Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Gęsta kremowa zupa pomidorowa

Bardzo lubię zupy kremy. Są pożywne, rozgrzewające i bajecznie kolorowe, tak jak na przykład gęsta kremowa zupa pomidorowa. Przepis na danie gęsta kremowa zupa pomidorowa jest prosty, szybki i tani – jak zresztą większość przepisów, które zamieszczam na tym blogu. Pomidorówkę można zrobić zarówno z pomidorów świeżych, dostępnych praktycznie cały rok, jak i z pomidorów z kartonika czy puszki. Co do wartości pomidorów dostępnych poza sezonem i z komercyjnych hodowli nie będę się rozpisywać, bo skoro hodowca ma płacone za wygląd i wagę, to nie będzie się zastanawiał, czy to co wyhodował komuś smakuje czy nie. Dla niego pomidor ma wyglądać i odpowiednio dużo ważyć, bo za to dostaje kasę. No i mieć piękny czerwony kolor.

Gęsta kremowa zupa pomidorowa oprócz wyglądu będzie jeszcze dodatkowo pełna pomidorowych składników odżywczych wtedy, gdy wykorzystamy do jej przygotowania pomidory z naturalnej, sprawdzonej uprawy.

Zawsze można w sezonie kupić ich więcej i zrobić pulpę pomidorową do słoików, którą wykorzystamy gdy sezon się skończy. Wszystko zależy od tego, czy chcemy mieć na talerzu wyłącznie kolor czy kolorowy smak i zdrowie.

Składniki:

  • 1-1,5 kg pomidorów (4-6 dużych sztuk) lub 2 puszki pomidorów w sosie własnym (ważne aby sos nie miał dodatkowych przypraw)
  • 250 ml bulionu na warzywach (wersja wegetariańska) lub na mięsie
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • 150-200 g śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • szczypta papryki (w zależności jakie lubimy smaki: łagodna lub ostra)
  • oliwa

Przygotowanie dania Gęsta kremowa zupa pomidorowa:

Cebule zeszklić na oliwie pilnując, aby się nie przypiekła. Pomidory świeże sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na 4 części i wrzucić do zeszklonej cebuli. Gdy wybraliśmy pomidory z puszki wystarczy po otwarciu puszki, razem z sosem  w jakim pływały, dorzucić je do cebuli. Gdy pomidory z cebulą chwilę się podsmażą (ok.2-3 minuty), dodajemy bazylię i pietruszkę. Mieszamy i smażymy  3-4 minuty. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty. W międzyczasie zagotowujemy bulion. Pomidory z przyprawami dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu razem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i całość miksujemy na gładką masę. Jeśli powstały krem wydaje się za gęsty, można dodać trochę przegotowanej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ponieważ dodana śmietana obniży nieco temperaturę zupy, po zmiksowaniu podgrzewamy całość w garnku, nie dopuszczając jednak do zagotowania.

I w ten oto prosty sposób gęsta kremowa zupa pomidorowa jest gotowa do podania! Najlepiej smakuje z grzankami i z dodatkiem odrobiny startego sera mozzarella, przybrana listkiem bazylii lub pietruszki. Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odwiedź mnie
Archiwa