Gdy nie mam co zrobić z nadmiarem kaszy jaglanej, a zwykle gotuję jej trochę więcej, przyrządzam risotto z kaszy jaglanej i warzyw. Warzywa zwykle wykorzystuję te, na których wcześniej gotowałam zupę. Kombinacje w takim daniu mogą być przeróżne, zależy co kto lubi. U mnie risotto z kaszy jaglanej i warzyw wzbogacam dodatkowo pieczarkami, ale równie dobrze mogą być to inne grzyby, orzechy lub np. natka pietruszki lub szczypiorek. Takie risotto z kaszy jaglanej i warzyw może też cudownie zamienić się w kotlety przypominające mielone i absolutnie w niczym im nie ustępujące. Wystarczy dodać trochę zmielonych otrąb owsianych i łyżeczkę rozpuszczonego w gorącej wodzie siemienia lnianego, żeby kotlety się zlepiły. Tak więc risotto z kaszy jaglanej i warzyw to potrawa uniwersalna, z której można wyczarować cały obiad 🙂
Najważniejszą rzeczą w całym przepisie jest takie przygotowanie kaszy jaglanej, aby nie była gorzka i zamieniła się w klejącą mazię. Przepis jak dobrze przygotować kaszę jaglaną znajdziecie tutaj.

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1/2 małego ugotowanego selera
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przygotowujemy wg tego przepisu. W czasie gdy kasza będzie się gotować, kroimy drobno cebule, smażymy na tłuszczu do lekkiego przyrumienienia. Obieramy i drobno kroimy pieczarki. Wrzucamy do smażącej się cebuli, dodajemy sól pieprz, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Po ok 8-10 minutach wrzucamy na patelnię do cebuli i pieczarek starte na tarce z grubymi okami warzywa. Mieszamy wszystko razem i chwilę razem smażymy. Jeszcze raz doprawiamy. Risotto jest gotowe. Można jeść samodzielnie lub z dodatkiem mięsa lub sałaty.