Pasztet z┬ámarchwi i┬ákaszy jaglanej to┬ádanie wyj─ůtkowe i┬áwyj─ůtkowo smaczne. I, co ciekawe, nie wymaga du┼╝o pracy. Odpowiednie przygotowanie kaszy, aby nie by┼éy gorzka oraz┬ákompozycja przypraw sprawiaj─ů, ┼╝e┬ápasztet z┬ámarchwi i┬ákaszy jaglanej nadaje si─Ö i┬ájako danie na┬ázimno, i┬ána gor─ůco. ┼╗e marchew jest zdrowa wiedz─ů ju┼╝ nawet dzieci, gorzej jakby zapyta─ç je o┬ákasz─Ö jaglan─ů. Tu niestety i┬ádoros┼éy w┬áwielu przypadkach nie mia┼éby zbyt wiele do┬ápowiedzenia.

Kasza jaglana otrzymywana jest z┬áprosa, nie zawiera wi─Öc glutenu. Ma du┼╝o ┼éatwo przyswajalnego bia┼éka i┬ádlatego jest ulubienic─ů wegetarian, kt├│rym┬ázawdzi─Öczamy jej powr├│t na┬ánasze sto┼éy.

Jak przygotowa─ç kasz─Ö jaglan─ů?

Przygotowanie dobrej kaszy jaglanej jest banalnie proste, je┼Ťli zapami─Öta si─Ö kilka prostych krok├│w na samym pocz─ůtku:

  1. proporcje gotowania 1:2 (czyli 1 miarka kaszy, 2 miarki wody)
  2. kasza musi zosta─ç bardzo dobrze przep┼éukana, na sicie, pod bie┼╝─ůc─ů letni─ů wod─ů, a┼╝ przep┼éywaj─ůca przez ni─ů woda b─Ödzie ca┼ékowicie czysta
  3. po ostatnim p┼éukaniu przelewamy kasz─Ö wrz─ůtkiem

W┬ámi─Ödzyczasie zagotowujemy odmierzon─ů ilo┼Ť─ç wody. Wrzucamy kasz─Ö na┬á15 minut, 1-2 razy mieszamy na┬ásamym pocz─ůtku, wsypujemy 1/2 ┼éy┼╝eczki soli i┬á┼éy┼╝k─Ö oleju ro┼Ťlinnego i┬ágotujemy pod┬áprzykryciem na┬ábardzo ma┼éym ogniu, NIE MIESZAJ─äC w┬átrakcie gotowania. Zagl─ůdamy od┬áczasu do┬áczasu pod┬áprzykrywk─Ö, czy aby woda nie wygotowa┼éa si─Ö za┬ászybko, bo kasza mog┼éaby si─Ö wtedy przypali─ç. Gdy┬ákasza wch┼éonie ju┼╝ ca┼é─ů wod─Ö, zdejmujemy pokrywk─Ö i┬áczekamy na┬áodparowanie resztek. Przerzucamy na┬ásito i┬ákr├│tko przelewamy zimn─ů wod─ů. Studzimy. Tak przygotowana kasza nie jest klej─ůc─ů ciap─ů i┬ánadaje si─Ö do┬ánaszego dania Pasztet z┬ámarchwi i┬ákaszy jaglanej.

Składniki:

  • 2 du┼╝e marchewki
  • 1 ┼Ťrednia pietruszka
  • 1 1/4 szklanki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej
  • 1 ┼Ťrednia cebula
  • 1 bia┼éa cz─Ö┼Ť─ç pora
  • 1 z─ůbek czosnku (opcjonalnie, mo┼╝na go pomin─ů─ç je┼Ťli kto┼Ť nie lubi)
  • p├│┼é szklanki ziaren s┼éonecznika (mo┼╝na zamiast nich doda─ç 1 szklank─Ö orzech├│w w┼éoskich bez sk├│rki lub laskowych)
  • 2 li┼Ťcie laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta imbiru
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki zmielonej ga┼éki muszkato┼éowej
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki tymianku
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki majeranku
  • 3/4 ┼éy┼╝eczki pietruszki (mo┼╝e by─ç suszona)
  • mas┼éo klarowane (lub jakikolwiek olej z wysok─ů temperatur─ů dymienia)

Przygotowanie dania Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej

  1. Przygotowujemy kasz─Ö jaglan─ů zgodnie z opisem powy┼╝ej
  2. Przygotowujemy cebule, pora i czosnek ÔÇô cebul─Ö kroimy w kostk─Ö. pora w talarki, a czosnek przepuszczamy przez prask─Ö lub bardzo drobno siekamy
  3. Roztapiamy w garnku 2 czubate ┼éy┼╝ki mas┼éa klarowanego i wrzucamy do niego cebule i pora, dusz─ůc a┼╝ zrobi─ů si─Ö szkliste
  4. Przygotowujemy marchewk─Ö i pietruszk─Ö ÔÇô ┼Ťcieramy na tarce o ┼Ťredniej grubo┼Ťci oczkach lub rozdrabniamy w malakserze
  5. Ziarna s┼éonecznika lub orzechy miksujemy na bardzo drobno
  6. Gdy por z cebul─ů si─Ö zeszkl─ů, wrzucamy marchewk─Ö, pietruszk─Ö i rozdrobniony czosnek
  7. Wrzucamy ziele angielskie, li┼Ťcie laurowe i reszt─Ö przypraw i mieszamy
  8. Na ko┼äcu dodajemy s├│l i pieprz do smaku
  9. Dusimy ok 15-20 minut a┼╝ warzywa b─Öd─ů bardzo mi─Ökkie
  10. Wyjmujemy li┼Ťcie laurowe i oba ziarna ziela angielskiego
  11. Dodajemy ugotowan─ů wcze┼Ťniej i przestudzon─ů kasz─Ö jaglan─ů oraz rozdrobnione ziarna s┼éonecznika lub orzechy
  12. Wszystko miksujemy na g┼éadki krem i przek┼éadamy do formy ÔÇô je┼Ťli chcemy podawa─ç jako zapieczone danie na ciep┼éo  to przygotowan─ů mas─Ö wyk┼éadamy do formy ┼╝aroodpornej; je┼Ťli chcemy mie─ç klasyczny pasztet ÔÇô wyk┼éadamy do pod┼éu┼╝nej formy
  13. Zapiekamy pod przykryciem w temp. 200 st.C przez ok. 35-45 minut, na 10 minut przed ko┼äcem pieczenia odkrywamy form─Ö aby wierzch si─Ö ┼éadnie przyrumieni┼é

W zale┼╝no┼Ťci od tego czy Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej chcemy podawa─ç na ciep┼éo czy na zimno ÔÇô podajemy albo natychmiast po upieczeniu albo studzimy i wk┼éadamy do lod├│wki a┼╝ st─Ö┼╝eje.

Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej wiele razy piek┼éam z zamiarem wykorzystania do pieczywa, ale nawet jak uda┼éo mi si─Ö wytrzyma─ç do przestudzenia, to i tak najlepiej smakowa┼é na ciep┼éo. Zwykle z pasztetami jest mn├│stwo roboty i sama nie zawsze mam na to czas, ale Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej to danie wyj─ůtkowe r├│wnie┼╝ dla zapracowanych i nie lubi─ůcych gotowa