Chleb tostowy maślany wydaje się być doskonały podręcznym składnikiem, z którego w sytuacjach kryzysowych możemy skorzystać. Taki chleb możemy po kupieniu zamrozić, nie stresując się, że paczka duża i szybko jej nie zjemy, a to co nam zostanie i zeschnie, trzeba bedzie wyrzucić. Bo chleb tostowy maślany to 500 gramowa paczka 20 kromek, z których możemy zrobić tosty, grzanki lub zapiekanki. Grzanki z takiego chleba najchętniej wykorzystujemy do gęstych zup kremów, takich jak na przykład jesienna zupa z groszku, a tosty lub zapiekanki z szynką i żółtym serem są całkiem niezłą przekąska, na którą od czasu do czasu sobie pozwalamy.
Kupiłam więc chleb tostowy maślany w jednym z supermarketów, a ponieważ zakupy robiłam szybko, wrzuciłam do koszyka opakowanie z napisem „Tost pszenny maślany”. Refleksja przyszła w domu, gdy ochłonęłam z całodniowego pędu.
I oto mam to, co w pośpiechu kupiłam: mąka pszenna, woda, drożdże, sól, masło 1%, cukier, mieszanka piekarnicza (substancja konserwująca – propionian wapnia, emulgator – stearoilomleczan sodu, stabilizator – węglan wapnia, mąka pszenna, środek do przetwarzania mąki – kwas askorbinowy). Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.
Zaczęłam się zastanawiać, czy jak to zjem, to nie zacznę się świecić. Oczywiście, 1% masła usprawiedliwia nazwę, że tost jest maślany, bo przecież jest masło, nie? Propionian wapnia czyli E 282 to środek antypleśniowy, powszechnie uważany za nieszkodliwy, jednak nie wiadomo tego na pewno, więc na wszelki wypadek odradza się zbyt częste spożywanie. Może wywoływać bóle głowy i podrażnienia żołądka, ale komu przyszłoby po dwóch dniach do głowy, że przyczyną tego może być chleb tostowy maślany???
Stearoilomleczan sodu czyli E 481 to syntetyczny emulgator i stabilizator, w małych dawkach uważany za nieszkodliwy. Czy mała dawka to 1 kromka chleba tostowego? A może 2 albo 3? Nie wiem. I chyba o to chodzi, żeby konsument za dużo nie wiedział. Bo po co? Jeszcze nie kupi. Określenie „Uważany za nieszkodliwy” jest dość bezpieczne, bo jakby kiedyś, przypadkiem, okazało się, że jednak szkodliwy jest, zawsze można się wycofać.
No i jeszcze jeszcze jeden ciekawy składnik na deser: Węglan wapnia – E 170. Uważany za nieszkodliwy, rozkłada się w organizmie do tlenku wapnia i dwutlenku węgla.
Czy dobrze pamiętam z chemii, że dwutlenek węgla to produkt oddychania i spalania? I że go wydychamy i usuwamy, bo lepiej, żeby za dużo go nie mieć? A jak jego eliminacja z ustroju zawodzi, to rozwija się kwasica, która stanowi zagrożenie życia? Tak więc wszystko się zgadza: E 170 jest uważany za nieszkodliwy, a co się Drogi Konsumencie dzieje z nim dalej w Twoim organizmie, to już nie moja, Producenta, sprawa. Chleb tostowy maślany kosztował 2,29 pln czyli ok. 11 gr. za 1 kromkę. Taniocha. Ale ja grzanki do jesiennej zupy z groszku następnym razem robię z chleba czyli z mąki, drożdży i soli. A chleb maślany tostowy niech sobie spoczywa w spokoju na półce sklepowej.