Bardzo lubi臋 zupy kremy. S膮 po偶ywne, rozgrzewaj膮ce i bajecznie kolorowe, tak jak na przyk艂ad g臋sta kremowa zupa pomidorowa. Przepis na danie g臋sta kremowa zupa pomidorowa jest prosty, szybki i tani 鈥 jak zreszt膮 wi臋kszo艣膰 przepis贸w, kt贸re zamieszczam na tym blogu. Pomidor贸wk臋 mo偶na zrobi膰 zar贸wno z pomidor贸w 艣wie偶ych, dost臋pnych praktycznie ca艂y rok, jak i z pomidor贸w z kartonika czy puszki. Co do warto艣ci pomidor贸w dost臋pnych poza sezonem i z komercyjnych hodowli nie b臋d臋 si臋 rozpisywa膰, bo skoro hodowca ma p艂acone za wygl膮d i wag臋, to nie b臋dzie si臋 zastanawia艂, czy to co wyhodowa艂 komu艣 smakuje czy nie. Dla niego pomidor ma wygl膮da膰 i odpowiednio du偶o wa偶y膰, bo za to dostaje kas臋. No i mie膰 pi臋kny czerwony kolor.

G臋sta kremowa zupa pomidorowa opr贸cz wygl膮du b臋dzie jeszcze dodatkowo pe艂na pomidorowych sk艂adnik贸w od偶ywczych wtedy, gdy wykorzystamy do jej przygotowania pomidory z naturalnej, sprawdzonej uprawy.

Zawsze mo偶na w sezonie kupi膰 ich wi臋cej i zrobi膰 pulp臋 pomidorow膮 do s艂oik贸w, kt贸r膮 wykorzystamy gdy sezon si臋 sko艅czy. Wszystko zale偶y od tego, czy chcemy mie膰 na talerzu wy艂膮cznie kolor czy kolorowy smak i zdrowie.

Sk艂adniki:

  • 1-1,5 kg pomidor贸w (4-6 du偶ych sztuk) lub 2 puszki pomidor贸w w sosie w艂asnym (wa偶ne aby sos nie mia艂 dodatkowych przypraw)
  • 250 ml bulionu na warzywach (wersja wegetaria艅ska) lub na mi臋sie
  • 1 艣rednia cebula
  • 3 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶eczka 艣wie偶ej lub suszonej bazylii
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 1 艂y偶eczka 艣wie偶ej lub suszonej natki pietruszki
  • 150-200 g 艣mietanki 30%
  • s贸l
  • pieprz
  • szczypta papryki (w zale偶no艣ci jakie lubimy smaki: 艂agodna lub ostra)
  • oliwa

Przygotowanie dania G臋sta kremowa zupa pomidorowa:

Cebule zeszkli膰 na oliwie pilnuj膮c, aby si臋 nie przypiek艂a. Pomidory 艣wie偶e sparzy膰, obra膰 ze sk贸rki i pokroi膰 na 4 cz臋艣ci i wrzuci膰 do zeszklonej cebuli. Gdy wybrali艣my pomidory z puszki wystarczy po otwarciu puszki, razem z sosem  w jakim p艂ywa艂y, dorzuci膰 je do cebuli. Gdy pomidory z cebul膮 chwil臋 si臋 podsma偶膮 (ok.2-3 minuty), dodajemy bazyli臋 i pietruszk臋. Mieszamy i sma偶ymy  3-4 minuty. Dodajemy cukier, s贸l i pieprz do smaku, mieszamy i sma偶ymy jeszcze ok. 2-3 minuty. W mi臋dzyczasie zagotowujemy bulion. Pomidory z przyprawami dodajemy do gotuj膮cego si臋 bulionu i gotujemy na ma艂ym ogniu razem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy 艣mietank臋 i ca艂o艣膰 miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Je艣li powsta艂y krem wydaje si臋 za g臋sty, mo偶na doda膰 troch臋 przegotowanej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Poniewa偶 dodana 艣mietana obni偶y nieco temperatur臋 zupy, po zmiksowaniu podgrzewamy ca艂o艣膰 w garnku, nie dopuszczaj膮c jednak do zagotowania.

I w ten oto prosty spos贸b g臋sta kremowa zupa pomidorowa jest gotowa do podania! Najlepiej smakuje z grzankami i z dodatkiem odrobiny startego sera mozzarella, przybrana listkiem bazylii lub pietruszki. Smacznego!