Jedni m贸wi膮, 偶e聽czerwone wino jest zdrowe, inni, 偶e聽to bzdura. Jak jest naprawd臋? Czy si臋gaj膮c po聽ten szlachetny czerwony trunek, 聽w og贸le zastanawiamy si臋, dlaczego warto pi膰 czerwone wino? Je艣li przyjrzymy si臋 dok艂adniej, jak funkcjonuje nasz organizm, to聽odkryjemy, 偶e聽wszystkie procesy jakie w聽nim zachodz膮 oparte s膮 na聽zjawiskach chemicznych i聽fizycznych. Wp艂yw 艣rodowiska, spalin, dym papieros贸w, chemiczne dodatki w聽偶ywno艣ci, musz膮 wi臋c w聽jaki艣 spos贸b zak艂贸ca膰 te reakcje. Jaki ma z聽tym zwi膮zek czerwone wino?

Nie wdaj膮c si臋 zbytnio w聽naukowe rozwa偶ania: nara偶enie na聽zanieczyszczenia (w聽powietrzu lub w聽po偶ywieniu) lub stres powoduj膮, 偶e聽w聽naszym organizmie zwi膮zane wcze艣niej ze聽swoimi atomami elektrony, porzucaj膮 t臋 bezpieczn膮 przysta艅. Nieutulone w聽偶alu i聽osamotnione atomy pozbawione jednego elektronu, wpadaj膮 w聽depresj臋 z聽powodu stanu w聽jaki wprowadzi艂 go niewierny elektron, czyli w聽stan bycia wolnym rodnikiem. Z聽w艣ciek艂o艣ci zaczynaj膮 niszczy膰 napotkane na聽swojej drodze kom贸rki. Je艣li jednak przyb臋dziemy z聽odsiecz膮 i聽dostarczymy sobie tzw. przeciwutleniaczy lub inaczej antyoksydant贸w, ch臋tnych do聽oddania jednego swojego elektronu osamotnionemu atomowi, sytuacja zostanie opanowana. Wolne rodniki nie b臋d膮 ju偶 wolne tylko w聽szcz臋艣liwym zwi膮zku, a聽atakowane kom贸rki odetchn膮 z聽ulg膮.

Co ma jednak z聽tym wsp贸lnego czerwone wino? Ot贸偶 takimi przeciwutleniaczami ch臋tnymi do聽oddania jednego elektronu w艣ciek艂ym wolnym rodnikom, s膮 m.in flawonoidy, a聽ich bogactwem jest w艂a艣nie czerwone wino. Ale聽dlaczego tylko czerwone wino ma takie dobroczynne dzia艂anie? Bo flawonoidy znajduj膮 si臋 wy艂膮cznie w聽pestkach, sk贸rce i聽艂odygach gron winogron. A聽czerwone wino wytwarza si臋 z聽ca艂ych gron, natomiast bia艂e wy艂膮cznie z聽soku, podczas gdy聽pestki i聽sk贸rki usuwane s膮 ju偶 na聽pocz膮tku procesu.

Dodatkowo czerwone wino bogate jest w resweratrol i kwercetyn臋 o w艂a艣ciwo艣ciach przeciwutleniaj膮cych.

Ich silne przeciwrodnikowe dzia艂anie hamuje uszkodzenia DNA wywo艂ane przez rozw艣cieczone wolne rodniki, kom贸rki dzi臋ki temu starzej膮 sie wolniej i nie ulegaj膮 patologicznym podzia艂om. Czerwone wino, a dok艂adniej zawarte w nim flawonoidy, dzia艂aj膮 te偶 przeciwzakrzepowo i przeciwmia偶d偶ycowo, dzi臋ki zawarto艣ci kwasu acetylosalicylowego znanego na rynku jako aspiryna. Czerwone wino zawiera r贸wnie偶 garbniki, kt贸re maj膮 za zadanie chroni膰 owoc przed najazdem obcych 鈥 g艂贸wnie grzyb贸w i owad贸w.

dobre wino gdzie

Ale garbniki maj膮 te偶 dzia艂anie bakteriob贸jcze. I to w艂a艣nie one, garbniki, odpowiadaj膮 za cierpki posmak w ustach, jaki mamy gdy wypijemy czerwone wino. Ilo艣膰 garbnik贸w zale偶y od gatunku winoro艣li i od dojrza艂o艣ci winogrona. Do gron najbogatszych w garbniki zalicza si臋 Cabernet Sauvignon, Nebiolo, Syrah, Tannat i Sagrantino. A jak czerwone wino nabiera swojej barwy? Za to odpowiadaj膮 antocyjany, a to przecie偶 te偶 flawoinoidy! I wi臋c zn贸w mamy dzia艂anie wymiataj膮ce wolne rodniki, wi臋c hamowanie uszkodze艅 DNA w kom贸rkach.

Jak wida膰 wi臋c, czerwone wino to bogactwo antyoksydant贸w. Nie ulega zatem w膮tpliwo艣ci, 偶e gdy my艣limy powa偶nie o sobie i swoim zdrowiu, warto, aby czerwone wino go艣ci艂o na naszym stole znacznie cz臋艣ciej ni偶 dotychczas.