Uwielbiam kolorowe dania, takie jak na przykład pasta z bobu i groszku lub zupa dyniowa. Soczyście pomarańczowe albo zielone kolory na talerzu sprawiają, że od razu robi mi się weselej. Zwłaszcza, gdy za oknem szaro i buro, tak jak teraz… Jeśli przegapiliśmy sezon, to bób i groszek możemy kupić w postaci mrożonek. Lepsze to niż nic. Przygotowanie takiej pasty do chleba to tylko klika minut, nie liczą czasu na ugotowanie i przestudzenie warzyw.
Składniki dania Pasta z bobu i groszku:
- 1,5 szklanki ugotowanego bobu
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
- 1 średnia cebula
- mały pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju do smażenia (u mnie: kokosowy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Bób i groszek, gdy są zmrożone, gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Czas jest różny u różnych producentów, zwykle waha się od 3-15 minut. W każdym razie: po ugotowaniu warzywa muszą być miękkie. W tym samym czasie, kroimy drobno cebulę, rozgrzewamy na patelni olej i smażymy do uzyskania złotego koloru. Gdy warzywa się ugotują a cebula usmaży, wszytko studzimy. Następnie obieramy bób ze skórki – to jest niestety najbardziej żmudna część przepisu. Groszek, bób i usmażoną cebulę miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz oliwę. Gdy masa jest za gęsta, można dodać trochę niegazowanej lub przegotowanej zimnej wody. Znów wszystko miksujemy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ulubionym pieczywem.
Warning: Undefined variable $prev in /home/platne/serwer198206/public_html/farma-organiczna.pl/wp-content/themes/fo/inc/template-tags.php on line 71
Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /home/platne/serwer198206/public_html/farma-organiczna.pl/wp-content/themes/fo/inc/template-tags.php on line 71