Przygotowanie owoc贸w morza to nie lada wyzwanie- nie tylko ze wzgl臋du na ich specyficzny zapach i smak,聽 ale r贸wnie偶 na niespodzianki, jakie mieszka艅cy np. Pacyfiku lubi膮 zgotowa膰 niedo艣wiadczonym kucharzom. W przypadku ostryg przed otwarciem muszli bezwgl臋dnie nale偶y je pow膮cha膰 鈥 je艣li 艣mierdz膮 to znaczy, 偶e mi臋czak nie 偶yje. Samo ogl膮danie to za ma艂o – szczeliny s膮 zwykle zbyt ma艂e, aby zobaczy膰 czy muszla by艂a nieszczelna. Jednak prawdziwe wyzwanie to otwieranie ostryg – do tego opr贸cz specjalnego no偶a, potrzeba przede wszystkim si艂y. Kolejny krok to oczyszczenie 鈥 z聽piasku i innych zanieczyszcze艅, jakie znajduj膮 si臋 w muszli. Najbardziej profesjonalne przygotowanie ostryg widzia艂am w Restauracji Nimb w Kopenhadze 鈥 偶adnych tajemnic, go艣膰 mo偶e osobi艣cie obejrze膰, jak kucharz przygotowuje danie. Jedzenie ostryg uznawane jest przejaw luksusu, ale chyba jest w tym lekka przesada. To zwyk艂e morskie mi臋czaki, tyle, 偶e przyp艂yn臋艂y z聽daleka i przygotowanie ich wymaga pewnych umiej臋tno艣ci. Jedzone na surowo zwykle doprawia si臋 sol膮 pieprzem i cytryn膮. Muszl臋 nale偶y lekko przechyli膰 i po艂kn膮膰 zawarto艣膰. Czy warto je je艣膰? Je艣li masz problemy z聽cer膮, jedz je koniecznie. Ostrygi to bogactwo mikroelement贸w, m.in cynku i witaminy B12, a wi臋c tego, co cerze tr膮dzikowej potrzeba najbardziej. Maj膮 bardzo ma艂o kalorii, za to du偶o jodu, fosforu i 偶elaza. No i oczywi艣cie, nie nale偶y zapomina膰 o przypisywanych ostrygom w艂a艣ciwo艣ciom zwi臋kszaj膮cym libido, cho膰 racjonalnie tego zjawiska nie potrafi臋 wyja艣ni膰 鈽