Ze wszystkich sok贸w samodzielnie zrobionych, najbardziej lubi臋 sok z natki pietruszki. Gdy pierwszy raz us艂ysza艂am o tym, 偶e z takiej zieleniny mo偶na zrobi膰 nap贸j, postuka艂am si臋 w czo艂o, ma艂o dyplomatycznie wyra偶aj膮c w ten spos贸b swoj膮 dezaprobat臋. Nie lubi臋 zielonej pietruszki i je艣li j膮 jem, to wy艂膮cznie przez rozum. Dlatego pomys艂 na sok z zieleniny wydawa艂 mi si臋 kompletnym nieporozumieniem. Poniewa偶 jednak zachwytom nad nim nie by艂o ko艅ca, prze艂ama艂am si臋, bo najwi臋ksz膮 g艂upot膮 jest wydawa膰 opini臋  bez sprawdzenia, jak jest naprawd臋. No i niestety 鈥 zachwyty by艂y jak najbardziej uzasadnione. Sok z natki pietruszki nie do艣膰, 偶e jest mega smaczny, to na dodatek jest prawdziw膮 witaminow膮 bomb膮, g艂贸wnie witaminy C, a je艣li chodzi o orze藕wienie to Coca-cola mog艂aby si臋 od niego uczy膰. O niedocenianych witaminowo owocach i warzywach pisa艂am te偶 tutaj.

Sk艂adniki na Sok z natki pietruszki:

  • p臋czek natki pietruszki
  • 10-15 kostek lodu
  • 3-4 艂y偶ki sto艂owe cukru
  • 1 1/2 obranej cytryny bez pestek (lub opcjonalnie 1 cytryna i 1 pomara艅cza)
  • 1 litr niegazowanej wody mineralnej lub zimnej wody przegotowanej

Przygotowanie:

Wszystkie sk艂adniki opr贸cz wody w艂o偶y膰 do miksera i miksowa膰 przez ok. 30 s. na najwy偶szych obrotach. Uzupe艂ni膰 wod膮 do 1  litra i jeszcze raz zmiksowa膰 przez ok. 10 sek. na max obrotach. Sok z natki pietruszki jest gotowy! Prawda, 偶e proste?