie s膮 tu wyj膮tkiem. Tak wi臋c moje聽pytanie p艂atki 艣niadaniowe 鈥 jakie wybra膰? powraca jak bumerang przy okazji zakup贸w uzupe艂niaj膮cych domowe zapasy. Wiele znajomych mi os贸b, kt贸re pokusi艂y si臋 o聽wykonanie jedynego sensownego testu na聽nadwra偶liwo艣膰 pokarmow膮, czyli testu MRT, dowiedzia艂o si臋, 偶e聽chrupki 艣niadaniowe tak ch臋tnie stosowane w聽r贸偶nego rodzaju dietach, np.聽owsiane, powoduj膮 u聽nich objawy, jakich wywo艂ywa膰 nie powinny, czyli wzd臋cia, uczucie ci臋偶ko艣ci, migreny i聽inne niespecyficzne objawy, kt贸rych聽wcze艣niej kompletnie nie wi膮zali z聽jedzeniem, a聽ju偶 na聽pewno nie podejrzewali o聽ich wywo艂ywanie owsiane chrupki czy p艂atki 艣niadaniowe.

No i聽pojawi艂 si臋 problem: co w聽takim razie je艣膰???

Moim odkryciem by艂y p艂atki 艣niadaniowe dost臋pne w聽sklepie jako Chrupi膮ca gryka z聽melas膮 i聽migda艂ami.

Chocia偶 gryka kojarzy nam si臋 z聽najbardziej rozpowszechnion膮 palon膮 kasz膮 gryczan膮 i聽niekt贸rzy maj膮 niezbyt mi艂e wspomnienia z聽dzieci艅stwa, gdzie w聽szkolnych sto艂贸wkach rzucano na聽talerz br膮zowa mazi臋, to聽mam wra偶enie, 偶e聽dzi艣 gryka zyskuje na聽warto艣ci. Palenie gryki pozbawia j膮 niestety w聽du偶ym stopniu warto艣ci od偶ywczych, witamin i聽cennych flawonoid贸w, tak wi臋c najpowszechniejsza kasza gryczana palona raczej nie b臋dzie najszcz臋艣liwszym wyborem. A聽przecie偶 w聽sklepach dost臋pna jest r贸wnie偶 gryka niepalona, mi贸d gryczany czy m膮ka gryczana. No i聽oczywi艣cie chrupki 艣niadaniowe Chrupi膮ca gryka.

P艂atki 艣niadaniowe Dobra kaloria Chrupi膮ca gryka z melas膮 i migda艂ami to: gryka ekspandowana, melasa buraczana, migda艂y.

Ekspandowanie nasion to w du偶ym uproszczeniu poddanie ich dzia艂aniu wysokiej temperatury, a zgromadzona para wodna zwi臋ksza  ci艣nienie, kt贸re ulega rozpr臋偶eniu pod wp艂ywem kontaktu z ci艣nieniem atmosferycznym i tym samym powi臋ksza obj臋to艣膰 ziarna. Najprostszym przyk艂adem ekspandowania jest przygotowanie popcornu.  Co ciekawe, ten proces nie wymaga specjalnych syntetycznych dodatk贸w, jakie powszechnie s膮 obecne w produktach typu p艂atki 艣niadaniowe. O tym, co to jest melasa pisz臋 w po艣cie Czym zast膮pi膰 cukier w diecie.

Je艣li nie chcecie absolutnie 偶adnej s艂odyczy, gryk臋 ekspandowan膮 mo偶na kupi膰 w wersji ca艂kowicie naturalnej, bez migda艂贸w i melasy, aczkolwiek producent r贸wnie偶 zastrzega tutaj, 偶e produkt mo偶e zawiera膰 gluten, orzeszki ziemne, soj臋 i orzechy. Zwykle takie zanieczyszczenia wynikaj膮 z obecno艣ci tych sk艂adnik贸w w zak艂adzie produkcyjnym, nie za艣 w samym produkcie, buduj膮ce jednak jest to, 偶e producent o tym uczciwie informuje. Tak wi臋c p艂atki 艣niadaniowe Chrupi膮ca gryka bez dodatku cukr贸w, to wyb贸r dla tych, kt贸rzy dos艂adzanie preferuj膮 w formie na przyk艂ad owocowej i sami chc膮 decydowa膰, jaka form臋 s艂odyczy akcpetuj膮.

Przyznam, 偶e najwi臋ksz膮 niewidom膮 by艂o przyj臋cie produktu p艂atki 艣niadaniowe Chrupi膮ca gryka przez moje dziecko. Nikt nie jest tak wybrednym konsumentem jak ono. O dziwo, pomimo specyficznego smaku gryki (czego si臋 najbardziej obawia艂am) akurat te p艂atki 艣niadaniowe zosta艂y zaakceptowane bez uwag.