Uwielbiam gołąbki. Ta tradycyjna w Europie Środkowej i Wschodniej potrawa składa się z ryżu i mielonego mięsa wieprzowego zawijanych w liście kapusty. Ponieważ jednak od dłuższego czasu ani wieprzowiny ani kapusty nie jadam, trzeba było wyszukać jakąś alternatywę, aby gołąbki z mojego stołu nie zniknęły na zawsze. O ile znalezienie zastępstwa dla farszu nie było trudno, to w co go zawinąć stanowiło prawdziwe wyzwanie. Próbowałam z papierem ryżowym, ale zrobił się glutowaty i nic z tego nie wyszło. Pytałam zaprzyjaźnionych wegan, ale nikt nie potrafił mi pomóc, bo kapusta dla nich nie stanowiła problemu. Aż któregoś dnia przyszło odkrycie: algi! Gołąbki z kaszą gryczaną zawijane w alg zamiast kapusty. To jest to! Pewnie dla kogoś, to nie przepada za smakiem sushi, taki wybór nie będzie najszczęśliwszy ze względu na nutę rybną, jaka nadają algi, ale jedno jest pewne: gołąbki z kaszą gryczaną są wegetariańskie, pyszne i sycące!
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 400 g pieczarek
- 2 spore marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- oliwa
- olej kokosowy
Przygotowanie dania Gołąbki z kaszą gryczaną:
Gotujemy w garnku osoloną wodę. Wrzucamy kaszę gryczaną i gotujemy aż będzie miękka. Osobno gotujemy całe obrane marchewki z pietruszką. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie. Kroimy drobno pieczarki i wrzucamy do cebuli. Dodajemy sól, pieprz, 1 ziarenko ziela angielskiego i 1 listek laurowy. Wszystko razem dusimy. Ugotowane i ostudzone marchewki i pietruszkę trzemy na tarce z dużymi oczkami. Ugotowaną kaszę gryczaną studzimy. Wyjmujemy ziele angielskie i i liść laurowy z pieczarek. Kaszę, pieczarki i starte warzywa mieszamy razem w jednym garnku. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czym tam jeszcze chcemy. Odstawiamy na ok 1/2-1 godz. Po tym czasie przygotowujemy algi: płat rozkładamy na stole, delikatnie zwilżamy cały i po kilkunastu sekundach, gdy algi zmiękną nakładamy na środek farsz, składamy boki alg a następnie dolną i górną część płata, dość mocno ściskając, jednak uważając, aby algi się nie rozerwały. Zawinięte gołąbki układamy obok siebie w szkle żaroodpornym z odrobiną oleju kokosowego i wodą mniej więcej do 1/3 ich wysokości i zapiekamy w temp. 180 st.C. przez ok.30-40 minut. Po tym czasie gołąbki z kaszą gryczaną zawijane w algi są gotowe!