Czasami lubię w kuchni wrócić do smaków z dzieciństwa, a wśród nich numerem jeden jest pyszny twarożek z szczypiorkiem. W moim domu nie używało się określenia twaróg czy twarożek, a po prostu biały ser ze śmietaną. To proste, a jednocześnie wyjątkowe danie przygotowuje się szybko, bo już po kilku minutach pyszny twarożek ze szczypiorkiem jest gotowy do zjedzenia z chlebem lub jego alternatywą jaką jest żytnie chrupie pieczywo. Świetnie komponuje się też na jednej kanapce z łososiem. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby twarożek ze szczypiorkiem zjeść po prostu łyżeczką bez żadnych dodatków.
Szczypiorek możemy mieć własny – wystarczy w doniczce na oknie zasadzić cebulę i czekać aż wyrośnie. Urywane do potraw gałązki odrastają w ciągu tygodnia. Zawsze świeże i bez nawozów.
Pyszny twarożek ze szczypiorkiem doskonale sprawdza się też zabrany do pracy w małym pojemniku, choć cebulowy zapach może niektórym naszym współpracownikom nie przypaść do gustu i w takim wypadku zawsze można przygotować wersję bez szczypiorku. W zależności od upodobań, doprawić go można solą, pieprzem lub cukrem. W każdym razie pyszny twarożek ze szczypiorkiem od czasu do czasu gości w mojej kuchni i znika równie szybko jak się w niej pojawia.
Składniki:
- biały ser typu twaróg
- szczypiorek
- śmietana
- sól, pieprz, cukier (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
Biały ser rozdrabniamy widelcem w miseczce aż powstałe grudki będą miały podobną do siebie drobną wielkość. Szczypiorek myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i tniemy nożyczkami tuż nad miseczką z rozdrobnionym serem. Ważne, aby nie przesadzić z ilością szczypiorku, bo wtedy ser zrobi nam się zielonkawy i smak będzie zbyt „cebulowy”. Wlewamy powoli śmietankę jednocześnie mieszając aż do uzyskania takiej konsystencji gdy włożony pionowo widelec powoli będzie opadał. Doprawiamy solą i pieprzem (jak kto lubi) lub cukrem jeśli ktoś lubi mieszać smaki.
Podajemy jako dodatek do pieczywa.