Zamiast nudnych ziemniaków, podaję czasem do obiadu puree z zielonego groszku. Groszek nie jest jakoś specjalnie popularny, nie bardzo wiadomo, co z nim można zrobić oprócz znanej chyba wszystkim z dzieciństwa gotowanej marchewki z groszkiem.

Ale puree z zielonego groszku to wyjątkowe, intensywnie zielone i naprawdę smaczne danie, które doskonale komponuje się innymi kolorami na talerzu np. pomarańczową marchewką, czerwonymi buraczkami czy soczystym stekiem lub kaczką w czerwonym winie.

W lecie można wykorzystać groszek świeży, a jesienią i zimą mrożony. Niestety, każda obróbka groszku pozbawia go części wartościowych związków. A zielony groszek ma ich sporo: kwas foliowy, witaminy z grupy B czy błonnik. Jeśli ktoś chce się odchudzać, zielony groszek powinien dość często gościć w jego jadłospisie. Przepis na puree z zielonego groszkiem jest prosty, szybki i tani. Doskonały dla zapracowanych, bo nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni. Można odgrzać w kuchence mikrofalowej i nie straci nic ze swojego smaku.

Składniki na Puree z zielonego groszku:

  • 250 ml bulionu z warzyw (lub z warzyw i mięsa)
  • 600 g groszku mrożonego
  • 50 g śmietany 18% (ok. 1/4 z 200 ml kubeczka)
  • 1 łyżka stołowa masła klarowanego (lub oliwy lub oleju) – opcjonalnie
  • przyprawy: sól pieprz, gałka muszkatołowa
puree z groszku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy zmrożony groszek, wlewamy bulion i gotujemy groszek zgodnie z informacją podaną na opakowaniu (w zależności od producenta czas może wahać się od 3-15 minut). Ważne jest, aby nie przykrywać gotującego się groszku, by część wody mogła odparować. Gdy groszek jest już miękki, miksujemy całość na gładką, kremową masę, dodając stopniowo śmietanę oraz przyprawy. Jeśli wydaje się za gęsty, można dodać odrobinę przegotowanej lub niegazowanej wody.

Puree z zielonego groszku zwykle nie wymaga polewania żadnym sosem, nawet jeśli zdecydujemy się podać je z mięsem. Samo w sobie jest znakomitym i smacznym daniem, które przygotowuje się w max 20 minut. Wystarcza na około 4 porcje.