Gdy┬ánie mam co zrobi─ç z┬ánadmiarem kaszy jaglanej, a┬ázwykle gotuj─Ö jej troch─Ö wi─Öcej, przyrz─ůdzam risotto z┬ákaszy jaglanej i┬áwarzyw. Warzywa zwykle wykorzystuj─Ö te, na┬ákt├│rych wcze┼Ťniej gotowa┼éam zup─Ö. Kombinacje w┬átakim daniu mog─ů by─ç przer├│┼╝ne, zale┼╝y co kto lubi. U┬ámnie risotto z┬ákaszy jaglanej i┬áwarzyw wzbogacam dodatkowo pieczarkami, ale┬ár├│wnie dobrze mog─ů by─ç to┬áinne grzyby, orzechy lub np.┬ánatka pietruszki lub szczypiorek. Takie risotto z┬ákaszy jaglanej i┬áwarzyw mo┼╝e te┼╝ cudownie zamieni─ç si─Ö w┬ákotlety przypominaj─ůce mielone i┬áabsolutnie ┬áw niczym im nie ust─Öpuj─ůce. Wystarczy doda─ç troch─Ö zmielonych otr─ůb owsianych i┬á┼éy┼╝eczk─Ö rozpuszczonego w┬ágor─ůcej wodzie siemienia lnianego, ┼╝eby┬ákotlety si─Ö zlepi┼éy. Tak wi─Öc risotto z┬ákaszy jaglanej i┬áwarzyw to┬ápotrawa uniwersalna, z┬ákt├│rej mo┼╝na wyczarowa─ç ca┼éy obiad┬á­čÖé

Najwa┼╝niejsz─ů rzecz─ů w┬áca┼éym przepisie jest takie przygotowanie kaszy jaglanej, aby nie by┼éa gorzka i┬ázamieni┼éa si─Ö w┬áklej─ůc─ů mazi─Ö. Przepis jak dobrze przygotowa─ç kasz─Ö jaglan─ů znajdziecie┬átutaj.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1/2 ma┼éego ugotowanego selera
  • 500 g pieczarek
  • 2 ┼Ťrednie cebule
  • s├│l
  • pieprz
  • li┼Ť─ç laurowy
  • ziele angielskie
  • t┼éuszcz do sma┼╝enia (u mnie olej kokosowy)

Przygotowanie:

Kasz─Ö jaglan─ů przygotowujemy wg tego przepisu. W czasie gdy kasza b─Ödzie si─Ö gotowa─ç, kroimy drobno cebule, sma┼╝ymy na t┼éuszczu do lekkiego przyrumienienia. Obieramy i drobno kroimy pieczarki. Wrzucamy do sma┼╝─ůcej si─Ö cebuli, dodajemy s├│l pieprz, li┼Ť─ç laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Po ok 8-10 minutach wrzucamy na patelni─Ö do cebuli i pieczarek  starte na tarce z grubymi okami warzywa. Mieszamy wszystko razem i chwil─Ö razem sma┼╝ymy. Jeszcze raz doprawiamy. Risotto jest gotowe. Mo┼╝na je┼Ť─ç samodzielnie lub z dodatkiem mi─Ösa lub sa┼éaty.