Chleb tostowy ma艣lany wydaje si臋 by膰 doskona艂y podr臋cznym sk艂adnikiem, z kt贸rego w sytuacjach kryzysowych mo偶emy skorzysta膰. Taki chleb mo偶emy po kupieniu zamrozi膰, nie stresuj膮c si臋, 偶e paczka du偶a i szybko jej nie zjemy, a to co nam zostanie i zeschnie, trzeba bedzie wyrzuci膰. Bo chleb tostowy ma艣lany to 500 gramowa paczka 20 kromek, z kt贸rych mo偶emy zrobi膰 tosty, grzanki lub zapiekanki. Grzanki z takiego chleba najch臋tniej wykorzystujemy do g臋stych zup krem贸w, takich jak na przyk艂ad jesienna zupa z groszku, a tosty lub zapiekanki z szynk膮 i 偶贸艂tym serem s膮 ca艂kiem niez艂膮 przek膮ska, na kt贸r膮 od czasu do czasu sobie pozwalamy.

Kupi艂am wi臋c chleb tostowy ma艣lany w jednym z supermarket贸w, a poniewa偶 zakupy robi艂am szybko, wrzuci艂am do koszyka opakowanie z napisem 鈥濼ost pszenny ma艣lany鈥. Refleksja przysz艂a w domu, gdy och艂on臋艂am z ca艂odniowego p臋du.

I oto mam to, co w po艣piechu kupi艂am: m膮ka pszenna, woda, dro偶d偶e, s贸l, mas艂o 1%, cukier, mieszanka piekarnicza (substancja konserwuj膮ca 鈥 propionian wapnia, emulgator 鈥 stearoilomleczan sodu, stabilizator 鈥 w臋glan wapnia, m膮ka pszenna, 艣rodek do przetwarzania m膮ki 鈥 kwas askorbinowy). Produkt mo偶e zawiera膰 艣ladowe ilo艣ci sezamu i soi.

Zacz臋艂am si臋 zastanawia膰, czy jak to zjem, to nie zaczn臋 si臋 艣wieci膰. Oczywi艣cie, 1% mas艂a usprawiedliwia nazw臋, 偶e tost jest ma艣lany, bo przecie偶 jest mas艂o, nie? Propionian wapnia czyli E 282 to 艣rodek antyple艣niowy, powszechnie uwa偶any za nieszkodliwy, jednak nie wiadomo tego na pewno, wi臋c na wszelki wypadek odradza si臋 zbyt cz臋ste spo偶ywanie. Mo偶e wywo艂ywa膰 b贸le g艂owy i podra偶nienia 偶o艂膮dka, ale  komu przysz艂oby po dw贸ch dniach do g艂owy, 偶e przyczyn膮 tego mo偶e by膰 chleb tostowy ma艣lany???

Stearoilomleczan sodu czyli E 481 to syntetyczny emulgator i stabilizator, w ma艂ych dawkach uwa偶any za nieszkodliwy. Czy ma艂a dawka to 1 kromka chleba tostowego? A mo偶e 2 albo 3? Nie wiem. I chyba o to chodzi, 偶eby konsument za du偶o nie wiedzia艂. Bo po co? Jeszcze nie kupi. Okre艣lenie 鈥濽wa偶any za nieszkodliwy鈥 jest do艣膰 bezpieczne, bo jakby kiedy艣, przypadkiem, okaza艂o si臋, 偶e jednak szkodliwy jest, zawsze mo偶na si臋 wycofa膰.

No i jeszcze jeszcze jeden ciekawy sk艂adnik na deser: W臋glan wapnia 鈥 E 170. Uwa偶any za nieszkodliwy, rozk艂ada si臋 w organizmie do tlenku wapnia i dwutlenku w臋gla.

Czy dobrze pami臋tam z chemii, 偶e dwutlenek w臋gla to produkt oddychania i spalania? I 偶e go wydychamy i usuwamy, bo lepiej, 偶eby za du偶o go nie mie膰? A jak jego eliminacja z ustroju zawodzi, to rozwija si臋 kwasica, kt贸ra stanowi zagro偶enie 偶ycia? Tak wi臋c wszystko si臋 zgadza: E 170 jest uwa偶any za nieszkodliwy, a co si臋 Drogi Konsumencie dzieje z nim dalej w Twoim organizmie, to ju偶 nie moja, Producenta, sprawa.  Chleb tostowy ma艣lany kosztowa艂 2,29 pln czyli ok. 11 gr. za 1 kromk臋. Taniocha. Ale ja grzanki do jesiennej zupy z groszku nast臋pnym razem robi臋 z chleba czyli z m膮ki, dro偶d偶y i soli. A chleb ma艣lany tostowy niech sobie spoczywa w spokoju na p贸艂ce sklepowej.