Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Pasta z bobu i groszku

Uwielbiam kolorowe dania, takie jak na przykład pasta z bobu i groszku lub zupa dyniowa. Soczyście pomarańczowe albo zielone kolory na talerzu sprawiają, że od razu robi mi się weselej. Zwłaszcza, gdy za oknem szaro i buro, tak jak teraz… Jeśli przegapiliśmy sezon, to bób i groszek możemy kupić w postaci mrożonek. Lepsze to niż nic. Przygotowanie takiej pasty do chleba to tylko klika minut, nie liczą czasu na ugotowanie i przestudzenie warzyw.

Składniki dania Pasta z bobu i groszku:

  • 1,5 szklanki ugotowanego bobu
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju do smażenia (u mnie: kokosowy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bób i groszek, gdy są zmrożone, gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.  Czas jest różny u różnych producentów, zwykle waha się od 3-15 minut. W każdym razie: po ugotowaniu warzywa muszą być miękkie. W tym samym czasie, kroimy drobno cebulę, rozgrzewamy na patelni olej i smażymy do uzyskania złotego koloru. Gdy warzywa się ugotują a cebula usmaży, wszytko studzimy. Następnie obieramy bób ze skórki – to jest niestety najbardziej żmudna część przepisu. Groszek, bób i usmażoną cebulę miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz oliwę. Gdy masa jest za gęsta, można dodać trochę niegazowanej lub przegotowanej zimnej wody. Znów wszystko miksujemy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ulubionym pieczywem.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego