Zamiast nudnych ziemniak贸w, podaj臋 czasem do obiadu puree z zielonego groszku. Groszek nie jest jako艣 specjalnie popularny, nie bardzo wiadomo, co z nim mo偶na zrobi膰 opr贸cz znanej chyba wszystkim z dzieci艅stwa gotowanej marchewki z groszkiem.

Ale puree z zielonego groszku to wyj膮tkowe, intensywnie zielone i naprawd臋 smaczne danie, kt贸re doskonale komponuje si臋 innymi kolorami na talerzu np. pomara艅czow膮 marchewk膮, czerwonymi buraczkami czy soczystym stekiem lub kaczk膮 w czerwonym winie.

W聽lecie mo偶na wykorzysta膰 groszek 艣wie偶y, a聽jesieni膮 i聽zim膮 mro偶ony. Niestety, ka偶da obr贸bka groszku pozbawia go cz臋艣ci warto艣ciowych zwi膮zk贸w. A聽zielony groszek ma ich sporo: kwas foliowy, witaminy z聽grupy B czy b艂onnik. Je艣li kto艣 chce si臋 odchudza膰, zielony groszek powinien do艣膰 cz臋sto go艣ci膰 w聽jego jad艂ospisie. Przepis na聽puree z聽zielonego groszkiem jest prosty, szybki i聽tani. Doskona艂y dla zapracowanych, bo nie wymaga sp臋dzania d艂ugich godzin w聽kuchni. Mo偶na odgrza膰 w聽kuchence mikrofalowej i聽nie straci nic ze聽swojego smaku.

Sk艂adniki na聽Puree z聽zielonego groszku:

  • 250 ml bulionu z warzyw (lub z warzyw i mi臋sa)
  • 600 g groszku mro偶onego
  • 50 g 艣mietany 18% (ok. 1/4 z 200 ml kubeczka)
  • 1 艂y偶ka sto艂owa mas艂a klarowanego (lub oliwy lub oleju) 鈥 opcjonalnie
  • przyprawy: s贸l pieprz, ga艂ka muszkato艂owa
puree z groszku

Przygotowanie:

W聽garnku rozgrzewamy t艂uszcz, wrzucamy zmro偶ony groszek, wlewamy bulion i聽gotujemy groszek zgodnie z聽informacj膮 podan膮 na聽opakowaniu (w聽zale偶no艣ci od聽producenta czas mo偶e waha膰 si臋 od聽3-15 minut). Wa偶ne jest, aby nie przykrywa膰 gotuj膮cego si臋 groszku, by聽cz臋艣膰 wody mog艂a odparowa膰. Gdy聽groszek jest ju偶 mi臋kki, miksujemy ca艂o艣膰 na聽g艂adk膮, kremow膮 mas臋, dodaj膮c stopniowo 艣mietan臋 oraz聽przyprawy. Je艣li聽wydaje si臋聽za g臋sty, mo偶na doda膰 odrobin臋 przegotowanej lub niegazowanej wody.

Puree z zielonego groszku zwykle nie wymaga polewania 偶adnym sosem, nawet je艣li zdecydujemy si臋 poda膰 je z mi臋sem. Samo w sobie jest znakomitym i smacznym daniem, kt贸re przygotowuje si臋 w max 20 minut. Wystarcza na oko艂o 4 porcje.