Czasami lubi臋 w kuchni wr贸ci膰 do smak贸w z dzieci艅stwa, a w艣r贸d nich numerem jeden jest pyszny twaro偶ek z szczypiorkiem. W moim domu nie u偶ywa艂o si臋 okre艣lenia twar贸g czy twaro偶ek, a po prostu bia艂y ser ze 艣mietan膮. To proste, a jednocze艣nie wyj膮tkowe danie przygotowuje si臋 szybko, bo ju偶 po kilku minutach pyszny twaro偶ek ze szczypiorkiem jest gotowy do zjedzenia z chlebem lub jego alternatyw膮 jak膮 jest 偶ytnie chrupie pieczywo. 艢wietnie komponuje si臋 te偶 na jednej kanapce z 艂ososiem. Ale oczywi艣cie nic nie stoi na przeszkodzie, aby twaro偶ek ze szczypiorkiem zje艣膰 po prostu 艂y偶eczk膮 bez 偶adnych dodatk贸w.

Szczypiorek mo偶emy mie膰 w艂asny 鈥 wystarczy w doniczce na oknie zasadzi膰 cebul臋 i czeka膰 a偶 wyro艣nie. Urywane do potraw ga艂膮zki odrastaj膮 w ci膮gu tygodnia. Zawsze 艣wie偶e i bez nawoz贸w.

Pyszny twaro偶ek ze szczypiorkiem doskonale sprawdza si臋 te偶 zabrany do pracy w ma艂ym pojemniku, cho膰 cebulowy zapach mo偶e niekt贸rym naszym wsp贸艂pracownikom nie przypa艣膰 do gustu i w takim wypadku zawsze mo偶na przygotowa膰 wersj臋 bez szczypiorku. W zale偶no艣ci od upodoba艅, doprawi膰 go mo偶na sol膮, pieprzem lub cukrem. W ka偶dym razie pyszny twaro偶ek ze szczypiorkiem od czasu do czasu go艣ci w mojej kuchni i znika r贸wnie szybko jak si臋 w niej pojawia.

twarozek ze szczypiorkiem

Sk艂adniki:

  • bia艂y ser typu twar贸g
  • szczypiorek
  • 艣mietana
  • s贸l, pieprz, cukier (w聽zale偶no艣ci od聽upodoba艅)

Przygotowanie:

Bia艂y ser rozdrabniamy widelcem w miseczce a偶 powsta艂e grudki b臋d膮 mia艂y podobn膮 do siebie drobn膮 wielko艣膰. Szczypiorek myjemy pod bie偶膮c膮 wod膮, osuszamy i tniemy no偶yczkami tu偶 nad miseczk膮 z rozdrobnionym serem. Wa偶ne, aby nie przesadzi膰 z ilo艣ci膮 szczypiorku, bo wtedy ser zrobi nam si臋 zielonkawy i smak b臋dzie zbyt 鈥瀋ebulowy鈥. Wlewamy powoli 艣mietank臋 jednocze艣nie mieszaj膮c a偶 do uzyskania takiej konsystencji gdy w艂o偶ony pionowo widelec powoli b臋dzie opada艂. Doprawiamy sol膮 i pieprzem (jak kto lubi) lub cukrem je艣li kto艣 lubi miesza膰 smaki.

Podajemy jako dodatek do pieczywa.