Uwielbiam kolorowe dania, takie jak na przyk┼éad pasta z bobu i groszku lub zupa dyniowa. Soczy┼Ťcie pomara┼äczowe albo zielone kolory na talerzu sprawiaj─ů, ┼╝e od razu robi mi si─Ö weselej. Zw┼éaszcza, gdy za oknem szaro i buro, tak jak terazÔÇŽ Je┼Ťli przegapili┼Ťmy sezon, to b├│b i groszek mo┼╝emy kupi─ç w postaci mro┼╝onek. Lepsze to ni┼╝ nic. Przygotowanie takiej pasty do chleba to tylko klika minut, nie licz─ů czasu na ugotowanie i przestudzenie warzyw.

Składniki dania Pasta z bobu i groszku:

  • 1,5 szklanki ugotowanego bobu
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • 1 ┼Ťrednia cebula
  • ma┼éy p─Öczek szczypiorku
  • 1 ┼éy┼╝ka oliwy
  • 1 ┼éy┼╝ka oleju do sma┼╝enia (u mnie: kokosowy)
  • 1 ┼éy┼╝ka soku z cytryny
  • s├│l
  • pieprz

Przygotowanie:

B├│b i groszek, gdy s─ů zmro┼╝one, gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.  Czas jest r├│┼╝ny u r├│┼╝nych producent├│w, zwykle waha si─Ö od 3-15 minut. W ka┼╝dym razie: po ugotowaniu warzywa musz─ů by─ç mi─Ökkie. W tym samym czasie, kroimy drobno cebul─Ö, rozgrzewamy na patelni olej i sma┼╝ymy do uzyskania z┼éotego koloru. Gdy warzywa si─Ö ugotuj─ů a cebula usma┼╝y, wszytko studzimy. Nast─Öpnie obieramy b├│b ze sk├│rki ÔÇô to jest niestety najbardziej ┼╝mudna cz─Ö┼Ť─ç przepisu. Groszek, b├│b i usma┼╝on─ů cebul─Ö miksujemy razem na g┼éadk─ů mas─Ö. Dodajemy sok z cytryny, s├│l i pieprz do smaku oraz oliw─Ö. Gdy masa jest za g─Östa, mo┼╝na doda─ç troch─Ö niegazowanej lub przegotowanej zimnej wody. Zn├│w wszystko miksujemy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ulubionym pieczywem.